Доступність посилання

ТОП новини

Гаазький трибунал засудив хорватських генералів


Белград – Міжнародний кримінальний трибунал із воєнних злочинів у колишній Югославії засудив колишнього командувача Збройних сил Анте Ґотовину до 24 років ув’язнення, а колишнього командувача спецполіції Младена Маркача – до 18 років. Вони очолювали хорватські підрозділи, які влітку 1995 року відвоювали територію самопроголошеної республіки хорватських сербів Сербська країна.

У вироку зазначається, що йшлося про організовану злочинну діяльність, якою керував тодішній президент Хорватії Франьо Туджман. Третього обвинуваченого, генерала Івана Чермака, виправдали, й він найближчим часом буде звільнений.

В операції під назвою «Гроза» хорватські сили вбили 324 особи сербської національності та підпалили кілька тисяч житлових будинків. Територію самопроголошеної Сербської країни тоді покинуло щонайменше 90 тисяч сербів. Більшість з них досі не повернулася до своїх колишніх сіл та міст.

Ґотовина переховувався упродовж кількох років. Заарештували його в Іспанії 2005 року. Маркач здався добровільно чотири роки тому.

Чимало громадян Хорватії вважають, що йдеться про політичний процес та що гаазькі судді судили тих, що боролися за свободу.

Учасники визвольної війни обурені

Відразу після винесення вироку відбулася надзвичайна сесія Кабінету міністрів Хорватії, в якій взяв участь і президент Іво Йосипович. Він зазначив, що Хорватія поважає міжнародне право, й додав, що визвольна війна була легальною та легітимною.

А прем’єр-міністр Ядранка Косор заявила: «Мій уряд, як це робив і досі, буде діяти згідно з законом, щоб досягти скасування вироку. Наша позиція щодо операції «Гроза» дуже чітка: йшлося про легітимну воєнно-поліцейську акцію, метою якої було звільнення території Хорватії від окупантів».

У Загребі та ще кількох містах протестували учасники воєнних дій у першій половині дев’яностих років. Вони обурені, так само як були обурені серби, коли в Гаазі судили сербських офіцерів та поліцейських.

Сербські урядовці задоволені вироком

У Сербії президент Борис Тадич відмовився коментувати вирок. За його словами, йдеться про суто юридичну справу.

Державний секретар у Міністерстві юстиції Слободан Хомен каже: «Я упевнений, хоча в Хорватії з цим не погоджуються, що цей вирок реально може допомогти швидшій стабілізації сусідських відносин між Хорватією та Сербією. З іншого боку, вирок можна вважати закінченням трагічних подій, які відбувалися в дев’яності роки, оскільки виявилося, що всі учасники війни несуть відповідальність, що всі мали певні воєнні цілі, несумісні з 20-м та 21-м століттям. Думаю, що буде легше розвивати відносини, коли поставимо крапку на минулому».

Засуджені мають право оскаржити вирок. Згідно з дотеперішньою практикою, апеляційний процес триває від одного до двох років.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG