Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк запропонував звільнити Чумака з Антикорупційного агентства


Віктор Чумак
Віктор Чумак

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк запропонував звільнити Віктора Чумака з Національного антикорупційного агентства із запобігання корупції.

«Я пропонуватиму уряду звільнити Чумака з органу, в якому його обирали на прозорому конкурсі – він ухвалив рішення залишитися народним депутатом України», – сказав Яценюк під час засідання уряду.

За словами прем’єра, таке рішення Кабміну означатиме, що доведеться знову проводити конкурс на заміщення вакантної посади в агентстві.

Наприкінці січня Чумак заявив, що регламентний комітет Верховної Ради України погодив складення його депутатських повноважень, це сталося попри те, що Чумак заяву з цього приводу відкликав.

«Аргументи дуже прості. Наприкінці 2015 року Кабмін видав розпорядження про моє призначення до НАЗК, але поки не відбудеться конкурс щодо дообрання двох членів цього агентства, його створення та реєстрація в державному реєстрі як юридичної особи заблоковане. Оптимістично, це дообрання має статись до кінця лютого. Але, знаючи нашу реальність, може затягтися і на невизначений термін», – пояснив тоді Чумак причину відкликання заяви щодо складення депутатських повноважень.

Депутат додав, що після консультацій з юристами вирішив відкликати заяву про складення депутатських повноважень до того часу, поки не вирішиться питання створення НАЗК як юридичної особи.

У грудні минулого року уряд України відповідним розпорядженням призначив на посаду трьох із п’яти членів Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), ними стали Наталія Корчак, Віктор Чумак та Олександр Скопич. Тоді в уряді заявили, що заповнення трьох із п’яти вакантних посад є «достатньою умовою для запуску агентства».

Водночас активісти заявили, що в такому складі НАЗК не зможе обрати свого голову, а для ухвалення будь-якого рішення НАЗК потрібно мінімум три голоси, без керівника НАЗК неможливо призначити працівників апарату, затвердити кошторис органу.

Як згодом заявив міністр юстиції України Павло Петренко, Національне агентство з питань запобігання корупції зможе почати роботу наступного місяця, у лютому. Проте ця агенція досі не працює.

XS
SM
MD
LG