Доступність посилання

ТОП новини

Звіт Bellingcat: «Боїнг» збили з «Бука», який доставили з російського Курська


Плакат громадського активіста під час акції-протесту в Києві. Архівне фото
Плакат громадського активіста під час акції-протесту в Києві. Архівне фото

У матеріалах міжнародної групи названі російські військові, яких вважають причетними до трагедії

Міжнародна група розслідувачів Bellingcat опублікувала звіт, адресований нідерландським прокурорам, в якому експерти пов’язали збиття малайзійського «Боїнга» над Донбасом у липні 2014 року з діями російських військових командирів. У звіті йдеться про те, що комплекс «Бук», з якого був збитий літак, був наданий виконавцям злочину військовослужбовцями російської 53-ї ракетно-зенітної бригади з Курська. У звіті також вказані імена конкретних військових, що причетні до операції.


Міжнародна група Bellingcat проводить розслідування, опрацьовуючи дані, отримані з відкритих джерел, зокрема з соціальних мереж. Відтак, у звіті представники групи наводять численні фото- та відеоматеріали, які, на їх думку, свідчать про те, що Бук, із якого стріляли по «Боїнгу», був наданий саме російськими військовослужбовцями з 53-ї зенітно-ракетної бригади.

Дослідники стверджують, що з 23 по 25 червня 2014 року кілька комплексів «Бук–М1» російської 53-ї зенітно-ракетної бригади були перевезені на кордон із Україною. Власне, за версією Bellingcat саме з однієї з цих установок, яку розслідувачі називають «Бук 3х2» (таку назву техніка отримала через характерні відмітки, які видно на відео та фото, якими послуговувалась група – ред.) і був збитий «Боїнг».


Більшість обличь та імен у звіті приховані. Однак, щонайменше три посадові особи були озвучені експертами. Це Сергій Мучкаєв – командир 53-ї зенітно-ракетної бригади, начальник 20-ї армії ППО Олексій Золотов та начальник ППО Західного воєнного округу Андрій Коханов. На думку військового експерта Олега Жданова, участь в такій операції російських військових не могла не бути санкціонована на найвищому державному рівні. Відтак, надзвичайно важливо, що вперше були названі конкретні прізвища та підрозділи.

Не узгодити з Путіним дане питання начальник Генерального штабу просто не міг. Я дуже радий, що це нарешті прозвучало
Олег Жданов

«В будь-якому разі операція такого масштабу і рівня не могла не бути затвердженою президентом. Бо в Росії, як і у нас, він є верховним головнокомандувачем. Ця війна носить не стільки військовий, скільки політичний характер, це розуміє весь світ, тому не узгодити з Путіним дане питання начальник Генерального штабу просто не міг. Тому тут варіантів бути не може, і я дуже радий, що це нарешті прозвучало», – заявляє Жданов.

У звіті немає даних про те, хто керував «Буком»

Схожий висновок роблять і дослідники з Bellingcat, які вказують, що відповідальність за падіння «Боїнга» лежить на Міністерстві оборони Росії та персонально на Володимирові Путіну. Водночас, у звіті немає даних про те, хто саме керував комплексом – російські військові чи проросійські сепаратисти. Юрист із авіаційного права Андрій Гук вважає, що це одне з головних упущень підготовленого звіту, адже без імен виконавців жодне розслідування не можна сприймати всерйоз.

Відтак, переконаний Гук, слід дочекатись результатів офіційного розслідування нідерландських прокурорів. До дослідження ж експертів із Bellingcat юрист радить ставитись із обережністю Більше того, вважає, що передчасна публікація імен людей, причетних до падіння рейсу MH17 може зашкодити з’ясуванню істини.

«Одна справа, коли вони залишаються в таємниці і не знають, чи фігурують у розслідуванні, чи є ризик, що до них буде якась підозра. А зараз всі ці люди під певною увагою, вони стають публічними, вони починають боятися, можливо їх хтось починає переслідувати і так далі. Тобто, таємниця слідства, це та річ, яка існує недарма», – відзначає юрист.


Звіт не матиме впливу на хід справи – військовий експерт

Російська сторона неодноразово заперечувала причетність своїх військових до падіння «Боїнга». Так, федеральне агентство повітряного транспорту «Росавіація» називало недостовірним звіт Ради розслідувань з питань безпеки Нідерландів від 13 жовтня 2015 року, де йшлось про те, що літак був збитий «Буком». У російському відомстві заявили, що завдані пошкодження не могла нанести ракета «Буку», на яку вказують у звіті.

Олександр Гольц
Олександр Гольц

Російський журналіст та військовий експерт Олександр Гольц у коментарі Радіо Свобода зазначив, що останній звіт Bellingcat, як і схожі попередні, не зважаючи на озвучені подробиці, не матиме особливого впливу на перебіг розслідування.

«Час, коли можна було представити очевидні та беззаперечні докази вини, на жаль, втрачений. А впродовж конфлікту на Донбасі всі сторони багаторазово створювали найрізноманітніші фейки та вкиди. Усі відзначились вражаючою брехнею. І довести, що саме це розслідування містить у собі елементи правди, практично неможливо», – вважає експерт.

Попри те, що імен тих, хто керував установкою у звіті Bellingcat немає, члени групи вказують на складність керування «Буком», тому припускають, що керувати ним на території, підконтрольній сепаратистам, могли саме російські офіцери.

Рейс МН17, що виконував політ із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий під Донецьком 17 липня 2014 року. Усі 298 осіб, що перебували на борту – загинули.


На цю ж тему:

24.02.2016
За збитий «Боїнг» на Донбасі відповідальні Міноборони Росії і Путін – Bellingcat

Стали відомі імена російських військових, які можуть бути причетні до катастрофи «Боїнга» на Донбасі далі

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі. Був мобілізований до Збройних сил України у серпні 2022 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG