Доступність посилання

ТОП новини

Україна повинна стати «новим світом» для мислячих росіян – Друзенко


Мітинг проти війни з Україною у Петербурзі, 21 вересня 2014 року
Мітинг проти війни з Україною у Петербурзі, 21 вересня 2014 року

Україна повинна стати «новою Америкою» для монархічної Росії та Європи – Друзенко

Київ – Близько чотирьохсот громадян Росії просять притулку в Україні, зазначають у Державному комітеті з питань міграції. Але самі росіяни, які переїхали в Україну, вважають, що кількість їхніх співгромадян у країні налічує кілька тисяч осіб. Перша хвиля переселення російських інтелектуалів в Україну розпочалася після Помаранчевої революції, наступна хлинула в Україну після Революції гідності та початку російської агресії в Криму й на Донбасі. Не всі незгодні з політикою Кремля висловлюють цю незгоду в мирний спосіб – чи не щотижня в зону конфлікту на Донбасі прибувають радикально налаштовані молоді росіяни, готові воювати там з власними співгромадянами, плануючи згодом повалити пануючий у Росії лад. Хто вони – сучасні біженці, мігранти з Росії?

Кадровий офіцер ФСБ, випускник Хабаровського інституту прикордонної служби Ілля Богданов після анексії Росією Криму написав заяву про звільнення з «жирної» посади інспектора з охорони водних ресурсів, склав «тривожний рюкзак» – і приїхав в Україну. У Києві Богданов прийшов на Майдан, де заявив про бажання воювати за Україну.

Там же, на Майдані, Богданов був затриманий оперативниками СБУ – і звільнений ними після перевірки. Як зазначила прес-служба СБУ, «причин не вірити громадянинові Росії Богданову не знайдено».

Нині Ілля Богданов – боєць Добровольчого українського корпусу, член «Правого сектору». Восени він захищав Донецький аеропорт, нині – боронить селище Піски поблизу Донецька. Днями отримав громадянство України. У спілкуванні з журналістами свій переїзд в Україну пояснює… любов’ю до Росії і бажанням «боротися проти тоталітарного режиму», який у Росії встановив президент Володимир Путін.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За словами Богданова, у лавах «Правого сектора» воюють і радикально налаштовані молоді росіяни, і його ідейні побратими з Сибіру, для яких звільнення України означає пробудження народів Сибіру.

«У «Правому секторі» воюють десятки представників Уссурійського козацтва, наші ідейні натхненники – отамани Краснов, Шкуро», – заявив Богданов у своєму зверненні до росіян.

Павло Мезерин десять років, до минулої осені, жив на дві країни, Росію та Україну, і на два міста, Санкт-Петербург і Київ. Активно підтримував Помаранчеву революцію і Революцію гідності в Україні, був координатором регіонального громадського руху «Вільна Інгрія».

За освітою Мезерин – політолог і фахівець з російсько-українських відносин, тож в Україні працює за фахом. Також Мезерин залишається координатором «Вільної Інгрії».

Майдан – це повернення України в Європу. І ця моя цілком адекватна ідея у російських спецслужб викликала неадекватну реакцію
Павло Мезерин

«Інгрія – це історична назва територій сучасного Санкт-Петербургу і Ленінградської області, вона відома з одинадцятого століття. Ми виступаємо за передачу повноважень з Москви регіонам. Моє життя докорінно змінив український Євромайдан. Я завжди казав, що Україна не має інакшого майбутнього, ніж європейське, а Майдан – це її повернення в Європу. Цю ж думку я висловив кільком російським ЗМІ. І ця моя цілком адекватна ідея у російських спецслужб викликала неадекватну реакцію. Під час чергового приїзду до Санкт-Петербурга мене викликали «для бесіди», попередили, що викличуть ще. Мій адвокат рекомендував не чекати другої «бесіди» і їхати з Росії. Спитав, чи маю я куди їхати. І я відповів, що напрям у мене один – Україна», – розповів Мезерин Радіо Свобода.

«Я «мандрувала» через Білорусь, купивши через друзів квиток з Мінська на Київ» – Курносова

ФСБ слідкувало за Ольгою Курносовою – однією з координаторів громадського «Комітету солідарності з Майданом», активною учасницею опозиційних акцій і маршів у Москві і Санкт-Петербурзі. Емігрувала в Україну минулого літа, у Києві співпрацює з низкою громадських організацій, міжнародним проектом «Школа опору» тощо.

Мене попередили, що я перебуваю «у розробці», і що моє затримання і арешт лише справа часу. Точніше, оперативники ФСБ чекали на наказ начальства
Ольга Курносова

«Ще влітку курсувала інформація, що увага до нас з боку спецслужб Росії постійно зростає. Але після маршу миру 21 вересня у Москві, коли наша колона заспівала державний гімн України і знаменитий «шлягер» фанатів харківського «Металіста» про Путіна, ми відчули серйозну увагу ФСБ до нас. Мене попередили, що я перебуваю «у розробці», і що моє затримання і арешт лише справа часу. Точніше, оперативники ФСБ чекали на наказ начальства.

Я виїхала в Україну – при цьому почувала себе героїнею якогось блокбастеру! Я «мандрувала» через Білорусь, вимкнувши мобільний телефон і витягнувши з апарата батарейку
Ольга Курносова

А коли поліція навідалась до квартири моїх друзів, я зрозуміла, що затягла зі своїм від’їздом. Тож я виїхала в Україну – при цьому почувала себе героїнею якогось блокбастеру! Я «мандрувала» через Білорусь (вимкнувши мобільний телефон і витягнувши з апарата батарейку), купивши через друзів квиток з Мінська на Київ» – розповіла Курносова.

Чи стане Україна «новим світом» для росіян?

За словами Курносової, найбільше в Україні мігрантів з Росії вражає те, що більшість українців їх підтримують і не асоціюють російський народ з режимом президента Путіна. Ба більше, чимало українців вважають, що Україна повинна дати притулок тим росіянам, хто підтримує її територіальну цілісність і сповідує західні демократичні цінності.

Так, відомий український митець, художній керівник Центру сучасного мистецтва «ДАХ» Владислав Троїцький запрошує російських митців приїжджати в Україну, щоб зміцнити мистецьке поле всієї Європи. У своєму зверненні до росіян Троїцький наголосив, що він (росіянин, народжений в Улан-Уде) пишається Україною.

Я людина російської культури
Влад Троїцький

«Я людина російської культури. І тут мої друзі мені говорять, що я чужий. А я не змінився. Я читаю ті ж книжки, дивлюся ті ж фільми, слухаю ту ж музику. Правда, у мене з’явилося дуже сильне відчуття. Я почав пишатися Україною», – каже Троїцький.

Але на думку багатьох українських інтелектуалів, Україна має відіграти для Росії ту ж роль, яку Польща відіграла для самої України – підтримати її демократичний розвиток, надавши майданчик та політичну підтримку для еліти. Урядовий уповноважений із захисту прав національних меншин Геннадій Друзенко вважає це необхідним кроком для подолання російської агресії і для перетворення України у «нову Америку» не лише для росіян.

Україна повинна стати «новою Америкою» для монархічної Росії та Європи, де можна було знайти волю, можливості для самореалізації, знайти цей славнозвісний «American Dream»
Геннадій Друзенко

«Це єдиний шанс перемогти Росію! Бо, поки ми не станемо Батьківщиною і магнітом для всього ліберального, креативного і відповідального, що є в Росії, наші шанси у лобовому зіткненні близькі до нуля. По суті, ми маємо стати новим світом для тих росіян, які не можуть жити в умовах задушливого путінського режиму. Якщо говорити про історичні паралелі, то Україна повинна стати «новою Америкою» для монархічної Росії та Європи, де можна було знайти волю, можливості для самореалізації, знайти цей славнозвісний «American Dream», – зазначив Друзенко у розмові з Радіо Свобода.

Проте, чи вистачить в Україні ресурсів для того, щоб і виграти військове протистояння, і провести економічні зміни, і ще й сприяти поширенню змін у сусідній, значно більшій країні – на ці питання українське суспільство поки не знаходить однозначних відповідей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG