Доступність посилання

ТОП новини

Експерти з Ізраїлю вчать медиків України, як працювати в екстремальних умовах


Експерти з Ізраїлю вчать медиків України, як працювати в екстремальних умовах
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

В екстремальній медицині важливо балансувати між потребами і реальними можливостями

Київ – Ізраїльські експерти вчать українських лікарів і медсестр, як діяти у надзвичайних ситуаціях з великою кількістю жертв. Майже тиждень інтерактивних тренінгів влаштувало Міністерство закордонних справ Ізраїлю, щоб вдосконалити якість послуг екстреної допомоги населенню на сході України. Член Ради Всесвітньої організації невідкладної допомоги та медицини катастроф Одеда Бенін-Горен в інтерв’ю Радіо Свобода розповіла, що найважливіше – загальні стандарти. Їх мають дотримуватись всі, але адаптовувати до місцевих умов

– У медицині катастроф важливо, щоб медичні сестри знали структуру різних видів травм, щоб забезпечити пацієнту правильний догляд за пацієнтами, особливо коли мова йде про багаточисленних жертв надзвичайних ситуацій. Для медичних працівників важливо встановити правильні пріоритети надання медичної допомоги. Зокрема, хто з пацієнтів найбільш постраждав. Також важливо організувати роботу своєї команди, знати, як забезпечити пацієнтам лікування при обмежених ресурсах. Балансувати між потребами і реальними можливостями.

– Ізраїль у медичному плані набагато розвиненіша держава, ніж Україна. У фільмі, в якому демонструвались навчання ізраїльського госпіталю під час токсикологічної атаки на громадян, було видно, що лікарня забезпечена необхідним обладнанням. В Україні таке можуть собі дозволити лише деякі медичні заклади. Як у такому випадку надавати необхідну допомогу постраждалим.

Коли маєш справу з масовими жертвами, в тебе завжди мало ресурсів

– Ізраїль не такий розвинутий у медицині, як може здатися. Коли маєш справу з масовими жертвами, в тебе завжди мало ресурсів. Крім того, необхідного обладнання та кваліфікованого персоналу ніколи не буває вдосталь. Але мені здається, найголовніше – розуміти, у чому є людські потреби. І знати, як розставити пріоритети. Наприклад, що є первинним – навчання персоналу або закупка нового обладнання.

– Ви вдруге проводите тренінг із медицини катастроф в Україні. З огляду на те, що у Вас запитують медичні працівники на семінарах, Ви мали можливість зрозуміти, які існують проблеми у цій сфері в українських медичних закладах?

Люди, які беруть участь у тренінгу, самі для себе вирішать, що для них важливо і адаптують до власних умов

– Я не у тій позиції, щоб оцінювати, наскільки Україна спроможна у медицині. Тим не менш, коли мова йде про надзвичайні ситуації з масою жертв, існує універсальний підхід до того, як слід до цього готуватись. Цей підхід має адаптуватися до місцевих умов. Звичайно, з огляду на існуючий у мене досвід, можу сказати – знання не мають бути застосовані автоматично. Люди, які беруть участь у тренінгу, самі для себе вирішать, що для них важливо і адаптують до власних умов.

– Що українські лікарі запитують у Вас найчастіше?

– Вони дуже відкриті до навчання і дуже цікавляться тим, як все влаштовано в інших місцях. Але, з іншого боку, ти бачиш, що деякі з них дуже консервативні і бояться змінюватись. Коли ти приходиш із новим визначенням того, що вони вже знають, вони стають дуже підозрілими. Вони оцінюють – і це нормально. Це стимулює і змушує замислюватись.

Більше за все українців цікавить те, що відбувається в Ізраїлі, яким чином медична система працює у нашій країні

Більше за все українців цікавить те, що відбувається в Ізраїлі, яким чином медична система працює у нашій країні. Вони їх порівнюють – що, на мою думку, не є аж надто важливо. Це дві різні країни, в них різне населення, різні можливості і різні загрози. Тим не менш, я можу це зрозуміти – справа у простій людській цікавості.

Інші запитання, що цікавлять учасників, стосуються практики – що і як робити у різних ситуаціях. Але важливо, що вони можуть ділитися своїм досвідом не тільки зі мною, але й один із одним.

– З огляду на Вашу діяльність, Ви, напевне, тренували медичних працівників і у таких гарячих точках, як Сирія та Ліван. Чи вдалось Вам дізнатись про становище військової медицини у тих країнах, щоб порівняти, наприклад, з Україною?

Смерть і нужда – скрізь, для них не існує кордону

– В мене була можливість тренувати людей майже зі всього світу. Деякі теми були пов’язані з екстремальною медициною. Але як на мене, неважливо, звідки ви. Смерть і нужда – скрізь, для них не існує кордону.

За професією я – медсестра. Я не можу говорити про медичний підхід у цілому в цих країнах.

– Яких найбільш поширених помилок припускаються лікарі в екстремальних ситуаціях при роботі із постраждалими?

Найбільша помилка у людей, які мають справу із екстремальною медициною, – це упевненість у тому, що вони все знають

Найбільша помилка у людей, які мають справу із екстремальною медициною, – це упевненість у тому, що вони все знають. Але це не так. Навіть не дивлячись на загальний алгоритм, ми маємо вчитись у кожній конкретній ситуації. Треба бути відкритим до нових знань. І розуміти, що все дуже швидко змінюється. Іноді може виявитись, що ти не знаєш нічого.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG