Доступність посилання

ТОП новини

США в ОБСЄ: сепаратисти в Україні діють за підтримки Росії


Данієл Бер, архівне фото
Данієл Бер, архівне фото

Сепаратисти в частині сходу України почали свій нинішній наступ, маючи повну підтримку Росії, незважаючи на її заяви, що Москва прагне мирного вирішення конфлікту, заявив у понеділок постійний представник США в ОБСЄ Данієл Бер.

Дуже важливо пригадати, що без активного залучення Кремля трагедії, що розгортається в регіоні, не сталося б, заявив він на терміновому засіданні Постійної ради Організації з безпеки і співпраці в Європі.

Цей конфлікт розпалює Росія, наголосив він на зустрічі, скликаній у зв’язку з останніми діями сепаратистів і російських військ на сході України, зокрема, обстрілом житлових кварталів Маріуполя.

За словами Бера, в цьому й інших трагічних інцидентах у перебігу багатомісячних боїв на сході України винні підтримувані Росією сепаратисти і сама Росія.

Якби ці сепаратисти не підняли зброї проти влади України, якби Росія не надала їм значні кількості зброї й обладнання, якби Росія не направила в Україну свої власні війська на підтримку сепаратистам, такого ніколи б не сталося, наголосив представник США.

Тому, сказав він, Вашингтон має намір далі нарощувати тиск на Росію – всіма можливими засобами, крім прямої воєнної конфронтації.

Бер нагадав, що США не мають на меті послабити Росію чи підірвати її економіку, але зацікавлені в дотриманні засадничого принципу: великі країни не мають знущатися з менших, зазіхати на їхню територіальну цілісність, на їхній суверенітет – а саме про це йдеться в Україні.

США не хочуть іти таким курсом, але вибір, що дасть можливість уникнути його, належить не США, а Росії, наголосив посол.

Він нагадав, що за Мінськими домовленостями Росія зобов’язана дати Україні можливість відновити контроль за кордоном між державами і мусить припинити надавати озброєння і особовий склад на підтримку сепаратистам.

Тим часом, заявив Данієл Бер, США можуть підтвердити, що від грудня минулого року Росія передала проросійським сепаратистам на сході України сотні одиниць озброєнь, зокрема, танки, панцирну техніку, ракетні системи, важку артилерію та інше.

Крім того, Росія повинна звільнити всіх заручників і незаконно утримуваних осіб, серед яких народний депутат Надія Савченко, нагадують США.

І Росія також мусить покласти край своїй окупації і спробі анексії Криму, додав постійний представник США в ОБСЄ.

Засідання Постійної ради ОБСЄ, як і низку інших міжнародних зустрічей, терміново скликали в понеділок після останнього наразі масового вбивства цивільних, яке вчинили наприкінці минулого тижня в Маріуполі на Донеччині. За даними українських силовиків, в обстрілі житлових районах міста з установок «Град», який убив 30 людей і понад 100 поранив, брали участь не лише місцеві проросійські сепаратисти, а й регулярні війська Росії.

Останнім часом становище в зоні конфлікту різко загострилося після того, як сили підтримуваних Росією збройних сепаратистів і російських військ вкотре порушили режим припинення вогню і почали масований наступ на позиції українських сил. Україна у відповідь почала обмежену воєнну операцію з метою зупинити цей наступ.

XS
SM
MD
LG