Електромобілі в Україні: підзарядка, обслуговування та перспективи
Електромобілі в Україні: підзарядка, обслуговування та перспективи

Свобода в деталях

Електромобілі в Україні: підзарядка, обслуговування та перспективи

Можна заправитися за ціною чашки кави, але залежить від місця підзарядки - експерт

Читати

У жовтні 2018 року українці купили майже 650 легкових електроавтомобілів, а усього з початку року – понад 4 000 електрокарів пройшли першу реєстрацію в Україні. Це в 2,5 рази більше, ніж у минулому році, повідомляє асоціація «Укравтопром». Така тенденція, ймовірно, продовжуватиметься, адже Верховна Рада ще на чотири роки звільнила від сплати ПДВ та акцизу електромобілі, які будуть ввозити в Україну. Такі преференції мають діяти аж до 2022 року.

Гість: Арсеній Абдураїмов, голова правління громадської спілки «Асоціація учасників ринку електромобілів»

Дата публікації: 30.11.2018

Навіщо потрібні такі пільги для електромобілів?

Основна мета – сприяти покращенню екології, адже електрокари вважають екологічним видом транспорту.

Саме завдяки скасуванню акцизу та ПДВ для електромобілів і вдалося досягти розширення ринку в Україні, зазначає голова правління громадської спілки «Асоціація учасників ринку електромобілів» Арсеній Абдураїмов.

«Україна в цьому році зайняла третє місце в Європі за темпами розвитку ринку електротранспорту», – каже він.

Без стимулів та привілеїв розвиватися, конкурувати із бензиновими та дизельними автомомбілями ринок електрокарів не здатен.

«Зрозуміло, що таких поступок, які дає Норвегія, Німеччина чи Китай, наша країна не може зробити, бо немає таких ресурсів. Але навіть просте скасування ПДВ та акцизу дає значний розвиток», – наголошує гість програми «Свобода в деталях».

А хіба утилізація електрокарів не шкодить довкіллю?

Утилізація літієвих акумуляторів не є настільки проблематичною, запевняє Арсеній Абдураїмов.

«Найбільш популярні акумулятори літієво-залізо-фосфатні. Залізо-фосфат добувають у природі відкритим способом і він не шкодить довкіллю, так само як і літій є предметом переробки, а нікель та кобальт – є дорогими матеріалами, які охоче переробляють», – пояснює Абдураїмов.

Гість програми «Свобода в деталях» наводить у приклад досвід Китаю.

«Ресурс акумуляторів в електротранспорті втрачається на 30%, а 70% ще залишаються. І в Китаї акумулятори, які відпрацювали в електротранспорті, використовують для вирівнювання енергетичних піків. Є китайські міста, в яких електротранспорт, такий як тролейбуси і трамваї, рухається за рахунок батарей, які до цього працювали в автобусах і які заряджаються у нічний час за зниженим тарифом».

Де заряджати електромобілі в Україні?

Інфраструктура для електромобілів в Україні уже досить розвинута, запевняє Арсеній Абдураїмов. Вона краща за білоруську чи польську, попри те, що державних коштів не інвестували у її розбудову.

«У Києві зараз місць, де можна підзарядити електроавтомобіль, у десятки разів більше, аніж заправних станцій. Щодо користування – справа звички, просто треба не забувати заряджатися. Через тиждень-два це входить до звички», – стверджує голова правління «Асоціація учасників ринку електромобілів».

Дізнатися про такі пункти заправки можна в інтернеті, або встановити спеціальний додаток у телефоні. Один із таких сервісів, наприклад, PlugShare.Часто заряджають таку автівку і з вікна власної квартири, протягуючи електричні подовжувачі. Домашня розетка не може видати відразу необхідну потужність, тож час підзарядки довший.

«Сучасний електромобіль можна зарядити за 20-30 хвилин до 100% і за останніми напрацюваннями в цій галузі із пробігом у 500-600 кілометрів», – зазначає Арсеній Абдураїмов.

Зарядка за ціною чашки кави – це реально?

Реально, але залежить від того, де купувати каву і електроенергію.

«У цій галузі немає регулювання. Якщо якийсь заклад зацікавлений у залученні людей, то встановлює безкоштовну зарядку. Якщо ж треба зарядитися швидко, то тут вже потрібне дороговартісне обладнання, і на таких станціях зарядка платна: від 0 до 8 гривень за один кіловат (залежить від цінової політики станції)», – розповідає гість програми.

Якщо треба проїхати 100 кілометрів, то на найдорожчій заправці це обійдеться у 30 гривень, зазначає Арсеній Абдураїмов.

Що дорожче обслуговувати: бензинову чи електроавтівку?

Електрокар дешевший в обслуговуванні, запевняє голова правління «Асоціація учасників ринку електромобілів». Сучасні системи діагностики в електрокарах набагато швидше виявляють потенційну поломку, а витратних матеріалів практично не існує – немає необхідності міняти повітряний фільтр, паливний фільтр, мастильний фільтр, немає необхідності міняти мастило.

«В електроавтомобілях залишалась така сама ходова частина, тобто в редукторі так само є масло. На сьогодні редукційні синтетичні мастила дозволяють їх використовувати 10-20 років. Крім того, а електромобілі частин, які труться, набагато менше, тому немає чому зношуватися», – наголошує голова правління «Асоціація учасників ринку електромобілів».

Чи треба міняти акумулятор кожні 5 років?

Арсеній Абдураїмов спростовує це твердження, але лише для сучасних акумуляторів. Зазначає, що їх можна використовувати без заміни 15-20 років.

«Сучасні акумулятори розраховані на 3-5 тисяч зарядів-розрядів. Запас ходу мінімум близько 300 км, а зараз запускають у виробництво від 300 і вище кілометрів. То якщо помножити 300 км на 5 000 циклів, то отримаємо 1,5 мільйона кілометрів. В рік люди проїжджають близько 30 тисяч кілометрів, якщо активно пересуваються», – пояснює він.

Чи стануть електрокари дешевші за бензинові машини?

Коли у використанні електроавтомобілі займуть частку ринку на рівні 70%, тоді бензинові автівки, певно, стануть дорожчими.

«Ця галузь розвивалася десятки років, ті обсяги виробництва двигунів внутрішнього згорання дозволили значно їх здешевити. Тож якщо не буде якихось економічних стимулів від державних органів, то говорити про те, що електроавтомобілі скоро стануть дешевими, неправильно. Якщо їх урівняти по всіх законодавчих нормах, то електромобіль буде дорожчим, але це щодо покупки. Щодо експлуатації він буде значно дешевшим», – переконаний Арсеній Абдураїмов.