Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст проситиме Раду Європи визнати українську льотчицю Савченко заручницею в Росії


Надія Савченко
Надія Савченко

Міністерство юстиції України звернеться до Ради Європи з проханням визнати, що українська льотчиця Надія Савченко перебуває на території Росії як заручниця.

«Ми зараз включилися у цей процес із МЗС. МЗС зараз працює на дипломатичному рівні, а ми, зі свого боку, почали готувати відповідну заяву до Ради Європи... щоб визнали, що вона – заручник і що до неї застосовуються нелюдські умови... Далі вимога до Росії – видати цю людину», – заявив у чевтер міністр юстиції Павло Петренко.

Міністр уточнив, що, за наявною інформацією, Савченко не дають можливості спілкуватися з родичами, і це можна розцінювати як нелюдські умови.

Петренко наголосив, що і українська льотчиця, і затриманий в Криму за підозрою в підготовці терактів український кінорежисер Олег Сенцов, фактично є в’язнями сумління і заручниками.

У Слідчому комітеті Росії стверджують, що Савченко під виглядом біженки нелегально перетнула кордон Росії і була затримана під час перевірки документів в одному з населених пунктів. Російські слідчі заявляють, що українська льотчиця проходить як підозрювана у кримінальній справі про вбивство російських журналістів під Луганськом.

Тим часом прокуратура Луганської області відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі штурмана-оператора гелікоптера Мі-24 і бомбардувальника Су-24 Надії Савченко.

Як повідомили у прес-службі прокуратури Луганської області, відомості про вказане кримінальне правопорушення внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 3 статті 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі або викрадення людини).

Слідство проводить Сватівський райвідділ головного управління МВС України в Луганській області. Досудове розслідування триває.

Надія Савченко (в центрі)
Надія Савченко (в центрі)

Військову льотчицю Савченко бойовики захопили в полон у зоні АТО на сході України. Зараз вона перебуває в слідчому ізоляторі в російському Воронежі.

Російський Воронезький обласний суд ухвалив у четвер рішення перекласти українською мовою матеріали кримінальної справи проти українського офіцера Надії Савченко, повідомили в суді.​

«Сьогодні суд задовольнив клопотання захисту й ухвалив повернути матеріали справи в районний суд для їх перекладу рідною мовою обвинувачуваної відповідно до норм російського Кримінально-процесуального кодексу», – процитувала агенція «Українські Новини» прес-секретаря суду Лада Петіна.

Раніше, в середу, в МЗС України звернулися до міжнародного співтовариства із закликом допомогти звільнити українську льотчицю Надію Савченко.

Плакат МЗС України на захист Надії Савченко
Плакат МЗС України на захист Надії Савченко

Україна звертається до світової спільноти по допомогу у звільненні Савченко

XS
SM
MD
LG