Доступність посилання

ТОП новини

Введення воєнного стану зараз не змінить кардинально ситуацію на фронті – Кишкар


«В багатьох випадках командири говорять про те, що в них немає команди вести бойові дії. Це напружує і викликає непорозуміння»

Київ – По всій лінії фронту на Донбасі українські військові міцно тримають позиції, хоча кількість обстрілів вдесятеро перевищує ту, яка була до початку інтенсивної фази бойових дій. У цьому запевнив під час наради з силовиками президент Петро Порошенко, пригрозивши, що за недотримання режиму «без вогню» сепаратисти отримають «по зубах». Втім, ані контрнаступ українських військових, ні свіжі заклики «нормандської четвірки» про дотримання Мінських угод ефективного впливу на бойовиків не справляють, учорашній зухвалий теракт на тролейбусній зупинці в Донецьку і знущальний «парад полонених» очевидне цьому свідчення. Депутат від Об'єднання «Самопоміч» (до обрання в Раду – боєць батальйону спецпризначення бригади Національної гвардії) Павло Кишкар вважає доцільним ввести зараз воєнний стан, але визнає: це навряд чи кардинально змінить ситуацію на фронті.

– Наскільки українська армія й добровольці готові нині дати відсіч проросійським бойовикам?

– Насправді тяжко оцінити на сьогодні таку готовність. Минулого тижня я був в зоні АТО, і мушу сказати, що бойовий дух наших солдатів перевищує всі мої сподівання. Питання є щодо технічного забезпечення, зокрема щодо протитанкової зброї. Це питання до людей, які відповідають за забезпечення нашої армії, питання про забезпечення до керівних осіб. Коли я спитав – чому немає більше такої зброї на місцях, скажімо, в Пісках, мені відповіли – ми забезпечили підрозділи відповідно до норм. Це, звичайно, абсурд. У військовий час це мусить бути забезпечено відповідно до потреб, а не норм. При налагодженні правильної взаємодії з керівництвом АТО я думаю, що ми готові на сто відсотків дати відсіч і зупинити ворога і перейти до наступальних дій.

Павло Кишкар
Павло Кишкар

– Чи не означають Ваші слова повернення «на висхідну», коли вже були питання до Міністерства оборони щодо забезпечення?

– Треба дивитися комплексно, адже Міністерство оборони – це лише частина задіяних сил. І питання полягає в координації між самими силовими структурами, які ведуть бойові дії на Сході.

– Лідер угруповання «ДНР», визнаного в Україні терористичним, Олександр Захарченко заявив, що бойовики «відсунуть лінію фронту» на Донбасі буцімто для захисту мирних жителів. Як Ви думаєте, це блеф чи ні?

– Захарченко як справжній терорист може говорити все що завгодно, але насправді ця людина вбиває українців як серед своїх «колег», так і серед наших військових, в тому числі з допомогою російської армії. І це він мусить визнати, бо ми їх захоплювали в полон – безпосередньо вояків російської армії, а не людей Захарченка чи якихось бандитів. Тому він нехай говорить, а нам треба робити свою справу, відповідати за своїх людей. Думаю, ми зробили все, що можливо для того, щоб наші війська стали сильнішими, тому і на дипломатичному рівні, і на фронті ми мусимо вести переговори з точки зору сильного.

– Якщо говорити про переговори, то йдеться про політичне вирішення конфлікту. Але, якщо зважити на вчорашній вибух на зупинці в Донецьку, ганебний «марш», який влаштували нашим військовим бойовики, чи не доцільно взагалі ввести воєнний стан?

– Я вважаю, що це якраз доцільно зробити. Єдине, я не впевнений, що це кардинально змінить ситуацію на фронті. На сьогодні є всі можливості для того, щоб гарно забезпечити, підготувати військових, належно провести операцію. В багатьох випадках командири говорять про те, що в них немає команди вести бойові дії. Це теж напружує і викликає непорозуміння, як серед військових, так і серед цивільних українців.

Є багато речей, про які б хотілося запитати у головнокомандувача (президента України – ред.), тому що ми як народні депутати багатьох речей не розуміємо. Хотілося б почути конкретні відповіді на ті процеси, що відбуваються – що ми будемо стратегічно робити задля перемоги?

– Зараз в суспільстві присутній певний градус паніки, сіється він через ті ж таки соціальні мережі розмовами, мовляв, у бойовиків побільшало техніки, майже втрачено Донецький аеропорт і т.д. Хтось вбачає в цьому намір Кремля розхитати громадянську психіку. Що б Ви порадили в цьому зв’язку українцям?

– Погоджуюсь з думкою про те, що це може бути свідомим кроком. Але прошу усіх не панікувати. Ми маємо змогу воювати, навіть з Росією, з російською армією, і в нас є можливість їй протистояти. Питання до процесів ведення інформаційної війни, на жаль, залишаються, і в Україні немає людини, яка відповідає за цей напрямок введення війни, взагалі немає, і його треба негайно призначити.

– Навіть попри створення Міністерства інформаційної політики?

– Міністерство інформаційної політики на сьогодні існує у вигляді одного міністра. Штат досі не затверджено, людей немає, спеціалістів ІТ-технологій теж. Поки що – це пуста тарілка, на якій нічого немає.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG