Доступність посилання

ТОП новини

“Ньюс-вік-Польска” про нафтопровід Одеса-Броди.


Володимир Павлів “Ньюс-вік-Польска” про нафтопровід Одеса-Броди.

Варшава, 27 жовтня 2003 - Арешт російського міліардера Михайла Ходорковського широко коментується і у польській пресі. У сьогоднішньому номері польського видання американського журналу “Ньюс-вік” надрукована стаття про нафтопровід Одеса-Броди-Гданськ. Автори статті цю не нову вже тему вводять в контекст американсько-російської конкуренції і впливу на неї арешту власника російського нафтового концерну “Юкос”. На думку журналу “Ньюс-вік-Польска”, цей арешт може перехилити шальку терезів на користь Заходу, оскільки Юкос разом з Лукойлом були головними лобістами використання українського нафтопроводу у протилежному напрямку, тобто з Бродів до Одеси. Тепер, коли російська влада вивела з гри Ходорковського, російські позиції можуть сильно послабитися у конкуренції з американцями за використання цього нафтопроводу. Одеса-Броди-Гданьськ , пишуть автори статті, - це більше, ніж нафтопровід , це лінія фронту між Заходом і Сходом. Арештовуючи керівника “Юкосу” Михайла Ходорковського, російська влада виставила себе під обстріл.

На початку статті йде коротка розповідь про боротьбу двох концепцій щодо використання нафтопроводу Одеса-Броди: каспійської нафти з Одеси до Бродів і далі на Захід або російської нафти у протилежному напрямку. Головними конкурентами у цій боротьбі є російські та американські нафтовидобувні фірми, але за цим змаганням уважно стежать також фірми з багатьох інших країн.

“Ньюс-вік-Польска” пише про значення результату цієї боротьби також і для Польщі. “Якщо переможе американський план і буде збудована польська ділянка нафтопроводу до Гданська, - читаємо на сторінках журналу, - то Польща отримає доступ до дешевшої і кращої сировини і частково унезалежнимося від поставок російської нафти. Окрім зацікавлення Саудівської Аравії польською нафтохімічною промисловістю, це єдиний шанс на диверсифікацію джерел постачання енергоносіїв, зазначає автор статті.

На думку польського видання “Ньюс-віку”, ближчими до перемоги є американці. Американська фірма Енерджі Солушн підписала з Україною контракт на проведення економічного аналізу нафтопроводу. Американці могли б дешево переправляти видобуту в Казахстані нафту, здобули б більший доступ до європейських ринків і при нагоді ослабили б позицію країн ОПЕК.

Вважається, що видобуток нафти у північному морі за 10 років скоротиться до 5,5 мільйонів барелів, чого явно недостатньо для потреб Європи, і цю нестачу охоче заповнили б росіяни або американці.

Значення нафтопроводу Одеса-Броди зростає ще й тому, що Босфорська протока вже не може збільшити пропускні потужності для танкерів з нафтою від тих, котрі існують сьогодні. Український нафтопровід, через який проходило б 1,5 % всієї нафти, що видобувається у світі, був би вирішенням цієї проблеми. Він задовольняв би потреби Європи, а надлишок через німецькі порти міг би потрапляти за Атлантичний океан. Це означало б більшу незалежність від країн ОПЕК, котрі сьогодні диктують ціни на нафту, зазначає “Ньюс-вік-Польска”. При нагоді американці б політично зміцнилися в Україні, яка все ще залишається в полі російських впливів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG