Доступність посилання

ТОП новини

Вибори на Донбасі можливі лише після забезпечення режиму тиші – Оліфер


Мінськ, ілюстративне фото
Мінськ, ілюстративне фото

Україна наполягає, що проведення виборів на Донбасі можливе лише після забезпечення повного режиму тиші і виведення з території України іноземних військових підрозділів. Про це за підсумками засідання Контактної групи в Мінську заявила речниця представника України в групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

«Позиція України залишається незмінною: проведення виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей можливе тільки після забезпечення повного режиму тиші, виведення з території України іноземних військових підрозділів, передачі Україні контролю над українсько-російським кордоном», – написала вона на своїй сторінці в Facebook.

При цьому Оліфер зазначила, що першочерговим питанням залишається проблема безпеки – припинення вогню, відведення важких озброєнь з лінії зіткнення, верифікація цього відводу представниками СММ ОБСЄ.

«Щоденні порушення режиму тиші на Донбасі не дозволяють рухатися далі практично з жодного питання. Особливо гостро стоїть питання систематичних обстрілів пунктів в’їзду і виїзду на лінії зіткнення, оскільки ці обстріли становлять небезпеку безпосередньо мирним жителям», – додала вона.

23 лютого міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр у Києві заявив, що ситуація з безпекою на Донбасі не повинна бути виправданням відсутності роботи з підготовки закону про вибори. Він зазначив, що необхідно працювати над законом про вибори, так і над умовами їх проведення.

Штайнмаєр наголосив, що необхідно підготувати наступний крок до переговорів «нормандської четвірки» в Парижі 3 березня і працювати саме над питаннями підготовки виборів.

Відповідно до кількох пакетів домовленостей, досягнених на переговорах у білоруському Мінську в 2014–2015 роках і відомих разом як мінські домовленості, на нині окупованих територіях частини Донбасу місцеві вибори мають відбутися тільки за українським законодавством і за участі міжнародних спостерігачів. Сепаратисти і Росія, яка підтримує їх, вимагають, щоб Україна ухвалила для цих виборів окремий закон, що був би також узгоджений із лідерами збройних сепаратистських угруповань, які Київ визнав терористичними.

XS
SM
MD
LG