Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: російський «гуманітарний конвой» в’їхав в Україну з прапорами «ДНР» і «ЛНР»


Російський «гуманітарний конвой» (архівне фото)
Російський «гуманітарний конвой» (архівне фото)

Спостережна місія ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Донецьк» та «Гуково» повідомляє про перетин російським «гуманітарним конвоєм» державного кордону України, непідконтрольного українській владі.

«27 лютого о 7.24 Спостережна місія зафіксувала прибуття російського конвою у пункті пропуску «Донецьк». Його супроводжували представники МНС Росії. Конвой складався з 56 вантажівок, які перевозили товари, 21 автоцистерни, 4 машин супроводу, 1 автомобіля-тягача та 3 автомобілів підтримки. На всіх автомобілях було написано «Гуманітарна допомога з Російської Федерації». На кількох вантажівках спостерігачі зафіксували прапори так званих «Новоросії», «ДНР» та «ЛНР», – мовиться у повідомленні Спостережної місії ОБСЄ.

За інформацією спостерігачів, російська колона зупинилася у районі митного контролю і розділилася на три лінії.

«Задні двері вантажівок з товарами відкрили, російські митники і прикордонники оглянули їх ззовні. Українські офіцери – 6 прикордонників та 3 митники – були присутні на місці, вони розділилися на три групи, по одному на кожну з вищезгаданих ліній. Вони візуально оглянули відкриті вантажівки ззовні. О 8.52 всі вантажівки поїхали у бік України», – повідомляють спостерігачі ОБСЄ.

Спостерігачі ОБСЄ зазначають, що о 17.20 всі 85 вантажівок повернулися на російський пункт пропуску.

Президент України Петро Порошенко наприкінці січня назвав такі «конвої» «квазідопомогою». На його думку, вантажі, які «незаконно переправляє на Донбас агресор», складаються «з пального для танків та зброї для терористів».

Україна наголошує, що Росія введенням таких «гуманітарних конвоїв» із невідомими вантажами без згоди і дозволу української сторони грубо порушує українське і міжнародне законодавство. Таку поведінку Росії також критикує Захід.

XS
SM
MD
LG