Доступність посилання

ТОП новини

У Карпатах знайшли масове поховання січовиків?


Ужгород – На Верецькому перевалі, що з’єднує Львівську та Закарпатську області, цієї осені знайшли масові захоронення людей. Історики роблять висновки, що це розстріляні у 1939 році карпатські січовики.

Далекого 1939-го на території нинішнього Закарпаття, в самому центрі Європи, яку на той час поневолили нацисти, виникла Карпатська Україна. Вона виявилася єдиною державою, де невелика гілка українського народу проголосила свою незалежність. На згортання і придушення демократичних процесів молодої держави були кинуті ворожі сили.

У березневі дні 1939 року в бою на Красному Полі під Хустом загинули сотні карпатських січовиків. Велика кількість їх полягла і в інших місцях – зокрема на Верецькому перевалі, в урочищі Бескид, неподалік села Верб’яж. Тоді місцеві жителі, як могли, поховали тіла загиблих.

Історик Наталя Ребрик розповіла: «Досі достеменно не відомо, де саме на перевалі були розстріляні захисники Карпатської України. Ми орієнтуємося лише на окремі свідчення. Тому зараз ідеться про встановлення точного місця розстрілу, щоб перезахоронити останки героїв, як велять християнські звичаї».

«Довести, що це саме загиблі карпатські січовики, неважко»

Ще в лютому 2008 року голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші звернувся до різних державних структур із проханням виділити кошти на перепоховання та увічнення пам’яті карпатських січовиків, розстріляних на Верецькому перевалі. Кошти виділили спеціалізованому підприємству «Доля», яке цієї осені й розпочало роботи.Уже є перші результати, і довести, що це саме загиблі карпатські січовики, неважко, зазначає фахівець із ексгумації та перепоховання загиблих через військові та політичні репресії Василь Шеремет. «Зокрема були знайдені чехословацькі монети і ще інші речі…», – каже він.

На місці розкопок не знайшли жодної кулі, яка б вказувала на факт розстрілу. Але фахівці мають своє пояснення цього факту: «Їх розстрілювали з дуже близької відстані. Кулі прошивали тіла й пролітали».

За словами закарпатської влади, коли віднайдуть усі тіла, на Верецькому перевалі створять військовий цвинтар. Останки ж тих героїв, яких уже знайшли, урочисто перепоховають під час святкування 70-річчя Карпатської України, яке відзначатимуть у березні наступного року.

(Ужгород – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG