Доступність посилання

ТОП новини

Найтолерантнішими є громадяни Чеської Республіки у ставленні до словаків, шведів, канадців і французів. Громадяни України такою прихильністю чехів не користуються


Найтолерантнішими є громадяни Чеської Республіки у ставленні до словаків, шведів, канадців і французів. Громадяни України такою прихильністю чехів не користуються

Прага, 7 травня 2002 - Скажи мені, хто твій сусід, і я скажу, хто ти. Без перебільшення відповідь на це запитання є для пересічного чеха визначальною, наприклад, при купівлі будинку чи оренді помешкання. Такий стан справ вам сьогодні підтвердить будь-який власник обмінного бюро чи торговець нерухомістю.

Ставлення чехів до чужинців має все більший вплив на ціни родинних будинків, квартир чи рівень цін за оренду. Тобто обачливі чехи сьогодні обов’язково поцікавиться не тільки ціною, але й тим, хто живе в будиночку поряд із ними. Особливо загострилась проблема сусідів протягом останнього року. Справа в тім, що все частіше родинні будинки в Чеській Республіці купують чужинці, серед яких переважають німці, американці й росіяни. Наприклад, у Празі формуються квартали, найчастіше мова про район приватних віл, де переважно живуть громадяни США чи, скажімо, німці. Відповідно ціни за проживання в такій чверті в останній час різко стрибнули вгору, за таке сусідство чехи готові заплатити більше. І зрозуміло, навпаки, сусідство з громадянами В’єтнаму, Росії чи України пересічного чеха не вабить.

Соціологи твердять, що за поведінкою чехів стоїть природна обачливість та історичний досвід, які закликають їх до обережності у виборі знайомих чи друзів. Чехи хочуть знати і своїх сусідів. Нещодавно були оприлюднені результати опитування щодо ставлення чехів до громадян інших країн у цілому. За 5-бальною шкалою чехи виставили оцінки представникам 16 держав, громадян яких у Чехії живе найбільше. Так ось, «п’ятірку» у чехів не заслужили чужинці взагалі, навіть їхні колишні співгромадяни – словаки, яким чехи виставили тільки 4 із половиною бали. Та все ж із цією оцінкою сусідня Словаччина посіла перше місце як країна, до громадян якої чехи ставляться найкраще. Дальші місця посіли відповідно шведи, канадці, французи та іспанці, до громадян цих країн чехи мають на загал позитивне ставлення. Цікаво, однак, що в цій групі немає громадян із жодної з прикордонних країн – ні Німеччини, ні Австрії, ні Польщі. Полякам чехи поставили «трійку», а німці , громадяни США та австрійці заслужили в очах чехів тільки таку собі «двійку з половиною». Серед громадян країн, яких чехи толерують найменше, опинились Росія, Україна та Китай.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG