Доступність посилання

ТОП новини

Колишній міністр оборони стане новим прем’єром Японії


Сіґеру Ісіба 27 вересня переміг на виборах голови владної Ліберально-демократичної партії
Сіґеру Ісіба 27 вересня переміг на виборах голови владної Ліберально-демократичної партії

Колишній міністр оборони Японії Сіґеру Ісіба наступного тижня стане новим прем’єр-міністром країни після того, як 27 вересня він переміг на виборах голови владної Ліберально-демократичної партії.

У другому турі 67-річний Ісіба випередив консерваторку, міністерку з економічної безпеки Санае Такаїті, яка в разі перемоги стала б першою жінкою-лідером країни.

У серпні прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда заявив, що не висуватиметься на другий термін на виборах голови владної Ліберально-демократичної партії і залишить посаду прем’єра після виборів у вересні.

Підтримка Кісіди впала через корупційний скандал за участю його партії, зростання вартості життя і падіння курсу єни. Минулого місяця його рейтинг схвалення впав до 15,5 відсотків – це найнижчий показник для прем’єр-міністра за більш як десятиліття.

«Найочевидніший перший крок, щоб показати, що ЛДП зміниться, – це мій відхід», – заявив Кісіда на пресконференції.

Кісіду обрали головою владної Ліберально-демократичної партії у 2021 році, і його трирічний термін спливає у вересні. Його рішення означає, що новий лідер, який переможе на партійному голосуванні, змінить його на посаді прем’єр-міністра, оскільки ЛДП контролює обидві палати парламенту. Партія перебуває при владі практично безперервно з 1955 року.

Наступного вівторка Кісіда і його міністри підуть у відставку. А після того, як Ісіба буде офіційно затверджений на посаді прем’єра парламентським голосуванням, того ж дня він сформує новий кабінет.

Форум

XS
SM
MD
LG