Доступність посилання

ТОП новини

Питання та відповіді про коронавірусну інфекцію COVID-19


Хлопець у захисній масці проти коронавірусу (ілюстративне фото)
Хлопець у захисній масці проти коронавірусу (ілюстративне фото)

Під час спалаху пандемії важливо пам'ятати не лише про основні правила безпеки та захисту, але і про правила інформаційної гігієни та користуватися лише офіційними джерелами інформації. Так, наприклад, Організація Об'єднаних Націй опублікувала інформацію, яка допоможе відповісти на важливі питання про коронавірус.

  • Які симптоми COVID-19?

Найпоширенішими симптомами COVID-19 є підвищена температура тіла, втома та сухий кашель. У деяких пацієнтів можуть виникнути різноманітні види болю, закладений ніс, нежить, фарингіт чи діарея.

Ці симптоми здебільшого мають слабко виражений характер і розвиваються поступово. Деякі інфіковані не відчувають поганого самопочуття та не проявляють жодних симптомів. Більшість людей, приблизно 80%, виліковуються самостійно і не потребують специфічного лікування. Приблизно в одного з шести інфікованих вірусом COVID-19 хвороба протікає у тяжкій формі з розвитком дихальної недостатності.

Розвиток тяжкого перебігу хвороби більш ймовірний у людей похилого віку та у пацієнтів з уже наявними захворюваннями, такими як гіпертонія, хвороби серця чи діабет. При підвищеній температурі, кашлі та ускладненні дихання необхідно звернутися до лікаря.

  • Як відрізнити COVID-19 від звичайного грипу?

Симптоми COVID-19 не відрізняються від звичайної простуди, тип вірусу виявляють за допомогою лабораторного аналізу.

  • Яка ймовірність зараження COVID-19 для моєї дитини?

Згідно з наявними даними, ймовірність заразитися COVID-19 для дітей не вища, чим для дорослих. І не зважаючи на те, що деяка кількість дітей і немовлят захворіли COVID-19, більшість відомих випадків зараження станом на сьогодні складають дорослі.

  • Чи відрізняються симптоми COVID-19 у дітей та дорослих?

Ні. Симптоми COVID-19 у дітей та дорослих схожі. Однак у дітей з підтвердженою інфекцією COVID-19 хвороба проходить у легшій формі. У дітей, як повідомляється, симптоми схожі на простуду, такі як підвищена температура, кашель та нежить. Також повідомляється про ймовірність нудоти та діареї. Чи знаходяться діти з уже наявними хворобами або з особливими медичними вимогами у більшій небезпеці – поки що невідомо.

  • Чи є COVID-19 причиною для хвилювань?

Зазвичай, хвороба, викликана COVID-19 проходить у легкій формі, особливо у дітей та молоді. Проте, складна форма хвороби також ймовірна. Приблизно одному з п'яти пацієнтів буде потрібна госпіталізація. Тому хвилювання за себе та за своїх близьких, викликане спалахом COVID-19 цілком виправдане.

XS
SM
MD
LG