Доступність посилання

ТОП новини

Микольська: Україна в СОТ зробила заяву про застосування Росією дискримінаційних обмежень у торгівлі


Україна на засіданні Генеральної ради Світової організації торгівлі (СОТ) зробила заяву про застосування Росією незаконних і дискримінаційних обмежень у торгівлі, введених з 1 січня, повідомила торговий представник України Наталія Микольська.

«Позицію підтримали з заявами Туреччина, ЄС, США, Канада», – написала вона в своєму Twitter.

«Росія жодних обґрунтованих пояснень не дала», – додала .Микольська.

«Використовуючи форум СОТ ми ще раз звернули увагу Російської Федерації на невідповідність застосованих заходів принципам та угодам СОТ, закликали відновити недискримінаційний підхід та попередили, що будемо продовжувати системно піднімати відповідні питання на найближчому Комітеті по сільському господарству та Раді по торгівлі товарами СОТ», – сказала Микольська, слова якої цитує прес-служба Мінекономрозвитку.

У січні секретаріат СОТ оприлюднив серед членів організації заяву України про введенні Росією незаконні та дискримінаційні обмеження. У документі Київ звернув увагу, що після рішення України розпочати реалізацію поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Європейським Союзом, з 1 січня 2016 року Росія запровадила низку політично вмотивованих заходів, що обмежують торгівлю.

Росія також із 1 січня 2016 року односторонньо скасувала режим вільної торгівлі щодо України. Такі заходи пов’язані зі вступом у дію засад Угоди про асоціацію між Україною і Європейським союзом про зону вільної торгівлі між ними, проти якої виступала Москва. Україна у відповідь «дзеркально» запровадила проти Росії перехід на стягування мит на імпортовані російські товари, так само вилучаючи їх із режиму вільної торгівлі в СНД.

Крім того, теж із 1 січня Росія запровадила заборону на ввезення з України низки товарів, у першу чергу сільгосппродукції та продовольства. Ця заборона накладена як помста за приєднання України до міжнародних санкцій проти Росії. У відповідь Київ так само заборонив ввезення з Росії деяких товарів, переважно харчопродуктів.

XS
SM
MD
LG