Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода не пускають на перше засідання Конкурсної комісії Агентства із запобігання корупції


©Shutterstock
©Shutterstock

Журналіста програми антикорупційних розслідувань Радіо Свобода і «Першого національного» телеканалу «Схеми» не пустили на перше засідання Конкурсної комісії національного агентства із запобігання корупції – органу, який покликаний перевіряти декларації чиновників. Його формування перебуває на початковій стадії, але вже затьмарене скандалами і звинуваченнями у маніпулюваннях та корупції.

Перше засідання Конкурсної комісії мало відбутися після того, як громадська організація «Трансперенсі Інтернешнл Україна» 11 червня подала до суду проти Кабінету міністрів, звинувативши уряд у спробі «створити кишенькову конкурсну комісію з вибору членів до Нацагентства з питань протидії корупції».

«Офіційною відмовою недопуску на «відкрите» засідання стала відсутність акредитації. Та не на засідання Конкурсної комісії, а в Кабінет міністрів, де й проходило засідання, – розповідає журналістка Радіо Свобода Анастасія Іванцова, яка хотіла потрапити на захід. – Ніякі перемови з прес-службою уряду, щоб пропустити нас на засідання, не допомогли, що було дуже дивним, враховуючи, що наша програма спеціалізується саме на корупційних розслідуваннях, а одним із основних напрямків діяльності агентства стане розробка й впровадження антикорупційної політики в Україні».

Однією з можливих причин недопуску журналістів міг стати нещодавній публічний скандал, який розгорівся довкола Конкурсної комісії, вважають журналісти. «Ми хотіли дізнатися у громадських організацій, які звинувачують у тому, що вони не мають досвіду роботи у сфері протидії корупції, якою власне антикорупційною діяльністю вони займалися», – додає журналістка.

Активісти звинуватили уряд у фальсифікації виборів громадських представників до Конкурсної комісії, яка обиратиме керівництво агентства. Головне звинувачення полягало в тому, що більшість із організацій, які брали участь у виборах, були, на думку активістів, підставними – деякі з них зареєстровані за однією адресою, деякі були зареєстровані лише понад рік тому. Рекомендації про свою антикорупційну діяльність організації теж підтверджували листами підтримки одна одній.

Відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», з восьми членів конкурсної комісії, які мають обрати керівництво нової агенції, що перевірятиме декларації чиновників, чотири обираються з представників антикорупційних громадських організацій, одного призначає парламент, одного президент, одного Кабінет міністрів і одного – керівник Нацагентства з питань державної служби. Таким чином повинна була бути забезпечена незалежність формування нового органу.

Активісти «Трансперенсі Інтернешнл Україна» та інших громадських організацій стверджують, що шість членів комісії були призначені Кабміном через фальсифіковану процедуру і фактично ним контролюються, що унеможливлює незалежну роботу цього органу.

XS
SM
MD
LG