Доступність посилання

ТОП новини

Судді, які судили майданівців, «палять справи» і тиснуть на ТСК – Маркіян Галабала


©Shutterstock
©Shutterstock

Київ – Порушення презумпції невинуватості, штампування рішень про тримання обвинувачених під вартою, ігнорування вимог адвокатів, нехтування фактами побиття активістів «беркутівцями»… Так діяли судді, розглядаючи справи учасників Євромайдану. Про це йдеться у моніторингу суддівських вердиктів, який представила група громадського спостереження «Озон» та Українська правнича фундація. Діяльність таких суддів перевіряє Тимчасова спеціальна комісія. Там заявляють: розслідувати справи важко, бо документи «горять» і «випадково зникають із судів», а «служителі Феміди» не визнають своєї провини.

Сергій Нужненко був одним із дев'яти затриманих і звинувачених в «організації масових заворушень» та «спротиву міліції» за події 1 грудня. Усі вони були заарештовані Шевченківським судом на 60 діб.

«До суду нас доправили близько 10 ранку, судове засідання почалося близько 7-8 вечора. В шпиталь ми потрапили близько 3 ночі. Ця суддя всі підозрілі «докази» моєї участі брала до уваги. Вона не врахувала, що від затримання до оголошення обвинувачення пройшло більше доби. Вона продовжує працювати, ми подаємо до комісії звіт про усунення її від роботи», – розповів Нужненко.

Найбільше порушень – в Апеляційному суді Києва

Група громадського спостереження «Озон» та Українська правнича фундація провели моніторинг суддівських рішень щодо майданівців. Наприкінці 2013-го – на початку цього року спостерігачі організацій були свідками судових засідань, які тривали до 5-ої ранку, бачили скривавлених активістів, яких тримали за ґратами без надання медичної допомоги, і фіксували порушення прав людини.

Результатами моніторингу став звіт про 82 судові засідання в 63 справах майданівців. У них спостерігачі виявили порушення презумпції невинуватості, права на справедливий суд і права на захист, говорить експерт Української правничої фундації Степан Берко. За його словами, найбільше порушень зафіксовано в Апеляційному суді Києва.

«Озон» та УПФ склали антирейтинг суддів. Саме вони розглядали дві третини справ євромайданівців. Перший в антирейтингу суддя розглянув 20 справ і у всіх випадках він ухвалив рішення не змінювати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Він потрапив під дію закону про відновлення довіри до судової влади України. І його справа та справи інших його колег будуть відправлені до ТСК, що має встановити, чи порушував суддя присягу», – сказав Степан Берко.

Загалом УПФ лише в Києві виявила 14 суддів, які порушували право на справедливий суд.

Перед перевіркою судові справи «горять» і зникають

Суспільство відчуло, що нинішні механізми притягнення суддів до відповідальності не є ефективними, каже Маркіян Галабала, заступник голови Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції (маючи на увазі Вищу раду юстиції і Вищу кваліфікаційну комісію). Саме тому в липні й почав діяти цей тимчасовий орган, зазначає він.

«24 вересня було перше засідання комісії щодо конкретних справ перевірки суддів за результатами розгляду заяв. У діях шести суддів встановлено порушення присяги. В діях одного судді не встановлено порушення присяги. Це справи про взяття під варту, справи Автомайдану, справи про заборону мирних зібрань», – зауважив Галабала.

Він запевнив: суди стараються максимально уникнути відповідальності: палять судові справи й чинять тиск на членів комісії. Більшість суддів не визнають своєї провини, а один суддя заявив, що на нього здійснювали тиск.

Судді працюють і далі

Матеріали перевірки ТСК, за якими встановлене порушення присяги, передають до Вищої ради юстиції. Саме цей орган має ухвалювати остаточне рішення і передати його парламенту. Далі рішення має пройти комітет і голосування на пленарному засіданні. Кінцевим результатом перевірки судді може бути констатація факту порушення присяги, що є підставою для звільнення його з посади.

Водночас Вища рада юстиції зараз не функціонує, бо несформована до кінця. Відповідно матеріали, які Тимчасова спеціальна комісія передає їй, залишаються в підвішеному стані. А судді, порушення присяги якими встановила комісія, і надалі «чинять правосуддя».

ДОВІДКА

ТСК створена на один рік відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» з метою проведення спеціальної перевірки щодо суддів, які забороняли мирні зібрання та ухвалювали політично вмотивовані рішення щодо учасників мирних протестів 2013-2014 року. До 12 грудня 2014 року кожен громадянин України може подати заяву і копію судового рішення до ТСК, які свідчать про порушення присяги суддями України.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG