Доступність посилання

ТОП новини

Про корупцію треба говорити вголос, тоді буде результат – Шабунін


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«Якщо результатів немає, то з якого приводу – гроші платників податків країн, які фінансують МВФ – мають іти в Україну владі, яка їх розкрадає?»

«Нема реформ – нема допомоги» – під таким заголовком вийшла редакційна стаття в англомовній газеті західної спільноти в Україні The Kyiv Post. Протягом більшої частини з останніх 21 року «лідери України марнували свої шанси на зміцнення державності й суверенітету, економічний розвиток та інтеграцію з Заходом і мали собі за краще створити корумповану олігархічну державу, що тримається на бюрократії радянського зразка», мовиться у статті.


Тому, пише The Kyiv Post, тепер Україна – це «держава без ніякого верховенства права, зі слабкими інституціями, неконкурентоздатною економікою і велетенським розривом між жменькою мільярдерів нагорі і більшістю нації, що живе в нужденності».

Видання заявляє, що підтримує надання Україні міжнародної фінансової допомоги, але тільки на суворих умовах: адже «президент Петро Порошенко, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та їхні союзники, які контролюють парламент, засвідчили, що з власної волі не зроблять нічого для того, щоб ліквідувати олігархію і боротися з корупцією», мовиться у статті.

Інакше, вважає газета, Захід, підтримуючи українських лідерів ґрантами й позиками під низькі відсотки, тільки створює умови для корупції. Але гуманітарна допомога, а також підтримка громадянського суспільства і незалежної журналістики, мають продовжитися, пише видання.

«Ми вважаємо, що західні лідери мають і далі застосовувати фінансову зброю, доки керівники України не почнуть діяти в національних інтересах і припинять свою фіктивну кампанію проти корупції», – мовиться в редакційній статті.

Крістін Лаґард
Крістін Лаґард

Напередодні директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард (як і посли кількох країн, у тому числі і з «Групи семи») висловила стурбованість раптовою відставкою міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавичуса. Вона і заявила, що в разі, «якщо звинувачення, які стали причиною його відставки вірні, то це, очевидно, свідчить про те, що антикорупційні заходи, які були здійснені урядом, ще не працюють».

Очільник МВФ також нагадала, що Київ у питанні боротьби з корупцією відповідальний не лише перед українським народом, а й перед міжнародними партнерами.

Таку думку поділяє й голова правління Центру протидії корупції, експерт антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ Віталій Шабунін, який на прохання Радіо Свобода прокоментував згадані тези.

Віталій Шабунін
Віталій Шабунін

– Впродовж останнього року на кожній зустрічі – чи то з дипломатами, чи то з представниками МВФ, Світового банку або інших донорів українського бюджету, або з представниками Європейського союзу – ми говоримо: не давати українській владі нічого без реальних результатів. В першу чергу, в частині боротьби з корупцією. Не можна давати безвізовий режим до виконання вимог Україною. Інакше Україна (українська влада) ніколи ці вимоги не виконає.

Ситуація з Айварасом чітко показала – українську політичну еліту збереження корупційних схем і «смотрящих» цікавить набагато більше, ніж реформи

Те саме стосується грошей МВФ. Ситуація з Айварасом чітко показала – українську політичну еліту збереження корупційних схем і «смотрящих» цікавить набагато більше, ніж реформи. Це не конфлікт особистостей. Це конфлікт бачень. І, власне, українська влада в особі президента, фракції «Блоку Петра Порошенка» чітко зробила свій вибір – Кононенко, а значить система «смотрящих» і корупція на держпідприємствах важливіша більше, ніж Айварас, тобто, реформи в економічному секторі.

– Як Ви вважаєте, те що міністр Абромавичус оприлюднив цю інформацію, чи це на користь Україні?

Тепер всьому світу зрозуміло, що для «БПП», який навіть не змушує Кононенка вийти з фракції, зберегти Кононенка важливіше, ніж закінчити з Айварасом реформи

– Звичайно, на користь. Як це може зашкодити, вибачте, якщо про це не говорити, то ця корупція триває далі й далі. І ніхто не несе за це навіть політичної відповідальності. Тепер всьому світу зрозуміло, що для «Блоку Петра Порошенка», який навіть не змушує Кононенка вийти з фракції, зберегти Кононенка важливіше, ніж закінчити з Айварасом реформи. Знаючи це, позиція міжнародної спільноти буде чіткішою. Спочатку реформи і результати, реальна боротьба з корупцією, потім будь-які преференції.

– То ж чи можна зараз очікувати допомоги від Міжнародного валютного фонду, доки не буде видно результатів?

– Є конкретний меморандум МВФ, де чітко прописано, що має відбутися. Дуже чітко, з результатами прописаними. Якщо цих результатів немає, то з якого приводу – не МВФ, а гроші платників податків країн, які фінансують МВФ – мають іти в Україну владі, яка їх розкрадає? Яка в цьому логіка? Тому, саме через те, що українській політичній еліті необхідні ці гроші щоб втримати економіку, вони будуть робити хоч щось. Отак хай хоч щось роблять.

– Результати цього «хоч щось» коли можна буде бачити?

Чим жорсткіша позиція міжнародної спільноти, тим легше нам всередині вичавлювати з влади реформи

– Ну, окремі вже зараз можна. Тобто залежить від того, що ми називаємо результатами. Необхідні законопроекти в парламенті будуть ухвалені найближчим часом. Чи зможемо ми змусити імплементувати їх в життя, скажімо, онлайн-декларування? Ну, залежить в тому числі від жорсткості позиції міжнародної спільноти. Тому, чим жорсткіша позиція міжнародної спільноти, тим легше нам всередині вичавлювати з влади реформи.

– Ви вважаєте, що всі публікації на цю тему, от, зокрема, як і ця в The Kyiv Post, що це йде на користь Україні?

Від грошей МВФ немає жодного смислу, якщо вони приходять в корумповану, нереформовану державу

– Ну давайте не публікувати і будем жити як в Росії. Та сама корупція, про неї ніхто не говорить. Звичайно, на користь! Тобто, що, краще було б про те все мовчати і нікому нічого не говорити? І далі щоб це все поглиблювалось? А відсутність реформ і корупція не ставить під загрозу всю країну? Від грошей МВФ немає жодного смислу, якщо вони приходять в корумповану, нереформовану державу.

– А імідж держави?

– Імідж держави важливий. Імідж Порошенка і Яценюка важливіший, ніж реформи в країні і боротьба з корупцією в країні? Та мені плювати на їхній імідж! Нащо мені їхній ідеальний імідж, якщо корупція в країні при цьому? Що мені з їхнього іміджу? Або життю українців?

– Вихід з цієї ситуації який?

– Кожна така ситуація відкриває очі все більшій кількості українців на необхідність заміни політичної еліти. З іншого боку, все більше міжнародних партнерів розуміють з ким вони мають справу, а відповідно це корелює їхні дії до більш ефективних.

Все це буде мати позитивний ефект

– В результаті все це матиме позитивний ефект, так?

– Звичайно. Все це буде мати позитивний ефект. Тому, що це звужує можливість не робити сучасній еліті хоч якісь реформи. Це звужує їм маневри нічого не робити. Вони змушені хоч щось робити. Тому це безперечний плюс для країни.


Радіо Свобода також запитало перехожих Києва: Як ви вважаєте, чи критичні публікації в міжнародній пресі про корупцію у владних колах України – чи вони шкодять іміджу України, чи ж допомагають побороти корупцію? Відповіді можна почути у звуковому файлі до інтерв’ю вище.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG