Доступність посилання

ТОП новини

Кому потрібна нова міжнародна експертиза записів Мельниченка.


Мар’яна Драч Кому потрібна нова міжнародна експертиза записів Мельниченка.

Прага, 8 січня 2004 року.

Мар’яна Драч

Нова інтрига у справі Георгія Гонгадзе. За даними агентства “Інтерфакс”, український уряд виділив 850 тисяч гривень на міжнародну експертизу записів М.Мельниченка, які торкаються справи вбивства журналіста. За розпорядженням Кабміну, ці гроші отримає Міністерство юстиції з резервного фонду державного бюджету, мовиться в повідомленні.

Але міністр юстиції України О.Лавринович каже радіо “Свобода”, що його Міністерство "не ініціювало такої експертизи" і жодної копійки з бюджету для цього використовувати не буде. Сам Лавринович зараз відпочиває і вийде на роботу 11 січня. Проте він лише один із членів уряду В.Януковича. Що ж насправді відбувається в Кабміні, ми наразі не знаємо.

Представники опозиції тим часом припускають, що нова експертиза записів Мельниченка потрібна владі напередодні президентських виборів. Народний депутат, член фракції “НУ” Тарас Чорновіл належить до тимчасової парламентської комісії у справі Г.Гонгадзе. Рік тому він передав міністерству юстиції Америки оригінали записів розмов українських керівників про журналіста. Ось його реакція:

Тарас Чорновіл

Прекрасно розуміємо, що всі дії влади після того, як стали проявлятися факти цього злочину більш-менш чітко, і навіть в тій самій прокуратурі при Піскуні з’явилися вже прямі докази і вихід на замовників цього вбивства, всі дії спрямовані виключно на те, щоб справу заглушити, не допустити до її повного розкриття. Це й призначення Генерального прокурора Васильєва, й от останні речі пов’язані з так званими новими експертизами.

Давайте зупинимося на цьому. Технічна сторона: існує достатньо багато способів. Записи, які будуть передаватися (а передаватимуться ті записи, які в наявності зараз в Генпрокуратурі, скажімо, а не ті, які є безпосередньо в Миколи Мельниченка), спотворити таким чином, щоб будь-яка експертиза визнала однозначно, що записи сфальшовані, що вони оброблялися. Так, як це вже було з експертизою у Львові, коли Львівський Інститут судових експертиз перевіряв записи, які надав Олександр Мороз, але який і не стверджував, що це є цілісний блок, що це нарізка кусків. Вони підтвердили, що це нарізка кусків, але заявили при тому і зробили висновок більший, що записи через те не можуть розглядатися як серйозний доказ, як доказовий матеріал.

Так само і з цим будуть готуватися способи для того, щоби справу просто заглушити. Реально міністерство юстиції США на сьогоднішній день провело достатні експертизи і вони мають абсолютно офіційну юридичну цілісність. Потрібно було єдине – одного єдиного документа, щоб Генпрокуратура України дала від себе клопотання, що ці експертизи були проведені на їх замовлення. І ніяких коштів, до речі, на це виділяти не треба було. Експертизи пройшли без витрачання грошей з української сторони. Але зрозуміло, що при такій перевірці, при такій експертизі стане явним, що це є доказова база в суді. І тоді вже і українські суди будуть зобов’язані приймати для розгляду справи за звинуваченням і проти Леоніда Кучми, і проти інших високопосадовців, які фігурують на цих плівках.

Мар’яна Драч

Ви кажете, що українська влада не хоче проводити розслідування у цій справі. Але для чогось вона все-таки виділяє гроші на цю експертизу?

Тарас Чорновіл

Я думаю, що знайдеться якась юридична фірма, яка буде діяти десь в Австрії чи Швейцарії. Можливо, вона виникне буквально за день до проведення цих експертиз. Очевидно, що 850 тисяч – це будуть тільки гроші, офіційно перераховані, а перед тим неофіційно буде скинуто кілька мільйонів вже не гривень, а доларів для того, щоб була зроблена відповідна експертиза з відповідними висновками, або були пропускні моменти, що подано неадекватний матеріал.

Мар’яна Драч

Тобто Ви переконані, що якщо проведуть нову міжнародну експертизу записів у справі вбивства Гонгадзе, то велика вірогідність, що ці записи визнають сфальсифікованими? Я правильно Вас зрозуміла?

Тарас Чорновіл

Я думаю, що для світу це не має жодного значення. Тому що є визнані Брюса Кеннінга експертизи, того ж самого Міністерства юстиції, тому подібні. І цього достатньо для будь-якої світової інституції. Це виключно це є певним козирем у внутрішній ситуації в Україні, для того, щоб тут боротися проти опозиції, доводити, який у нас Президент правий, чесний тощо.

Мар’яна Драч

Колишній охоронець Президента України Микола Мельниченко також вважає, що нова експертиза записів потрібна передовсім Банковій, але не тільки. Ось, що сказав Микола Мельниченко по телефону з Америки.

Микола Мельниченко

Справа Гонгадзе в такому стані дуже вигідна не тільки Кучмі, але й тим, хто намагається вирішити свої проблеми.

Мар’яна Драч

Кого Ви маєте на увазі?

Микола Мельниченко

На превеликий жаль, на сьогоднішній день є дуже багато людей, які заробляють гроші на Гонгадзе. І це не тільки серед оточення Кучми.

Мар’яна Драч

А якось конкретніше. Хто конкретно?

Микола Мельниченко

Якщо було б бажання, навіть у вас – журналістів, щоб справа Гонгадзе була розкрита, то розглядалися б в комплексі злочини, які скоїв Кучма, не тільки проти Гонгадзе, а й інші, які були скоєні: проти Єльяшкевича, проти Подольського і інші факти, які я виклав в комісії.

А Кучма і його оточення навмисне відокремлюють тільки один епізод, намагаються його знівелювати.

Мар’яна Драч

Я вимушена тут заперечити, тому що велика увага до справи Гонгадзе – це не лише увага українських журналістів. Про справу Гонгадзе говорять і чільні західні дипломати, говорить Рада Європи. Так що, це увага світова до цієї справи.

Микола Мельниченко

Я не думаю. Навіть деякі країни, на мою думку, ті ж США намагаються вирішити свої проблеми за рахунок справи Гонгадзе. Вони можуть...

Мар’яна Драч

Це цікаво, але, знову ж таки, Ви говорите дуже туманно. От які проблеми?

Микола Мельниченко

Ну, які проблеми? Посилання військ в той же Ірак. Наприклад, від США нічого особливо не залежить - взяти і провести експертизу по справі Гонгадзе, по справі Єльяшкевича.

Мар’яна Драч

Але США вже проводили цю експертизу.

Микола Мельниченко

США проводили експертизу з приводу факту розмови, на якій Кучма дає добро на продаж кольчуг в Ірак.

Мар’яна Драч

Тобто Т.Чорновіл, думку якого Ви щойно чули, всього не знає?

Микола Мельниченко

Комісія ВР офіційно звернулася до міністерства юстиції США з тим, щоб вони провели експертизу там, де є прізвище Гонгадзе. Але, на великий жаль, а на сьогоднішній день у нас немає результатів експертизи по Гонгадзе. Вона навмисне затягується.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG