Доступність посилання

ТОП новини

Квіт сакури в Балтії: імператор Японії Акіхіто відвідує Латвію, Литву та Естонію


Людмила Пилип Рига, 25 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Триває візит імператора Японії Акіхіто та його дружини Мітіко до країн Балтії. Місцеві експерти вже назвали цей візит історичним, екзотичним та ексклюзивним, оскільки японський імператор ретельно вибирає місця своїх подорожей. В свою чергу імператор Акіхіто висловив сподівання, що його візит сприятиме розвитку взаєморозуміння та дружби між Японією та країнами Балтії.

Останнім часом Балтійські країни своєю високою увагою наділили Королева Британії Єлизавета ІІ, Королева Нідерландів Беатріс і ось тепер з 24 по 27 травня Естонію, Латвію та Литву відвідує 125-й імператор Японії Акіхіто з дружиною Мітіко.

Акіхіто, нащадок першого легендарного японського імператора Дзімму, народився в 1933 році. Був коронований 12 листопада 1990 року. Офіційна назва ери його перебування на японському престолі – Хейсей – той, хто досягає миру. Акіхіто отримав класичну японську освіту, а також, як того вимагав час, європейську. Японський імператор захоплюється біологією моря, він автор декількох десятків наукових статей з питань іхтіології.

Бажання відвідати країни пострадянського простору, які увійшли до ЄС та НАТО?

Візит імператорського подружжя в Балтію вже назвали ексклюзивним. Політологи вважають, що він пов’язаний, в першу чергу, з бажанням імператора Акіхіто відвідати ті країни пострадянського простору, які набули членства в ЄС та НАТО. За словами японського імператора, країни Балтії стали незалежними після піввікових труднощів і дружба цих держав з Японією стає дедалі все міцнішою.

«Приємно, що сьогодні дружні відносини між нашими країнами розвиваються. Від усього серця бажаю, щоб нинішній візит сприяв більшому розумінню один одного і поглиблював відносини між нами», – наголосив імператор Японії Акіхіто в Талліні під час урочистого обіду, даного на його честь президентом Естонії Тоомасом Ільвесом.

Інтерес до приїзду імператорського подружжя надзвичайно великий. В Талліні вітати Акіхіто та його дружину Мітіко вийшли тисячі людей, адже не кожний день можна побачити єдиного у світі імператора, який, до того ж є надзвичайно доброзичливим.

Посол Японії в Естонії Хітоні Хонда зазначив: «Йому подобається вітати людей рукою. Цим він показує свою дружню прихильність. Він завжди наголошує на важливості контактів із людьми».

Алея сакури стане символом балтійсько-японської дружби

Пересічні естонці задоволені тим, що імператор Японії вибрав саме їхню країну для свого європейського турне.

На честь приїзду імператорського подружжя в Естонії на Співочому полі відбувся концерт під назвою „Радість від пісні”, в якому взяв участь зведений 3-тисячний хор учасників. А в Ризі в одному з центральних парків посаджена алея дерев сакури, як символ балтійсько-японської дружби.

На думку керівника Інституту зовнішньої політики Естонії Андреса Касекампа, в довгостроковій перспективі візит японського імператора може вплинути на широкий спектр сфер співробітництва та торгівлі, натомість уже сьогодні існуючим результатом візиту стало поглиблення інтересу до японської культури серед балтійців.
XS
SM
MD
LG