Доступність посилання

ТОП новини

Богдан літав разом з Азаровим на переговори до Росії за день до зупинки євроінтеграції у 2013 році – «Схеми»


Про те, що Богдан також літав на ті перемовини, свідчать дані про перетин ним російського кордону
Про те, що Богдан також літав на ті перемовини, свідчать дані про перетин ним російського кордону

Андрій Богдан, який нині очолює офіс Президента Володимира Зеленського, був у складі урядової делегації на чолі з Миколою Азаровим, яка літала на переговори в Санкт-Петербург 19–20 листопада 2013 року. Уже наступного дня після повернення делегації з РФ, український уряд різко змінив геополітичний курс у бік Росії, зупинивши підготовку до підписання Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Це рішення уряду викликало спротив українців і вилилось у затяжну та драматичну Революцію гідності. Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший») «Андрій Богдан: «незаслужене» звання та грамота від Азарова».

Про те, що Богдан також літав на ті перемови, свідчать дані про перетин ним російського кордону, які «Схемам» вдалося дістати з внутрішньої системи прикордонників РФ. Окрім того, його прізвище зазначене у складі делегації – цей робочий документ з Кабінету міністрів «Схеми» отримали у відповідь на свій запит.

Крім Андрія Богдана, який на той час мав посаду урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики та радника Миколи Азарова, в делегацію на чолі з прем’єр-міністром також входив віце-прем’єр Юрій Бойко, посол України в РФ Володимир Єльченко, ще декілька міністрів та їхніх заступників.

Публічно відомо, що тоді Микола Азаров взяв участь у засіданні голів урядів країн СНД, а також мав окрему зустріч з російським прем’єром Дмитром Медведєвим.

Уже наступного дня після повернення делегації з Санкт-Петербурга, 21 листопада 2013-го український уряд неочікувано ухвалив рішення «призупинити процес підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом з іншої». Ця угода мала бути підписана у Вільнюсі вже 29 листопада 2013-го. Тодішній президент України Віктор Янукович полетів до Литви, але так і не підписав цю угоду, попри те, що на майдані Незалежності в Києві вже розпочалися протести проти зміни геополітичного курсу України, йдеться у розслідуванні.

Про те, яка саме була позиція Богдана щодо зміни геополітичного курсу в бік Росії, від нього самого дізнатись не вдалось. Він систематично відмовляється відповідати на запитання журналістів-розслідувачів. На письмовий запит в Офісі президента «Схемам» також відповіли відмовою в інтерв’ю.

При цьому журналісти також встановили, що вже в розпал Майдану Микола Азаров нагородив Андрія Богдана почесною грамотою Кабінету міністрів України. Відповідне клопотання датоване 23 грудня 2013 року.

«Виходить, Андрій Богдан прийняв цю нагороду в той час, коли на Хрещатику вже стояли намети протестувальників. Він узяв цю нагороду вже після того, як «Беркут» побив студентів. І отримав її від прем’єр-міністра Азарова, уряд якого і зупинив євроінтеграцію. З яким він разом літав на перемовини в Санкт-Петербург напередодні», – зазначають у cюжеті «Схем».

Журналісти також звернули увагу, що Андрій Богдан залишався працювати в уряді протягом усієї Революції гідності і був звільнений лише 5 березня 2014 року вже за нового прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

XS
SM
MD
LG