Доступність посилання

ТОП новини

Війна не виправдовує зволікання України з реформами – Нуланд


Вікторія Нуланд (©Shutterstock)
Вікторія Нуланд (©Shutterstock)

На слуханнях у Сенаті помічниця держсекретаря США також заявила, що мінські домовленості залишаються найкращим шансом на мир у східній Україні

Спочатку Росія та сепаратисти повинні виконати свою частину мінських домовленостей, лише після того Україна виконуватиме свою. Позицію американського уряду щодо вирішення кризи на сході України озвучила у Конгресі у вівторок чиновниця Державного департаменту Вікторія Нуланд. На слуханнях в сенатському комітеті із закордонних справ Нуланд заявила, що російська агресія не є виправданням для української влади стосовно зволікання з реформами.

Сенатор Бен Кардин спрямував слухання у русло конкретики. Корупція – головна проблема України. Уряд у Києві повинен довести, що готовий її вирішувати, а США повинні допомогти переслідувати корупціонерів.

Я закликаю українських лідерів проявити мужність у протистоянні з корумпованими особами, які намагаються зберегти свій вплив в країні
Бен Кардин

«Попри постійну загрозу зі сходу найбільша проблема України походить із середини. Україна досягла поступу в економічних реформах, але він гальмується вкоріненими інтересами, які намагаються зберегти корумповану систему, що допомогла їм накопичити величезні статки. Я закликаю українських лідерів проявити мужність у протистоянні з корумпованими особами, які намагаються зберегти свій вплив в країні. Я переконаний: США можуть відігравати роль у виявленні та переслідуванні корупціонерів, які використовують американську фінансову систему, щоби сховати нечесно зароблені гроші», – заявив сенатор Бен Кардин

Сенатор з Нью-Гемпшира Джин Шахін відверто поцікавилася у Нуланд: чи можуть США та МВФ працювати з Києвом, поки там не вирішиться урядова криза, і чи розуміє Петро Порошенко, що боротьбу з корупцією потрібно починати з себе?

Я думаю, що МВФ та уряд США не мають зараз іншого вибору, як призупинити надання допомоги українському уряду, поки ми не знаємо, хто буде партнером по інший бік столу
Вікторія Нуланд

«Я думаю, що МВФ та уряд США не мають зараз іншого вибору, як призупинити надання допомоги українському уряду, поки ми не знаємо, хто буде партнером по інший бік столу», – сказала помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд.

«Наскільки, на Вашу думку, президент Порошенко розуміє реальність цієї ситуації? – запитала Джин Шахін. – Коли я зустрічалася з ним в Києві у жовтні, він активно розповідав про необхідність боротися з корупцією. Але коли ми зауважили, що треба починати з нього самого, він, як мені здається, не погодився, що важливо, аби він сам став прикладом боротьби з корупцією», – зазначила сенатор.

«Зауважу, що віце-президент Байден у своїй промові у Верховній Раді в грудні чітко заявив, що від цього залежить подальша підтримка України з боку США. Також ми на цьому постійно наголошуємо під час телефонних розмов та зустрічей з президентом Порошенком та прем’єром Яценюком», – відповіла Нуланд.

Ситуація на сході була окремою темою дискусії. Вікторія Нуланд озвучила оновлену позицію Білого дому стосовно виконання мінських угод: спочатку їх мають виконати Росія та сепаратисти – відпустити заручників, відвести озброєння, передати кордони під контроль Україні – а вже після цього політичні зобов’язання виконає Київ.

Ні Москва, ні самопризначена влада Донбасу не повинні очікувати від Верховної Ради прийняття ключових політичних пунктів «Мінська», перед тим, як Кремль та його поплічники не виконають їхні базові зобов’язання, взяті у Мінську
Вікторія Нуланд

«Ні Москва, ні самопризначена влада Донбасу не повинні очікувати від Верховної Ради прийняття ключових політичних пунктів «Мінська», включаючи формат виборів та зміни Конституції, перед тим, як Кремль та його поплічники не виконають їхні базові зобов’язання, взяті у Мінську. Ми будемо працювати з Україною, щоб гарантувати виконання нею її частини зобов’язань, а також працюватимемо з європейськими партнерами, аби гарантувати те, що Росія залишатиметься під усіма санкціями, поки не виконає свою частину у повному обсязі. І, звичайно, санкції, пов’язані з анексією Криму, повинні залишатися, поки ця земля залишається під контролем Кремля», – наголосила Вікторія Нуланд.

«Важко повірити, що минуло два роки з часу, коли Росія незаконно, на мою думку, анексувала Крим, – зауважив сенатор США Девід Пердю. – Поінформуйте нас стосовно того, що ми робимо, аби повернути Крим Україні? Які важелі тиску на Росію ми маємо?»

Наш підхід до ситуації такий: якщо ви відкушуєте шматок чужої території, то цей шматок застрягне вам у горлі
Вікторія Нуланд

«Головний наш важіль тиску на Росію – це санкції США та ЄС, які забороняють будь-які інвестиції та торгівлю з Кримом. Наш підхід до ситуації такий: якщо ви відкушуєте шматок чужої території, то цей шматок застрягне вам у горлі», – відповіла Вікторія Нуланд.

Уряд США переконаний, що економічна блокада не дозволить Росії проковтнути Крим. І рано чи пізно, півострів повернеться Україні.

Позицію уряду США, озвучену на слуханнях у Сенаті, «Голосу Америки» прокоментували експерти та посол України у США.

«Є дуже сильні елементи політики США щодо ситуації в Україні. Президент однозначно провів гарну політику в питанні санкцій. Але також є і певні слабкі моменти: наприклад, цього року була скорочена економічна підтримка і ми не надаємо достатньо військової допомоги Україні», – сказав колишній посол США в Україні Джон Гербст.

Ми можемо і мусимо посилювати санкції проти Росії
Ян Бжезінський

«Більше може бути зроблено також для посилення тиску на Росію, зокрема на її економіку. По-перше, ми можемо і мусимо посилювати санкції проти Росії. По-друге, ми повинні мати сильнішу позицію щодо нашого військового розгортання у Центральній Європі і у питанні посилення східного кордону НАТО. НАТО і США спільно можуть робити більше операцій щоби підтримати Україну. Можна збільшити кількість тренувань і наглядових місій», – каже Ян Бжезінський, експерт Атлантичної ради.

«Сполучені Штати тримають чітку позицію щодо підтримки України. Вони готові і далі об’єднувати весь Захід, включно із європейськими країнами, для того, щоб бути солідарними з Україною. Звучали позиції щодо виконання мінських угод, і що Росія має свої зобов’язання для того, щоби нарешті вивести свої війська, техніку, закрити кордон, звільнити всіх полонених. Я вдячний Вікторії Нуланд, що вона почала цю тему з найвідомішого нашого бійця Надії Савченко», – зазначив посол України у США Валерій Чалий.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG