Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики намагалися знищити затриманих військових Росії – Генштаб ЗСУ


Начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко (ліворуч) поруч із військовим, який демонструє безшумну снайперську гвинтівку «Вінторез», вилучену у полоненого військовослужбовця. Такі гвинтівки використовує російський спецназ. Київ, 18 травня 2015 року
Начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко (ліворуч) поруч із військовим, який демонструє безшумну снайперську гвинтівку «Вінторез», вилучену у полоненого військовослужбовця. Такі гвинтівки використовує російський спецназ. Київ, 18 травня 2015 року

Нових російських полонених обмінювати не планують – Служба безпеки України

Українські військові затримали двох осіб, які, як запевняють в силових структурах України, є спецпризначенцями з Росії. Тривають слідчі дії. Наразі затриманих лікують у Києві.

ЗАВАНТАЖИТИ

Двох військових, як стверджують, російського спецназу, котрих затримали українські військові, привезли до Києва. Через поранення їх тримають у київському шпиталі. Також щодо них проводять слідчі дії – затриманих звинувачують у тероризмі.

Віктор Муженко
Віктор Муженко

Як розповів Радіо Свобода начальник Генерального штабу Віктор Муженко, бійців спецпризначення взяли в полон 16 травня. За його словами, це кадрові військові 3-ї окремої бригади спецпризначення Головного розвідувального управління Генштабу Російської Федерації – капітан Євген Єрофеєв та сержант Олександр Александров. Їхня військова частина частина базується у місті Тольятті.

«В ході бойового зіткнення вони отримали поранення. Єрофеєв – в руку, а Александров – у ногу, та були затримані бійцями 92-ї окремої механізованої бригади у взаємодії зі співробітниками Служби безпеки України», – доповів Муженко.

Першим українські військові знайшли пораненого капітана Єрофеєва, який розповів, що разом із ним було дві людини, зазначає командир 92-ї окремої механізованої бригади Віктор Ніколюк.

«Коли ми продовжили рух, було виявлено сліди того, як тягнули людину. Ми пішли по них і знайшли сержанта Александрова, який також був поранений. В нього було поранення ноги – відкритий перелом», – наголосив полковник Ніколюк.

На його думку, Александрова тягнув третій спецпризначенець, який пізніше вирішив залишити Александрова, забравши його зброю. Завданням цієї групи було захопити міст через ріку Сіверський Донець. За словами затриманих, загалом до їхньої групи входило 14 осіб.

Як розповідає Ніколюк, коли українські військові почали переслідувати залишки групи противника, по них відкрили шквальний мінометний вогонь. Внаслідок цього поранення отримали три українських бійці, тому Ніколюк вирішив припинити переслідування.

Учасники прес-конференції дивляться відео з одним із полонених військовослужбовців. Київ, 18 травня 2015 року
Учасники прес-конференції дивляться відео з одним із полонених військовослужбовців. Київ, 18 травня 2015 року

Під час прес-конференції у Генштабі журналістам показали спеціалізовану безшумну снайперську гвинтівку – «Вінторез». Вона належала капітану Єрофеєву. «Вінторези» випускають на Тульському збройовому заводі, їх використовують російські війська спецпризначення.

Бойовики планували захопити ТЕС у Щасті – ЗСУ

Під час бойового зіткнення у напрямку міста Щастя висунулося три автобуси, де, за словами затриманих, перебували бойовики угруповання «ЛНР». Вони мали захопити теплоелектростанцію у Щасті, яку утримують кілька підрозділів Збройних сил України, зокрема відомий 24-й окремий штурмовий батальйон «Айдар».

Як повідомив Радіо Свобода боєць цього батальйону з позивним «Тайм», подібні бойові зіткнення із диверсантами, при чому і з росіянами, і з бойовиками угруповання «ЛНР» трапляються регулярно. Іноді – зовсім неочікувано.

«В нас був випадок, коли п’яна «міліція» «ЛНР» їхала вбивати бізнесмена, під’їхали до нашого блокпосту та вимагали пропустити їх. Показували посвідчення «народної міліції» Луганщини», – розповів «Тайм».

Як повідомив Радіо Свобода народний депутат Борис Філатов, від двох цих полонених спецпризначенців російська влада не зможе відмовитись.

Тут не може бути пояснення, що вони «заблукали». Тепер ніяких пояснень їхнього перебування на території України вже вигадати не можливо
Борис Філатов

«Тут не може бути пояснення, що вони «заблукали». Того разу російська пропаганда робила такий вигляд, але тепер ніяких пояснень їхнього перебування на території України вже вигадати не можливо. Якщо вони зараз почнуть від них відмовлятися, наша контррозвідка їм може запропонувати заговорити», – наголосив Філатов.

Він також зазначив, що від президента потрібна політична воля для того, щоб надати щодо полонених максимальний інформаційний резонанс.

Документів при затриманих не було – СБУ

Маркіян Лубківський
Маркіян Лубківський

За словами радника голови СБУ Маркіяна Лубківського, обмінювати цих двох спецпризначенців СБУ не планує. Спочатку їх планують судити за тероризм – затриманим висунуті звинувачення за статтею 258, частина третя. Проводяться слідчі дії. Документів при затриманих не було.

Сьогодні ми говоримо загалом про близько 10 громадян Російської Федерації, до яких Службою безпеки країни здійснюються слідчі дії
Маркіян Лубківський

«Сьогодні ми говоримо загалом про близько 10 громадян Російської Федерації, до яких Службою безпеки країни здійснюються слідчі дії. Там є різні категорії людей, але сьогодні ми говоримо саме про двох кадрових військових – капітана та сержанта», – наголосив Лубківський.

В результаті бойового зіткнення з противником загинув український військовослужбовець Вадим Пугачов. Ще кілька людей отримали поранення. Голова Генштабу Віктор Муженко також наголосив, що під час евакуації полонених з поля бою по групі військових вели сильний вогонь із мінометів та стрілецької зброї. На його думку, це робилося для того, щоб знищити полонених російських військовослужбовців.

Водночас бойовики називають затриманих бійцями «народної міліції» «ЛНР» та демонструють військові квитки з їхніми іменами та фотографіями. Така інформація розповсюджується на сайтах, які контролюють незаконні воїнські формування.

Дмитро Пєсков
Дмитро Пєсков

Міністерство оборони Росії проігнорувало запитання Радіо Свобода щодо коментаря стосовно затриманих, а російські ЗМІ цитують прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова, який вкотре заявив, що на території України не було й немає російських військових.

Найкрупніша група російських військових, які перебували на території України й були захоплені – це 10 російських десантників. Їх затримали наприкінці серпня 2014 року. Через тиждень їх обміняли на 63 українських нацгвардійців.


На цю ж тему:

18.05.2015
Варто організувати над військовими Росії перший відкритий судовий процес – експерт

У штабі АТО підтвердили інформацію про затримання біля Щастя двох російських військовослужбовців далі
  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG