Доступність посилання

ТОП новини

“Про і контра”


Тарас Марусик “Про і контра”

Київ, 31 серпня 2003 року. Тарас Марусик

Вітаю вас, шановні слухачі. Перед мікрофоном у київській студії радіо “Свобода” - журналіст Тарас Марусик. Ви слухаєте програму “Про і контра”. В прямому етері - чергова передача, присвячена мовним питанням. Звуком нас забезпечує режисер Наталя Антоненко.

Ми знову, як і два попередні рази – 6 липня і 3 серпня, повертаємося до теми 36-ої школи Донецька з українською мовою навчання. Через півдоби починається новий навчальний рік, а ясности в питанні, ліквідована ця школа чи збережена, немає.

Наші гості: народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань місцевого самоврядування, голова УРП “Собор” Анатолій Матвієнко та письменник і режисер Гурам Петріашвілі – поряд зі мною в студії, а на зв’язку з нами в Донецьку - заступник голови Донецького обласного відділу Всеукраїнського товариства “Просвіта”, журналістка Марія Олійник, голова обласної організації УРП “Собор” Наумова Олена і нещодавно звільнений з посади директор 36-ої донецької школи Ніна Прокопович.



Вітаю вас, шановні гості!

Телефон прямого етеру – 490-29-05. Повторюю - 490-29-05. Висловлювати стисло свої думки і ставити запитання нашим гостям прошу трохи пізніше.

Коротко нагадаю, що 36-у школу міська рада Донецька 18 квітня закрила. 27 серпня Ворошиловський районний суд міста Донецька своїм рішенням став на бік влади. А вже наступного дня маховик закрутився.

Послухайте, що сказала вчителька історії та географії 36-ої школи Надія Сафронова, яка було свідком того, що відбувалося на території школи 28 серпня:

Надія Сафронова

У школу, без десяти хвилин вісім ранку, прийшов Турчинович, він розпочав з того, що по-перше, сказав вчителям, щоб вони всі вийшли зі школи. По-друге, заборонив нам дзвонити по телефону будь-куди, а сьогодні взагалі зняли телефон у нас. Потім почав описувати документацію журнали, книги наказів, особові справи 10-11 клас, і все це передали в 45 школу. Батьки запитували: по якому праву Ви даєте без нашої згоди, без наших заяв документи в 45 школу, то він сказав – йдіть в 45 школу і там вирішуйте, де вчитеся вашим дітям. Далі – півдев”ятої приїхали машини - самосвали, КАМАЗи, пригнали солдатів, військова частина 41 внутрішні сили, потім бортові машини і прислали 8 працівників донецького .. заводу і почали грузити меблі і вивозити їх. Меблі . по-варварські, били, кидали . Відвезли і вигрузили в 45 школі . Це відбувалося з 8.30 до другої години дня.

Тарас Марусик

Це говорила вчитель географії і історії 36-ї школи Надія Софронова. Вона сказала, що 28 серпня відключили телефон, а 29 серпня я дзвонив і несподівано для себе на телефоні цієї 36 школи застав завідувача Ленінським народним відділом народної освіти Донецька Миколу Турчиновича, якого я перед тим десь місяці два намагався видзвонити, щоб почути його думку. Це я вважаю, була вдача. І оскільки наша передача називається “Про і контра” , інша сторона сьогодні не представлена у прямому етері через те, що ніхто не зголосився. Запрошував я і голову обласної держадміністрації Анатолія Близнюка і його заступників , зокрема, Віталія Лобаса, ніхто не зголосився. Але оскільки в нас є запис Турчиновича, я пропоную послухати деякі уривки з нашої розмови. Тепер, будь ласка, послухайте перший фрагмент, де Микола Турчинович висловлює загальну позицію районо щодо 36 школи.

Микола Турчинович

Позиція яка – ця школа закрита, вона буде закрита. Для дітей ми пропонуємо умови не гірші, а навіть кращі у 45 школі. Це – перша - зміна навчання, це збереження мови навчальної, це ми запропонували всі вчителям.. перейти, але якщо вони відмовляються, ми їх насильно не переведемо, тобто ми зараз там ведемо ремонт і до 1 жовтня у школі 45 спортивний зал буде обладнаний, там обладнали ще один спортивний майданчик, школа світла, чиста і тепла. У тій же школі взимку мабуть вище 10 і не піднімалася.

Тарас Марусик

Ви тут згадали спортзал, наскільки мені відомо, спортзалу не було. Його побудували вже?

Микола Турчинович

Спортзал не побудували, спортзал переобладнали, актовий зал переобладнується під спортивний зал .

Тарас Марусик

А тепер, будь ласка, послухайте другий уривок. Він говорить про те, що , з його погляду, чим є 36 школа.

Микола Турчинович

36 школа україномовна ..про яку підняли таку мову, як про палестинську автономію зараз. Вона знаходиться якраз на окраїні ленінського району .. Це мікрорайон одноповерхової забудови, де дітей дуже мало. І тому з 97 року, коли пішло різке скорочення дітей України, зараз продовжується і буде ще продовжуватися , їх стало мало. І тоді була така ідея - давайте ми для врятування школи будемо відкривати україномовні класи, які на той час дозволялися відкривати при наявності 5-8 заяв дітей. Тоді відкрили з того року такий клас на 12 дітей і з цього все почалося. А на якому рівні там викладання, ніхто не хоче вважати, це трудно перевірити. З цього все почалося. Але контингент і далі знижується, тому що у нас буде зниження .. кількості дітей аж до 2008 року і зупиниться на рівні 8 тисяч учнів. А міцна школа – 8 тисяч 857 це піде відкриття школи 36-ї, .. школа розрахована н на 420 учнів, а навчається 72. Це не наповнення буде десь А Кабмін виділяє на одного учня на рік 623 гривні, без урахування, яка мова навчання і так далі.

Тарас Марусик

Ситуація така, що тут наявний конфлікт між економічними розрахунками і державним статусом української мови, яка тому і одержала державний статус, що до 91 року політика в цьому плані була дуже і дуже виконана ...

Микола Турчинович

Це з 97 року почалося . В 97 році фінансування становило на один клас...

Тарас Марусик

Я Вам про інше сказав, що тут зайшов конфлікт між економічними розрахунками і державним статусом української мови, який вона одержала саме тому, що до 91 року були дуже великі викладення в цій сфері, і Ви це добре знаєте. Тоді наступне запитання, чому райвідділ і міська рада не думала би, щоб з 97 року переводити ту саму 45 школу на справді українську, а не на статус, щоб уже за 6 років 45 школа вже була б здебільшого україномовною.

Микола Турчинович

В 97 році це питання не виникало. Тому що відкриття тих самих класів знову ж іде за бажанням батьків .Вони обирають мову навчання. Поки що так сказано і в Конституції, і в законі про мову.

Тарас Марусик Перед тим, як подати наступний фрагмент нашої розмови, скажу, що в Конституції України такого права, про яке він сказав, я не знайшов. Але, очевидно, Микола Торчинович закони трактує по-своєму. Послухайте наступний уривок.

Микола Турчинович

У нас розмова в виконкомі російська мова, це що означає.

Тарас Марусик

Яка мова?

Микола Турчинович

Російська.

І Ви вважаєте, що це правильно?

Микола Турчинович

Зачекайте, але ж це не означає.. правильно..

Тарас Марусик

Це ж прямо суперечить чинному законодавству, якщо ділова мова російська.

Микола Турчинович

Зовсім не суперечить .. діловодство на російській мові.

Тарас Марусик

Це ж прямо суперечить Конституції.

Микола Турчинович

Ми готові зараз сто відсотків навчати на українській мові, якби забажали батьки. Ми готові це робити.

Тарас Марусик

Ось батьки бажають, а їм не дають можливості.

Микола Турчинович

Будь ласка, в 45 школі будемо вас навчати українській мові.

Тарас Марусик

Але там вся атмосфера російськомовна.

Микола Турчинович

А Ви хочете сказати, що в 36 атмосфера українська?

Тарас Марусик

І, нарешті, останній уривок розмови.

Скажіть будь ласка, кому перейде це приміщення?

Микола Турчинович

На це приміщення рішенням власника його, власник є територіальна громада міста Донецька передається донецькій дитячій хореографічній школі, тут будуть займатися діти, будуть безкоштовно навчатися.

Тарас Марусик

А бюджет на це є?

Микола Турчинович

Це вже буде не відділ освіти, а відділ культури займатися цією школою.

Тарас Марусик

Тобто в Донецьку не вистачає хореографічних шкіл. Так?

Микола Турчинович

Це школа, яка зараз є, знаходиться в підвальному приміщенні і займаються там близько 600 дітей.

Тарас Марусик

Це за цим Писарєв стоїть, так?

Микола Турчинович

Я не знаю, хто там стоїть, директор там Сидульський Юрій Андрійович, але Писарєв чи навчався там чи щось таке.

Тарас Марусик

Отже, Ви прослухали кілька уривків з нашої розмови з начальником ленінського районного відділу освіти Донецька Миколою Турчиновичем.

І зараз, як я вас просив, шановні гості, щоб ви дещо записували - гості, я маю на увазі в Донецьку. Я би хотів, щоб ви якимось чином відкоментували деякі з цих фрагментів, про які говорив Микола Турчинович і які стосуються 36 школи. Отже, Марія Олійник.

Марія Олійник

Я почну з останнього. Учора якраз на відкритті пам’ятнику Кобзону , ми мали бесіду з батьківським комітетом, я персонально з начальником міського управління культури, який дуже був стривожений, що йому не достанеться це приміщення. Він сказав, що сьогодні в хореографічній школі навчається 300 дітей. 200 дітей залишаються в тому приміщенні, яке вони мають в центрі міста. А в цій школі буде філіал, буде вчитися там тільки сто дітей. Тобто 127 дітей викидають, які підпорядковані відділу освіти і заради 100 дітей з його слів одну школу ліквідують , щоб відкрити нібито філіал. Думки різні ходять, що там буде ще щось інше , на сьогодні обстоять справи так. По-друге, в школі 45, в якій влада прийняла рішення надати статус української 30 травня, за 2 дні до початку уроків - 28 класів. Із них 26 навчаються російською мовою, і ті самі класи, що того року навчалися - це 3 і 5й на сьогодні – 26 дітей з 700 мають змогу навчатися українській мові. Вся документація, всі вивіски, плакати виготовлені, всупереч чинному законодавству , російською мовою. На моє запитання до директора , як же Ви збираєтеся статус української мови отримати, коли ви не набрали навіть у перший клас , вона сказала - “ну что ж, нєт желанія родітєлєй.”

Тарас Марусик

Пані Маріє, дякую. Я поки що Вас перериваю . Я б хотів, щоб з нами зараз спілкувався звільнений колишній директор 36 школи Ніна Прокопович.

Ви почули, очевидно, у словах Миколи Турчиновича сумнів щодо атмосфери українській в 36 школі . Як би Ви це прокоментували?

Ніна Прокопович

Взагалі, у мене викликають сумнів не тільки ці слова. Стосовно спілкування українською мовою , якою іншою мовою можуть спілкуватися діти , вчителі, які навчаються в нашій школі . Майже всі класи – тільки 2 класи в нас були російськомовні – навчаються українською мовою. Зараз ми маємо у школу 127 заяв батьків, які бажають, щоб їхні діти навчалися українською мовою з 1 до 11 класу. Зрозуміло, що мовне середовище в нашій школі може бути тільки українським. І ті діти, які мають перейти, за словами Турчиновича у 45 школу, по-перше, класи не можуть бути збережені, тому що вони мають по 12 дітей, і 45 школа має також неповні класи. Вони їх також зіллють і за бажанням батьків вони будуть вчитися російською мовою. Це вже ми бачили, це вже ми проходили. Щодо 72 учні в школі. Це цифра невірна. Зараз ми маємо 123 учня, і нам дуже хотілося б, щоб ці учні мали б змогу навчатися в нашій школі за бажанням батьків. Батьки вибрали нашу школу і мову навчання, і ми вважаємо, що це їхнє право . І ми не маємо права – ні Турчинович, ні не мають права не дозволяти цього.

Тарас Марусик

Ще одне запитання. Він там сказав, пан Турчинович сказав, начебто у Вашій школі температура не піднімається вище взимку 10 градусів.

Ніна Прокопович

Температура взимку піднімається і вище 10 градусів, але це питання не до мене, а скоріше до нього. І хай би він прокоментував, чому така температура не тільки в нашій, а й у інших школах нашого району – не вище 10-15 градусів. Це загальне питання.

Тарас Марусик

І ще одне. Я розумію, що Ви сторона зацікавлена , які з Вашого погляду, Микола Турчинович мав на увазі школи, які працюють ефективніше поряд?

Ніна Прокопович

Я гадаю, що це 45 школа. Але, Ви розумієте, я не можу назвати поряд школи, які викладають на українській, якби ці школи існували, ми б не мали 17 заяв в перший клас батьків, які бажають навчати своїх дітей державною мовою. І взагалі мені стає дивно що таке питання виникає. Для того, щоб українська мова стала рідною для дитини, щоб вона могла нею вільно розмовляти, потрібно навчати з малого віку, тобто з першого класу.

Тарас Марусик

Пані Ніно, може, до Вас запитання, може до когось з Ваших колег у Донецьку. Там фактично Микола Турчинович, коли говорив про 36 школу, він казав про певний кон’юнктурний момент – мовляв, щоб зберегти цю некомплектну школу, у 97 році вирішили рятувати її наданням статусу української.

Марія Олійник

Це я можу відповісти. Цю школу закривають 7 років, ліквідовують, всі цифри, які стосується і фінансування, і кількості дітей – всі фальшиві. Я сьогодні говорила з представниками влади. Вони говорять, добре, давайте ми з вами зараз поговоримо, а школу ліквідуємо. Всі цифри фальшиві. Три роки назад там ліквідували вечірню школу, класи перевели в іншу, 25 школу. Якщо би влада так піклувалася про фінансування можна було б повернути ці класи тимчасово в 36 школу і знизити ціну утримання дитини. Тобто влада все робила для того, щоб підвести цю школу до ліквідації. І сьогодні, коли йде ліквідація вже 8 місяців, кожний день радіо телебачення, всі говорять, що школа ліквідована – в 1 клас прийшло 17 дітей. Навіть 29 числа, коли пікетували приїзд Януковича діти і батьки, у той день прийшло 4 дитини. Написали заяви, не дивлячись, що школа сьогодні у підвішеному стані.

Тарас Марусик

Дякую. Зараз ми переходимо до наших гостей у київській студії. Я хотів би зробити такий своєрідний мостик між Миколою Турчиновичем і Анатолієм Матвієнком. Тобто у п’ятницю, коли я запитав Миколу Турчиновича, чи відомо йому щось про обіцянку прем’єр-міністра Януковича зберегти цю школу, яку він начебто дав Анатолію Матвієнку, він сказав, що мені про це стало відомо тільки зі слів Марії Олійник. Користуючись нагодою, хотів би запитати пана Анатолія, яка розмова відбулася між Вами і прем’єр-міністром Віктором Януковичем?

Анатолій Матвієнко

Доброго вечора всім, хто нас слухає. На жаль, сумна тема, але опускати руки нам не варто, тому що ми маємо дотримуватися закону України про мови, і я думаю, що так чи інакше, правда за нами, і ми обов’язково переможемо. Януковичи прийдуть і підуть, як і начальники управлінь, а Україна залишиться, і сьогодні ми демонструємо, можливо, серйозний крок до тієї справжньої української України. Тепер по суті Вашого запитання. Я говорив з міністерством освіти, який доповідав цю справу з Ігновюком, заступником, який доповідав цю справу міністру, міністр жорстко поставив цю проблему на нараді, яка відбулася напередодні навчального року. На цій нараді був присутній віце-прем’єр, який за дорученням, як мені сказав Янукович, дуже жорстко висунув позицію Кабміну і конкретно голови уряду Януковича. Я попросив стенограму, що ж сказав пан Табачник, обговорюючи проблему українських шкіл. Пан Табачник сказав наступне, що просто політично небезпечно виглядають факти, коли в деяких Східних і південних областях іде питання про закриття шкіл з українською мовою. Це антиконституційно, антидержавно, але керівники освіти, які на місцевому рівні підтримують таку політику і домагаються таких рішень просто є безвідповідальними. Ось цитую, що говорив Табачник. В розмові моїй з Януковичем, Янукович знав про позицію Табачника і ще раз підкреслюю, що це його доручення. Він вважає, що це є ганебно і такого допускати не можна. Це він відповів мені на моє запитання, як він взагалі відноситься до такої ситуації, особливо в Донецькій, Одеській області, в Криму, про що я йому доповідав. Стосовно 36 школи він сказав, що моя позиція є однозначною - я проти закриття українських шкіл. Ви знаєте, що будучи головою адміністрації, я все робив, щоб їх кількісно зменшили, хоча це не зовсім так. Я його попросив, оскільки Ви їдете, я на Вас сподіваюся, як на останню інстанцію, в Донецьк, я Вас прошу не допускати. Він мені відповів приблизно дослівно: “Я не знаю, яке там рішення прийнято, але я обіцяю зробити все, щоб українські школи в Донецьку не закривалися . Ось з яким настроєм поїхав Янукович, а все, що відбулося в результаті його поїздки добре знають самі донеччани.

Тарас Марусик

А тепер передаю слово іншому київському гостеві Гурамові Петріашвілі, грузинові, і я б хотів почути, як він, відсторонено, можливо, зі своєї позиції бачить цю проблему.

Гурам Петріашвілі

Дякую. Доброго вечора, шановні українців. Я не можу відсторонитися, тому що коли я в Україні захищаю українську мову, цим я захищаю Грузію і грузинську. Справа в тому, що в нас одна доля, і навіть вороги були одні й ті ж. І я Вам скажу, що сам цей Турчинович , сам відповів, коли сказав, що вся документація йде російською мовою.. в міськраді, так? Звичайно, тут вже є відповідь, якщо міськради всі за російську мову, всі вони є ворогами української мови. Я можу не соромитися, прямо сказати, що і Верховна Рада, колеги пана Анатолія, коли виступають російською мовою, і міськради, коли державна людина говорить іншою мовою , це вже є ворожнеча. Це інакше не можна назвати. Тому що якщо мені, грузину, нічого не завадило .. звичайно я не так досконало знаю українську мову, як треба, але намагатися треба. Прагнути треба. Якщо людина за 12 років живе в незалежній Україні, коли тут державна мова українська і вона це не хоче - ця людина буде проти українських шкіл, обов’язково буде проти . Є дуже відомий журналіст в Росії Леонід Млєчін , я виписав , що він сказав: “Душу русскоязычных людей в новый государствах» - мається на увазі Україна, Грузія і так далі –“ может успокоить только одно - восстановление Советского Союза. “ Ось яка в них свідомість. Тому треба визнати як факт, що це люди вороги, і з ними боротися тільки одним – законом.

Тарас Марусик

Дякую, пане Гураме, у нас дзвоник. .. Зірвалося? Може передзвонять. Ми продовжуємо нашу передачу “Про і контра”... У нас знову слухач.

Слухач

Слава Ісусу Христу! Як сказав воїн –поет, що націю роджає влучний постріл, свобода простір, перемога постріл... будьте ласкаві, ця трагічна, цинічна ситуація на землі Донецькій свідчить про що - що нація українська знищена і не тільки в Донецьку. У мене питання конкретне до Донеччан. Шановні брати і сестри, невже на донецьких теренах немає людини, яка б створить українське середовище для народження нації. Невже немає людини, яка б змогла зламати цей кацапський номенклатурний хребет. Дякую за відповідь.

Тарас Марусик

Донецьк, Ви нас чуєте?

Марія Олійник

Я думаю, наш слухач не прав. Тому що 42 дитини – вдумайтесь – третина дітей, які прийшли вчора в свою школу і пікетували приїзд в свою школу прем’єр-міністра Януковича. На них було кинуто 5-60 охоронців. Їх просто як котят розкидали, разом з нами , з 15 батьками.. я думаю, що росте зміна, яка і зламає хребет цій шовіністичній гідрі донецькій, яка залізною хваткою тримає за горло не тільки українців, бо головою комітету, яка очолює батьківський комітет, є росіянка.

Анатолій Матвієнко

Я з цього приводу коротку скажу свою точку зору. Найперше, ми маємо подякувати і низько вклонитися тим, хто сидить в студії в Донецьку, багатьом батькам, які є активними, і то є добра надія. Але наш слухач абсолютно справедливо дорікає нам – українцям. Тому що сьогодні дуже багато так званих асимільованих українців забули свою мову, соромляться свого генетичного коріння. І нам потрібно, можливо, це не критикувати і не лаяти. А достукатися до їх серця . І я звертаюся до всіх, хто чує нас сьогодні в східних регіонах , південних регіонах і конкретно в Донецьку. Дорогі браття українці ! Зрозумійте, що Україну не побудують ні євреї, ні росіяни. А лише самі українці. Для цього потрібно усвідомити, що на нас з вами лежить відповідальність. І повірте мені, якби закривалася російська школа в такий спосіб наруги і цинізму, то всі етнічні росіяни не дали б того. І хвала їм і честь. Те ж саме було в Криму.. якби таке чинилося стосовно кримських татар. Бо вони відчувають себе людьми і баряться за свої права. Біда наша в тому, що ми асимілювавшись, перетворившись в рабів, ніяк не можемо усвідомити, що ми тут відповідальні за те, якою буде Україна. Тому давайте про це думати, тоді не буде подібних випадків, в тому числі в 36 школі, бо тоді не буде такої влади, яка є сьогодні брехливою. В очі говорять одне. Листи пишуть одні, а по суті своїй роблять все, щоб тільки загострити ситуацію в країні, бо мовна проблема , яку породив кучмівський режим, є проблемою свідомо породженою. Нас всіх потрібно розвести по барикадах, стравити один проти одного і в умовах злиднів творити свої темні справи. Єдності в державі ніхто не хоче. Проблема, яка нагнітається свідомо цим режимом, є проблема, яка створює те “добре” тло для грабунку всієї України і українського народу.

Тарас Марусик

Дякую, пане Анатолію. І в нас є слухач. Ви нас чуєте?

Слухач

Добрий вечір. В би хотів запитати Анатолія Матвієнка , як він ставиться до персони Януковича як майбутнього кандидата у президента від влади ю. Якщо він займається такою демагогією, говорячи нібито про підтримку на Донеччині українських шкіл, а реально їх знищує, то не чекають на Україну такі процеси при, не дай Боже, приході Януковича до влади в якості президента.

Анатолій Матвієнко

Я думаю, що я не підтримую жодного представника будь-яких кланів і олігархів, і вважаю, що кланова перспектива України є для України трагічною. Все потрібно робити, щоб приходила українська влада. Стосовно того, як поведе себе Янукович з цього питання, давайте почекаємо до завтрашнього дня. Я думаю, що ми завтра будемо ставити це питання і на сесії. Ми готуємо ще черговий запит. Більше того, на доручення Януковича, хочу поінформувати слухачів, Міносвіти, я і йому цитував при нашій розмові, відповідь, яку надіслали Міносвіти на його доручення розібратися, що робиться в Донецьку. Так ось міністерство освіти повідомляє, якщо 73,5% українських шкіл в цілому по Україні, то в донецькій області лише 19.

“Особливе занепокоєння викликає закриття україномовних шкіл і класів в місті Донецьк, де упродовж останніх років були закриті середні загальноосвітні школи № 11, 24 та класи з українською мовою навчання в школах № 17, 59, 78, 92. Тоді як у місті українською мовою навчаються лише 10,1% учнів.” І висновок, який робить Міносвіти: вважає “неприйнятним і недопустимим закриття загальноосвітнього навчального закладу 1-2 ступеню № 36 в Донецьку”. Ось Вам абсурдність влади. Влада говорить про те, що цього не можна робити. Всі тішать нас розмовами, що вони дбають за українську школу, ми чуємо начальника освіти, який каже, що там не можуть діти вчитися, але школа хореографії там може бути. Там і холодно, і не дуже в центрі, що це на околиці. Це все брехня, як і брехня те, що вони посилаються на судову владу. Судова влада не розглядає проблему, якою мовою буде йти навчання школи. Це є проблема влади, судова влада розглядає тільки, чи це питання в компетенції міської влади, чи ні. Вони ж прикриваються рішенням, що нібито суд їм дозволив закрити школу. Це знову демонстрація цинічної брехні. Тому люди, які йдуть на цей шлях не можуть претендувати не тільки на посаду президента України, а навіть на, даруйте мені, бригадира тракторної бригади. Бо вже тоді людина є морально відповідальною за той колектив, який очолює.

Тарас Марусик

І у нас слухач.

Слухач

Добрий вечір. У мене запитання до пана Матвієнка, не стікльки питання, скільки репліка. У нас, наприклад, в місті Знаменці, люди бояться голосувати за націонал-демократів, тому що кажуть – як вони прийдуть до влади, будуть якось переслідувати російськомовне населення. Тобто у мене питання таке до пана Матвієнка. Чи не вважає він, що це недостатня активність з боку націонал-демократів, що вони не змогли пояснити людям, що притискування російськомовних .. тобто розквіт україномовних це зовсім не одне й те ж.

Анатолій Матвієнко

Я хочу Вам сказати, що все це свідома пропаганда, яка нищить сьогодні Україну і тримає на колінах український народ і яка сіє розбрат. Я звертаюся до всіх інших етносів, і російського, найперше. Дорогі браття, зрозумійте, що справжнє життя, до якого Ви прагнете в Україні, Вам може забезпечити тільки справжня українська влада. Лише українці можуть забезпечити Вам в повній мірі розвиток Вашої культури, мови ,традицій і звичаїв. Я це кажу тим, хто живе сьогодні в Криму, на Сході і на Півдні, тому що будь-яка інша влада за етнічною ознакою нічого подібного не зробить. Так є в усіх світах. Тому ми повинні це розуміти, що це правда. І в цьому є відповідальність.

А тепер стосовно мови російської і всіх решт. Людина багата.. живе стільки, скільки знає мов. Якщо сьогодні хтось в Україні хтось не знає російської мови, ми можемо абсолютно спокійно в обличчя цій людині заявити - ти неук. Якщо сьогодні громадяни України не знають української мови, то це ганьба. А влада, яка потурає цьому незнанню, є антинародна. Антидержавна влада – влада, яка свідомо не хоче Україні блага і щастя. Ось що таке патріотичне розуміння українським етносом своєї відповідальності. Повірте мені, в цьому зацікавлений сьогодні кожний, незалежно від того, якого етнічного коріння він є, якщо він є громадянином України.

Тарас Марусик

У нас ще слухач.

Слухач

Це пан Юрій з Києва. У мене таке питання. Те, що русифікація на Донбасі вже досягла апогею, це зрозуміло, але таке питання. В Києва з’явився донецькій телеканал, який брутально взяв назву “Україна”, ще й з блакитним прапорцем. На цьому каналі немає жодної української передачі, мене цікавить за яких правових норм цей канал може транслюватися в Києві. Здається, це порушення всіх існуючих законів.

Тарас Марусик

Пане Юрію, дякую, що Ви нагадали це. Я мав на увазі на початку передачі про це сказати, але сьогодні я вирішив обійтися від мовних новин. І справді, в останні дні я помітив, що цей канал - один з каналів “Гравісу” і наскільки мені відомо, цей пакет, кабельна мережа “Воля”.. І справді тільки одна назва “Україна” з синьо-жовтим прапором - все інші, всі фільми, всі інформаційні передачі , в тому числі присвячені дню міста – російською мовою. Звичайно, це питання передовсім до Національної Ради з питань радіо і телебачення, яка очевидно ж надала ліцензію цієї радіокомпанії і має контролювати виконання умови ліцензії. Закон однозначно говорить, якою мовою мають бути передачі. Отже, тепер я би хотів перейти до наших гостей в Донецьку. Мені показують, що в нас є слухач.

Будь ласка.

Слухач

У мене питання до Матвієнка. Скільки голосів втратить опозиція із-за того, що він підіймав такі питання, .. приниження російських громадян України, справних платників податків. Тим більше зараз, в день шахтаря. Тєм болєє сєйчас, в дєнь шахтьора. Друге. Я був біля театру, коли діти стояли біля Солов’яненка, ніхто нікого не ображав, всі стояли мирно, діти шуткували. Видно, привели...Дякую.

Анатолій Матвієнко

Я дякую, але я хочу Вас запитати, чим я вас ображаю, скажіть будь ласка, я проїхав всю Східну Україну у минулому році і в цьому році проїхав весь Крим. Як тільки я виходжу на публічну зустріч, мене, громадянина України, етнічного українця на території цієї держави починають ображати, заявляючи: “уході вон отсюда”, або “говорі на общєпонятном”. Я хочу Вас запитати - хто дав право так себе вести з людьми , які вважають українську мову своєю рідною , які думають українською. Я ні на кого не ткнув пальцем і ні на кого не крикнув, коли він до мене звертався російською мовою. Я розумію період цієї трагічної історії України і я розумію долю скалічених моїх громадян держави, які сьогодні також є громадянами. Скажіть будь ласка, хто породжує цю ненависть, чому немає права сьогодні українська мова на те, щоб її вивчали і нею розмовляли. Чому сьогодні влада говорить і веде документацію російською мовою, грубо порушуючи закони України. То хто кого ображає? Я б хотів, щоб ми не ображеними ходили, а усвідомлені того, що всі ми відповідальні за той дім, в якому живемо, ім’я якому - Україна.

Тарас Марусик

Тепер я повертаюся до гостей в Донецьку. І моє запитання до Олени Наумової, яка була на цьому пікеті, як і Марія Олійник. Я би хотів, щоб Олена Наумова відповіла цьому слухачеві, який був з Донецька, очевидно.

Олена Наумова

Добрий вечір... По-перше, я хочу сказати, що тема дуже болюча, болюча тому, що дійсно в Донецькій області українська мова на всіх етапах руйнується. Якщо повертатися до 36 школи, по-перше, іде скажене погіршення умов для навчання. Якщо дітей і переведуть зараз у 45 школу сьогодні, діти будуть навчатися у три зміни. Вибачте, але це конституційне порушення для дітей. Звичайно, ми були на пікетуванні, треба було дивитися на цей жах, коли на цих діточок – більше 40 дітей у нас було з собою, дві жінки – помічники депутатів - коли нас кидали, хапали за руки, це виглядало дуже жахливо. Саме цікаве було, коли до нас після промов дітей , які скандували протягом 4 годин – з 15 до 19 вони скандували “Школу, школу, школу”. І коли до нас звернувся заступник донецької області, прийшов до дітей і сказав , що питання буде вирішено і мабуть-таки, позитивно, діти кричали “Ура”. Ви б бачили, як від нас відійшла охорона, охорона, яка повинна була тримати охорону всієї площі, вона тримала охорону цих дітей , жіночок, які прийшли на захист своїх прав. Але саме страшні в іншому. Цифри, які подані владою до суду, які розглядалися на сесії міськвиконкому, жодна не відповідає дійсності. Чому? Тому що коли на комісії , до речі, з прохання депутата ВР Анатолія Матвієнка, нарешті батьки і громадськість зустрілася з виконкомом, при цій бесіді були різні пропозиції. Нас не чули. Звичайно, не хотіли чути. І коли стало питання, що фінансування дітей – велика цифра, коли ми запропонували, що ми вирішимо питання щодо фінансування - це питання зовсім відкинули. Складається враження, що не в тому річ, що утримання кожної дитини дорого коштує. Річ в тому, що це українська школа, яку повинні знищити. Знищити в українській державі, а саме в донецькій області.

Тарас Марусик

Очевидно це був Олександр Третяк, так?

Олена Наумова

Так.

Тарас Марусик

Олександр Третяк. Тепер у мене питання до пані Марії Олійник. Після цього пікетування у п’ятницю Ви можете сказати, як розгорталися події в суботу і неділю.

Марія Олійник

Після пікетування в п’ятницю нас запевнили, що буде видано наказ на наступний день, що школа буде збережена. Однак, в 7 годин 30 хвилин школа під керівництвом завідувача ленінським райвідділом освіти почала знову розграбовуватися. Туди прийшов Турчинович злополучний разом з 8 “педагогами” і стали здирати з стін плакати, дзеркала, штори, і це припинилося знову моїм зверненням до пана. Після цього тільки вже на відкритті статуї Йосифа Кобзона, не можна так діяти, ви ж влада, ви ж від імені Януковича дали надію тим дітям, вони плакали, вони обіймалися - збережено школу, що ж ви робите? На на очах знов всіх дітей і батьків робилося. Сьогодні ми знову прийшли до влади, бо на сьогодні в школу не пустили батьків, які хотіли помити підлогу, немає ні парт, немає ні столів , прибрати хотіли батьки, і сьогодні виставили охорону донецького металургійного заводу і міліцію, які не пустили людей в школу. На моє звернення – який це раз і чому вони знаходяться в школі, знову ми зустрілися за заступником мера Миколою Івановичем Волковим і Третяком і вони знову сказали – школа ліквідована. Ми парти не можемо занести, тому що якщо вони... 1, 2 і 3-го на 4-те призначена сесія донецької міської ради позачергова, яка буде розглядати повторно це питання, і всі ми сподівалися, що вона скасує прийняте рішення, то сьогодні ми дізналися, що вона повторить те рішення. Тому що утворена якась комісія, яка знову цифри, які фальшиві, які фігурували в суді, в усіх паперах пана Лактіонова (заступника донецького міського голови), вони будуть посилені, бо нас нікого туди не включили , не запросили – ні батьків, ні педагогів.

І на сьогодні ситуація така. Повністю колектив звільнений, повністю. Школа ліквідована. Цих дітей вони завтра не збираються пустити на перший дзвоник.

Тарас Марусик

І в цій школі немає вже ні столів, ні стільців?

Марія Олійник

Так, ні штор....

Ніна Прокопович

Але є діти і батьки, які не підуть ні в яку іншу школу, і які завтра прийдуть до нашої школи, вони бажають навчатися в нашій школі.

Марія Олійник

Я запропонувала нашій владі – будь ласка, видайте наказ по цій школі, що 1, 2, 3 4-го проводити виховну роботу в музеях. Вони сказали, що будуть думати, і що завтра буде? Буде новий пікет з новими гаслами перед облдержадміністрацією. Вони розкажуть, що хтось їх привів. Шахтар, Ви чули, що сказав.

Тарас Марусик

Так, чув.

Марія Олійник

Але влада сама робить все, щоб діти, батьки, педагоги знову завтра стали замість уроків у пікет перед облдержадміністрацією.

Тарас Марусик

І у нас слухач.

Слухач

Добрий вечір. Олександр з Києві. У мене загальне питання. Росіяни наші найближчі брати, ми любимо і їхню культуру, і все, але який зворотній зв’язок? Що це виходить? Виходить, що наша влада накручує нас проти росіян, не дивлячись на те що День шахтаря....

Анатолій Матвієнко

Дякую. Я дозволю скористатися тим, що сьогодні День шахтаря і привітати всіх шахтарів, людей надзвичайно мужніх, надзвичайно важкої професії, надзвичайно необхідної з цим святом. І всіх, хто причетний до цієї галузі. Хотілося б , щоб їхні проблеми, їхні біди, переживання були меншими, щоб здоров’я було міцним і заробітки були гарними і зарплати повиплачували, тому що вони на це заслуговують. Сьогодні спекулювати на їхніх бідах і говорити, що ніби принижуємо їхній авторитет і роль, коли говоримо про 36 школу. Навпаки я звертаюся до них, підтримайте цю правду, за яку борються сьогодні ентузіасти 36 школи і ті, хто не можуть терпіти цієї наруги. Бо сьогодні їх, завтра будуть нищити мене, якщо ми не будемо солідарні.

Але стосовно того, як це підігрівається, це дійсно, безвідповідальна влада, яка не розуміє тонкощів цього моменту і яка не задумується, що вона робить, яку “медвежу послугу” чинить у відношенні росіян і українців. Бо предмет розмови дуже прагматичний, цинічний, але правдивий. Потрібна школа, потрібне приміщення, воно вже давно розписано, всі інше підпорядковується цьому цинізму. Повірте мені, вивести її сьогодні потрібно з закладів освіти, потім потихеньку, як це зроблено в багатьох школах, передати в приватні руки. Ось прагматизм і цинізм, на яких вголос ніхто не хоче згодитись.

Тарас Марусик

Пане Гураме, Ваше слово.

Гурам Петріашвілі

Так, я в двох словах скажу, що я все ж оптиміст і завжди шукаю, що є добре. Якщо там є стільки дітей і батьків, які завтра будуть стояти за свою рідну мову, думаю, це вже перемога. Тому що ніякі чиновники ніколи не зможуть перемогти дух, а там, я бачу, є дух.

Тарас Марусик

Дякую. І останній наш слухач на сьогодні.

Слухач

Добрий вечір, Юрій з Києва. Я б, по-перше, не поділяв громадян України на етнічних росіян, етнічних українців, етнічних євреїв, етнічних грузин і так далі. Є громадяни України і всі вони мусять виконувати закон, усі мусять знати і вживати українську мову, тим більше, якщо люди хочуть вивчати, чому таке порушення? І я звертаюся до пана Матвієнка, якого я дуже поважаю, нехай він зробить запит щодо звільнення першого віце-прем’єр міністра України і міністра фінансів, який брутально порушує закон і розмовляє, виступає російською мовою.

Тарас Марусик

Дякую, час етеру добігає кінця. Пане Анатолію, я б хотів, щоб Ви коротко висловили свою думку.

Анатолій Матвієнко

Я також оптимістично дивлюся в перспективу, думаю, що все буде гаразд. Ми дійсно всі є українці і громадяни України, і якщо я виділяю якусь етнічну ознаку, тільки з одною метою: у мене претензій до будь-кого немає, крім одного – до українців, які мають взяти на себе відповідальність в державі. Ми не залишимо Донецьк, ми будемо піднімати це питання завтра. 4 числа ми обов’язково когось направимо на сесію.

Тарас Марусик

Звертаючись до наших донецьких гостей, як сказав поет “борітеся – поборете”. Хай вам Бог помагає!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG