Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко заявляє про новий формат співпраці з «Вишеградською групою»


Петро Порошенко на прес-конференції у Братиславі, 16 листопада 2014 року
Петро Порошенко на прес-конференції у Братиславі, 16 листопада 2014 року

Президент України Петро Порошенко та президенти країн «Вишеградської групи» на зустрічі у столиці Словаччини Братиславі домовилися в неділю започаткувати новий формат співробітництва, повідомила прес-служба голови держави.

На прес-конференції за підсумками зустрічі Порошенко повідомив, що, зокрема, домовлено про налагодження постійної взаємодії на рівні міністрів закордонних справ та оборони країн «Вишеградської групи» та України.

Він наголосив, що підтримка, яку Україна отримала у Братиславі, конче необхідна для неї. «Всі країни засвідчили: ми маємо справу з агресією. Ми маємо продемонструвати єдність усієї Європи і солідарність із Україною в питаннях і безпеки, і економіки. І я побачив цю солідарність і підтримку у Братиславі», – наводить прес-служба слова Порошенка.

Президент подякував за таку «тверду і чітку позицію» і висловив задоволення стилістикою розмови, в перебігу якої обговорювалися питання конкретної підтримки: «Звучала позиція: де потребується підтримка – ми прийдемо на допомогу. Це саме те, що зараз потрібно Україні».

Головне, про що йшлося під час зустрічі, – це питання безпеки. «Це війна за свободу і демократію всього ЄС», – сказав Петро Порошенко.

У свою чергу, президент Польщі Броніслав Коморовський подякував президентові Словаччини за запрошення президента України на зустріч «Вишеградської групи». На його переконання, такий формат потрібен зараз, коли «Вишеградська група» солідарна і підтримує Україну, яка «протистоїть російській агресії». Він висловився на підтримку ідеї створити постійний формат взаємодії «Вишеградська група» і Україна» на різних рівнях.

Президент Угорщини Янош Адер подякував президентові України за його зусилля задля мирного вирішення ситуації. Він також наголосив, що Угорщина з самого початку виконувала всі рішення щодо запровадження санкцій до Росії. «Так буде і в майбутньому», – запевнив він.

Президент Чехії Мілош Земан, зі свого боку, сказав, що якби був громадянином України, то на парламентських виборах обрав би «Блок Петра Порошенка». «Я вірю, що президент Порошенко ввійде в історію як президент миру», – сказав він.

А президент Словаччини Андрей Кіска повторив, що всі країни «Вишеградської групи» солідарні з Україною, і наголосив, що санкції необхідні в той час, коли діалог не діє.

Петро Порошенко в суботу й неділю перебуває з візитом у Словаччині, де він зустрівся з керівниками цієї держави, а також узяв участь у зустрічі голів держав «Вишеградської групи» на запрошення словацького колеги. Він також бере участь в урочистостях у Братиславі з нагоди 25-ї річниці Оксамитової революції в колишній Чехословаччині.

XS
SM
MD
LG