Доступність посилання

ТОП новини

Відомство Матіоса знову закрило справу про перешкоджання СБУ журналістській діяльності «Схем»


Військова прокуратура Київського гарнізону вдруге закрила кримінальне провадження про перешкоджання співробітниками Служби безпеки України законній журналістській діяльності знімальної групи програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA: Перший».

Згідно з постановою, кримінальне провадження закрите 5 квітня, через тиждень після того, як Апеляційний суд Києва зобов’язав військову прокуратуру поновити розслідування.

Військова прокуратура повторно закрила провадження з тим самим формулюванням, що і вперше – «у зв’язку з відсутністю у діянні військовослужбовців Служби безпеки України… складу будь-якого кримінального порушення».

Справу розглядав той самий слідчий військової прокуратури Київського гарнізону, лейтенант юстиції Іван Дячук.

Наразі адвокати журналістів готують скаргу до суду з вимогою поновити справу.

Кримінальне провадження відкрили після нападу співробітників Служби безпеки України на журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича 2 жовтня 2015 року під час зйомок сюжету про дорогі автомобілі працівників СБУ, що не відповідають їхнім офіційним доходам.

Під час затримання, як свідчать записи відеокамер управління СБУ, співробітники служби застосували силу до знімальної групи програми «Схеми», відібрали і пошкодили техніку. Через деякий час знімальну групу відпустили, на місце події вони викликали поліцію і написали заяву як постраждалі.

19 січня Печерський райсуд Києва визнав винним у вчиненні адміністративного правопорушення керівника служби охорони пропускного режиму Служби безпеки України Юрія Бондарєва, який брав участь в інциденті, і постановив накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді двох діб гауптвахти. Зараз Бондарєв оскаржує це рішення в судах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG