Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь: весілля за ґратами


Павло Виноградов у залі суду
Павло Виноградов у залі суду

Прага – Білоруський політичний в’язень Павло Виноградов 22 липня одружився зі своєю дівчиною Світланою. На самій церемонії кореспондентові Радіо Свобода побувати не вдалося. Сподіваємось, що найближчим часом вдасться взяти в Павла інтерв’ю телефоном. Зате ми маємо інтерв’ю, яке у четвер Радіо Свобода дала тоді ще наречена, а сьогодні вже дружина Павла – Світлана Виноградова.

«Я підготувала плаття, підготувала свій настрій, підготувала продукти, які я повезу з собою на три дні», – каже Світлана.

Їй 24 роки, вона займається комп’ютерними програмами в одному з приватних мінських підприємств. Весілля Світлани і Павла – перше у білоруській в’язниці. Політв’язень Дмитро Дашкевич ще збирається взяти шлюб із Настею Палажанкою, а Дмитро Буланов – із Надією Макаревич.



«Вранці, – продовжує Світлана, – ми поїдемо в колонію з родичами і свідками. Мене найскоріше будуть проводжати друзі. Ми туди приїдемо, нас пропустять, сама церемонія розписки займе десь 5–10 хвилин, а потім усіх гостей наших попросять піти, а я залишусь на побачення на три дні».

«Засудити на чотири роки в колонії суворого режиму»

Павло і Світлана разом уже три роки, із них два вони прожили разом. 19 грудня минулого року, у день виборів президента Білорусі, Павло пішов на центральну площу Мінська. Після цього його звинуватили за кримінальною статтею про організацію масових заворушень і участі в них, а також у зневазі до державних символів. Павло тепер відбуває 4-річне ув’язнення в Івацевіцькій колонії суворого режиму, яку ще називають «вовчими нормами».

«Я буду вдягнута у червоне плаття і чорні сандалі. Якщо я ще сьогодні знайду якісь красиві живі квіти і знайду спосіб, як їх туди довести, щоб вони не зів'яли, то ці квітки будуть у мене на голові. Павло буде у тюремній робі, якщо йому не дозволять переодягнутися. Якщо ж дозволять, то він буде у джинсах і майці, які я привезу. Завтра розписуються в цій колонії дві пари, і, можливо, адміністрація колонії захоче зробити щось урочистіше. Тоді процедура, я думаю, проходитиме в клубі і там буде, найскоріше, марш Мендельсона, і більш-менш все буде наближене до розписки на свободі. Якщо ж адміністрація вирішить нічого урочистого не робити, то розписка, допускаю, може буде на підвіконні», – розповідає Світлана.

Одруження з Павлом, каже вона, буде для нього ниточкою, яка зв’язуватиме його зі свободою.

«Насправді, коли Павла посадили, постало питання про те, що ми не можемо бачитися. І це дуже важко, тому треба було шукати якийсь вихід, щоб мати можливість бачитися. І Павло запропонував мені в листі одружитися, я погодилась. Так ми зможемо бачити один одного і бути разом. Можливо, це буде та ниточка, яка зв'язуватиме його зі свободою», – розповіла Світлана Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG