Доступність посилання

ТОП новини

Відсутність Савченко в ПАРЄ загрожує новим скандалом


Надія Савченко під час засідання суду у Москві. Листопад 2014 року
Надія Савченко під час засідання суду у Москві. Листопад 2014 року

Із військовополоненою зустрілася її сестра Віра Савченко, котру в Слідчому комітеті Росії намагалися допитати

Надії Савченко, яка перебуває в Московському СІЗО, нарешті дозволили побачення зі її сестрою Вірою. Зустріч відбулася у вівторок. Українська льотчиця вже понад місяць голодує (від 13 грудня), протестуючи проти утримання її в московській в’язниці. Тим часом адвокати Савченко знову подали прохання дозволити їхній підзахисній поїхати на сесію ПАРЄ, яка відбудеться через тиждень.

20 січня о 14:30 за київським часом Віра Савченко нарешті потрапила до будівлі СІЗО №6 у супроводі українського консула Геннадія Бріскаленка і російського уповноваженого з прав людини Елли Памфілової. Але цьому передували досить дивні події, зазначив у розмові з Радіо Свобода один із адвокатів Надії Савченко Ілля Новіков.

«Коли вранці Віра Савченко приїхала до Слідчого комітету Росії, щоб отримати побачення з сестрою, хоча цей дозвіл був підписаний ще напередодні, їй відмовлялися його давати на руки до тих пір, поки вона не дасть свідчення. Близько трьох годин все це тривало. Слідство наполягало на тому, щоб провести допит Віри Савченко, Віра відмовлялася, просила, щоб до неї пустили адвоката, адвоката не пускали… Зрештою їй видали на руки дозвіл і зараз вона увійшла всередину», – сказав Радіо Свобода адвокат Надії Савченко Ілля Новіков.

Голодування продовжиться

Після побачення із сестрою Віра Савченко сказала Радіо Свобода, що задоволена самим фактом зустрічі. Але відзначила, що голодування, яке триває вже понад 38 днів (від 13 грудня), сильно позначилося на фізичному стані Надії.

Від неї залишилась половина. Все гаразд із настроєм
Віра Савченко

Одне діло, коли ти худнеш через активне тренування, а інше…дивитись на людину в такому стані дуже боляче
Віра Савченко

«Від неї залишилась половина. Вона жвава. Цікавиться тим, що відбувається з Україною і з її людьми. Все гаразд із настроєм. Просто вона дуже зла і постійно оця точка кипіння присутня, щодо несправедливості, яка відбувається навколо. Одне діло, коли ти худнеш через активне тренування, а інше… – дуже поганий стан шкіри і взагалі тонус м’язів. Звичайно дивитись на людину в такому стані дуже боляче».

Віра Савченко намагалася переконати сестру припинити голодування, але Надія відмовилася це робити.

Захист робить все можливе, щоб Савченко могла взяти участь у сесії ПАРЄ

Те ж саме щодо голодування Надія Савченко відповіла і своїм адвокатам. Принаймні до відкриття сесії ПАРЄ вона продовжить голодування, повідомив Радіо Свобода один із адвкатів – Ілля Новіков. Він також пояснив, що захист робить все можливе, щоб Надія Савченко могла взяти участь у сесії ПАРЄ, що відкриється 26 січня.

«Сьогодні ми подали клопотання про припинення справи відносно Савченко. Слідчий комітет його прийняв, у нього є 5 діб, щоб його розглянути і щось нам відповісти. Напередодні мої колеги подали клопотання про те, щоб Савченко була відпущена тимчасово під заставу на сесію ПАРЄ. Протягом 5 діб ми чекаємо відповіді і на цей запит».

Разом із Вірою Савченко до Москви прибули депутати Верховної Ради від партії «Батьківщина». Одна із них – Альона Шкрум – написала про це у своєму твітері. Інший депутат, Олексій Рябчин, заявив в ефірі Радіо Свобода, що в разі, якщо Надія Савченко не з’явиться 26 січня на сесії ПАРЄ, це загрожує Росії новим міжнародним скандалом.

На цю ж тему:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG