Доступність посилання

ТОП новини

Грузія закликає ЄС виступити проти пакту Росії з Південною Осетією


Прем’єр-міністр Грузії Іраклі Ґарібашвілі закликав сьогодні Європейський союз твердо виступити проти планованої угоди про зміцнення зв’язків Москви з сепаратистським регіоном Грузії Південною Осетією, що його Тбілісі вважає окупованим Росією.

Як повідомила прес-служба прем’єра, який перебуває з візитом у Брюсселі, голова уряду в розмові з верховним представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федерікою Моґеріні наголосив на важливості того, щоб керівництво Євросоюзу зайняло «чітку позицію» проти планованого договору.

Минулого місяця сепаратистська влада Південної Осетії оприлюднила проект договору про співпрацю й інтеграцію з Росією. Сепаратистський лідер Південної Осетії Леонід Тібілов заявляв, що підписання договору з Росією планується на найближчі місяці.

Цей документ у разі ухвалення передбачатиме ще глибшу інтеграцію грузинського регіону з Росією, ніж уже укладена позаминулого місяця схожа угода про союзні відносини і стратегічне партнерство між Росією й іншим сепаратистським регіоном Грузії Абхазією – та угода передбачала, зокрема, створення спільного війська.

Росія визнає і Південну Осетію, і Абхазію за «незалежні держави». Грузія вважає, що Росія окупувала ці грузинські регіони, бо після війни проти Грузії 2008 року, всупереч міжнародним зобов’язанням, Росія не вивела з них свої війська.

XS
SM
MD
LG