Доступність посилання

ТОП новини

Суд в Одесі знову взяв під варту росіянина, що є головним фігурантом «справи 2 травня»


2 травня 2014 року: невідомий проросійський нападник стріляє по маршеві футбольних фанатів і проукраїнських активістів, ілюстраційне фото
2 травня 2014 року: невідомий проросійський нападник стріляє по маршеві футбольних фанатів і проукраїнських активістів, ілюстраційне фото

В Одесі Київський районний суд ухвалив знову взяти під варту громадянина Росії, що обвинувачений у вчиненні масових заворушень 2 травня 2014 року і є головним фігурантом справи, повідомила прес-служба суду. Причиною стали його дії, що кваліфіковані за статтею Кримінального кодексу про погрозу вбивством.

Як інформують агентства з посиланням на речницю суду Вероніку Черевату, визначений обвинуваченому термін тримання під вартою – два місяці.

У прес-службі прокуратури Одеської області додали, що обвинувачений не матиме права вийти на волю під заставу.

У п’ятницю ввечері агентства повідомляли, що фігурант «справи 2 травня», громадянин Росії на ім’я Євген Мефйодов був затриманий за статтею Кримінального кодексу про погрозу вбивством відразу по тому, як інший одеський райсуд, Малиновський, ухвалив відпустити його з-під варти під домашній арешт, і його просто з зали суду доставили до ізолятора тимчасового тримання.

Як з’ясувалося, попереднього дня, в четвер, підозрюваний росіянин за допомогою месенджера Viber надіслав свідкові повідомлення з погрозами вбивства. Його зміст прес-служба Київського райсуду Одеси навела так: «…Хохол, я тебе обещал, что завалю, а ты мне не верил. Завтра мне изменят меру пресечения и я выйду на свободу, жди в гости…».

Також у п’ятницю повідомляли, що прокуратура Одеської області почала кримінальне провадження за фактом винесення суддями Малиновського райсуду Одеси свідомо неправосудних рішень у перебігу розгляду «справи 2 травня».

У цій справі за статтями Кримінального кодексу про масові безлади, що призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків, і про незаконне поводження зі зброєю обвинувачені близько 20 людей, із них двоє громадян Росії. П’ятеро з них, серед того обоє росіян, узяті під варту. Окремо у зв’язку з тими подіями розслідують дії тодішніх чільників одеської міліції.

2 травня 2014 року на марш футбольних фанатів і проукраїнських сил у центрі Одеси напали проросійські активісти з вогнепальною зброєю. Вони вели вогонь у кількох випадках із-за спин міліції, яка не перешкоджала цьому. Були вбиті шість людей-учасників маршу. Згодом проукраїнські демонстранти зібралися на нову демонстрацію і рушили на площу Куликове поле, де був розташований наметовий табір проросійських активістів.

Проросійські активісти й їхні прихильники сховалися в будівлі Будинку профспілок. Обидві сторони кидали одна в одну пляшки з займистою рідиною. Внаслідок пожежі, що виникла в будинку, при спробах вистрибнути з нього і внаслідок застосування проросійськими активістами вогнепальної зброї там загинули ще 42 людини з обох сторін конфлікту. Також у перебігу протистоянь того дня було поранено близько 200 людей.

XS
SM
MD
LG