Доступність посилання

ТОП новини

У справі Савченко приємний сюрприз – адвокат


Надія Савченко під час слухання у Басманному суді Москви, 7 листопада 2014 року
Надія Савченко під час слухання у Басманному суді Москви, 7 листопада 2014 року

У п’ятницю стало відомо, що українська льотчиця Надія Савченко написала рапорт про звільнення з військової служби, у зв’язку з обранням депутатом Верховної Ради. Цього ж дня Басманний суд Москви відхилив скаргу захисту Савченко на дії слідчого, який раніше відмовив долучити до матеріалів справи опитування очевидців обстрілу селища Металіст. Суд ухвалив таке рішення у зв’язку з тим, що 6 листопада клопотання адвокатів вже було задоволене, і опитування, які зробили самі адвокати, долучили до справи. Один із адвокатів Надії Савченко Микола Полозов в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що нинішнє рішення суду стало приємним сюрпризом для нього і для його колег.

Микола Полозов
Микола Полозов

– Ми зверталися до суду, оскільки відмова слідства була абсолютно незаконною. Слідство послалося на норми закону, які в принципі не підлягають застосуванню в даному випадку. Вони стверджують, що адвокати не мають права збирати докази за межами Російської Федерації. Це абсолютно не так. У нас є офіційне роз’яснення Адвокатської палати міста Москви про те, що адвокати мають такі права і повноваження. Тому ми очікували, що в суді, навіть в нашому російському суді, все ж такого беззаконня допускати не будуть.

Я так розумію, що в Слідчому комітеті теж подумали і, незважаючи на те, що раніше вони дотримувалися іншої позиції – не долучати ніякі докази, що свідчать про непричетність Савченко до загибелі журналістів, буквально напередодні, вчора (у четвер), ту постанову скасував інший слідчий, заступник керівника слідчої групи, і виніс нову постанову про долучення цих доказів. Я вважаю, що це такий позитивний крок, оскільки він створює прецедент, за яким ми в рамках цієї кримінальної справи можемо долучити низку інших суттєвих доказів, що свідчать про невинуватість Савченко.

Басманний суд Москви, 7 листопада 2014 року
Басманний суд Москви, 7 листопада 2014 року

Після такого несподіваного повороту в цій справі, чи можна очікувати швидкого звільнення Надії Савченко?

Рішення щодо неї ухвалюється не правовим способом, не юридичним, а політичним і дипломатичним. Ухвалюється воно в Кремлі

– Особливість цієї справи полягає в тому, що в кінцевому підсумку рішення щодо неї ухвалюється не правовим способом, не юридичним, а політичним і дипломатичним. Рішення це ухвалюють не в залі суду або в кабінеті Слідчого комітету, а ухвалюється воно в Кремлі. Але я вважаю, що така правова основа, яку захист готує в цій справі, допоможе при ухваленні політичного рішення полегшити це завдання.

Якщо ми можемо довести в судовому процесі, що Слідчий комітет поводить себе незаконно, що Надію Савченко утримують на території Російської Федерації незаконно, тим простіше верхівці політичної влади ухвалювати якесь відповідне рішення. Бо якби Слідчий комітет говорив, що все нормально, вона сидить по заслузі, то навіщо тоді її видавати. Я думаю, що ґрунт для ухвалення відповідних рішень, юридичний ґрунт конкретно в цій справі готується належним чином.

Які ще є шляхи до якнайшвидшого звільнення Надії Савченко?

Якщо Міжнародний Червоний Хрест ухвалить рішення про присвоєння Савченко статусу військовополоненого, Росія буде зобов’язана припинити кримінальне переслідування

– Ми працюємо відразу у декількох напрямках, окрім суто юридичної роботи, це, в тому числі, наші взаємні стосунки з різними міжнародними організаціями, з Міжнародним Червоним Хрестом, який наділений правом встановлювати статус військовополоненого. У тому випадку, якщо Міжнародний Червоний Хрест, розглянувши наші документи, ухвалить рішення про присвоєння Надії Савченко статусу військовополоненого, Росія відповідно до Женевської конвенції буде зобов’язана припинити кримінальне переслідування.

Коли вона стане депутатом, буде можливість делегувати її в ПАРЄ, де вона отримає статус євродепутата і міжнародну дипломатичну недоторканність

Оскільки за даними міжнародними нормами вона буде військовополоненою і підлягатиме видачі та обміну, як військовополонена. Другий шлях – це делегування Надії Савченко в ПАРЄ. Таке вікно можливостей відкривається перед нею, завдяки тому, що її було обрано у складі партії «Батьківщина» депутатом Верховної Ради. Сьогодні, стало відомо, що вона написала рапорт про звільнення зі Збройних сил України, оскільки депутат не має права служити в армії, бути кадровим військовим. Коли вона стане депутатом після проходження низки процедур, буде можливість делегувати її в ПАРЄ, де вона отримає статус євродепутата і міжнародну дипломатичну недоторканність. Росія її не зможе утримувати вже на таких хитких підставах в ув’язненні, оскільки, на мій погляд, це міжнародний скандал. Якийсь із цих варіантів спрацює раніше.

Я думаю, що коли прийде час, ми всі разом дізнаємося, як відбудеться її визволення. Але той факт, що вона буде звільнена і буде передана Україні, в мене не викликає жодного сумніву.

Басманний суд Москви, 7 листопада 2014 року
Басманний суд Москви, 7 листопада 2014 року

Захист наполягав на викраденні Савченко і нещодавно була інформація, що українська льотчиця впізнала своїх викрадачів. Чи зник цей момент з лінії захисту?

Всього брало участь в її викраденні 43 людини, серед них були особи, яких вона впізнала по телевізору. Це Плотницький, Корякін

– Ні, абсолютно не зник. Ми подавали в Росії заяву про порушення кримінальної справи про викрадення людини. Російська Федерація, в особі Управління Слідчого комітету по Воронезькій області, нам відмовила в порушенні цієї справи. Ми проходимо зараз процедуру оскарження. В Україні також порушено справу про викрадення з її території української громадянки Надії Савченко. І зараз ця справа розслідується. Надія Савченко детально описала в заяві про викрадення і в тих матеріалах, що були передані українській стороні, викрадачів. Всього брало участь в її викраденні 43 людини, серед них були особи, яких вона впізнала по телевізору. Це Ігор Плотницький, глава луганських сепаратистів, це Олексій Корякін, один з керівників луганських сепаратистів, і низка інших громадян. Там достатньо прізвищ.

Напередодні до Росії не пустили сестру Надії Віру Савченко. Вона стверджує, що слідство дозволило їй зустріч з Вашою підзахисною. Які можуть бути причини цієї дивної історії?

– Мені складно сказати, чому саме не пустили Віру Савченко до Росії, оскільки незадовго до того в Росію приїжджала мама Надії Марія Іванівна Савченко. Вона навіть мала побачення зі своєю донькою. Що стосується сестри, ми не рекомендували їй приїжджати до Росії з тієї причини, що сама Віра Савченко в той момент, коли Надія була полонена, перебувала неподалік від неї, тобто в зоні бойових дій. Ми допускали, що російська влада може її затримати як учасницю бойових дій, які відбувалися в той момент. Тому той факт, що її не пустили, звичайно, сумний, але, я думаю, добре, що, при всіх цих обставинах, її не затримали. Крім того, її могли б використовувати як засіб тиску на Надію, наприклад, намагатися якісь свідчення з неї вибити, які не відповідають дійсності. Факт, що вона поїхала до Москви, з нами –з захистом, вона не погоджувала. Ми, чесно кажучи, про це не знали. Звичайно ж, я радий, що вона все ж таки повернулася в доброму стані до Києва.

Басманний суд Москви, 7 листопада 2014 року
Басманний суд Москви, 7 листопада 2014 року

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG