Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії вигадали 67 загиблих у день жалоби за Небесною сотнею


Вшанування пам'яті героїв Небесної сотні у Києві, 20 лютого 2016 року
Вшанування пам'яті героїв Небесної сотні у Києві, 20 лютого 2016 року

Вони, передрукувавши новину агентства УНІАН за 2014 рік, видали її за сьогодення

Російські ЗМІ та сайти повідомили про буцімто 67 загиблих на майдані Незалежності в Києві у суботу, 20 лютого, в день жалоби за Небесною сотнею. Однак, як виявилось, у своїй «новині» російські ЗМІ використали повідомлення українського інформаційного агентства УНІАН дворічної давнини.

20 лютого російські ЗМІ повідомили про буцімто 67 жертв внаслідок «сутичок» у центрі Києва. Так, на сайті російського видання Lenta.ru із посиланням на українське інформаційне агентство УНІАН повідомили: «У період із 18 по 20 лютого в наслідок зіткнень в Києві загинули 67 осіб».

У новині також йдеться про те, що 20 лютого на майдані Незалежності кілька сотень людей – учасників масової акції пам’яті Євромайдану – розпалили багаття і протестували проти політики уряду України. А також, що в цей же день в Києві сталися заворушення в центрі міста і нападів з боку учасників мітингу зазнали будівлі «дочок» російських банків і офіс бізнесмена Ріната Ахметова.

Інформацію з сайту Lenta.ru передрукували й інші російські сайти: «Rusnext русская весна», «Политикус.ру», «Вести недели» й інші.

На сайті інформаційного агентства УНІАН, на яке послались, повідомляючи про 67 загиблих у Києві, справді є така новина за 20 лютого, однак йдеться про події 2014 року, а не 2016-го.

Пізніше сайт Lenta.ru і деякі інші сайти новину видалили, однак вона залишилась у Google cache.

Таким чином, російські ЗМІ представили новину про загиблих за 2014 рік в контексті зібрань на майдані Незалежності в Києві у 2016 році. Що ж до подій суботи, 20 лютого, у день пам’яті Небесної сотні – в центрі столиці дійсно потрощили вхід до «Альфа-банку» і кидали каміння у «Сбербанк Росії» та офіс «СКМ». Столична поліція відкрила чотири кримінальні провадження: три – за фактом хуліганських дій, і одне – через заяву про крадіжку гаманця і телефона. Однак, ані українські ЗМІ, ані правоохоронці про загиблих внаслідок цього не повідомляли.

На майдані Незалежності відбувався мітинг представників «Добровольчого руху ОУН». Зі сцени під стелою його голова Микола Коханівський закликав учасників акції йти до офісу Ріната Ахметова. Причетність до подальших подій у центрі Києва в організації заперечили.


Ввечері у суботу, 20 лютого, на майдані Незалежності провели акцію та встановили намети представники «Коаліції учасників Помаранчевої революції» (КУПР) та «Революційних правих сил» (РПС). Від погромів будівель у центрі столиці ці два об’єднання відмежувались.

Паралельно РПС організували штаб у готелі «Козацький». Після цього обидві організації оголосили намір провести віче, яке відбулося у неділю, зібравши декілька сотень людей.


На тему дезінформації:

16.02.2016
Комісар «Фейк». Як львівські студенти обдурили журналістів

Студенти журналістського факультету УКУ перевірили, наскільки сумлінно працюють вітчизняні новинкарі далі
15.02.2016
Україна і Росія. У Євросоюзі взялися за брехню Кремля

Які типи дезінформації використовує Кремль у Європі, розповідає європейський дипломат, наближений до групи ЄС, що протидіє російській пропаганді далі
15.02.2016
Антологія сучасних міфів про Крим спростовує меседжі ЗМІ Росії

Збірка налічує спростування 30 найпоширеніших міфів на кримську тематику. далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG