Доступність посилання

ТОП новини

Двері райвідділів МВС сепаратистам відкривають гроші «Сім’ї» – Луценко


Напад на Горлівський райвідділок міліції, Донецька область, 14 квітня 2014 року
Напад на Горлівський райвідділок міліції, Донецька область, 14 квітня 2014 року
Київ – Попри кілька ультиматумів, українська влада не розпочала антитерористичну операцію проти озброєних сепаратистів, які за підтримки з боку Росії захопили низку об’єктів у Луганській та Донецькій областях. За словами експертів, проблему становлять не лише озброєні групи сепаратистів, а й місцева міліція, яка, фактично, стала непідконтрольною центральній владі. За таких умов проведення антитерористичної операції може призвести до численних жертв і зриву президентських виборів.

У разі проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях українська влада не може розраховувати на дієву підтримку місцевих правоохоронців. У кращому випадку міліціонери Донбасу виявлятимуть до українських силовиків дружній нейтралітет, в гіршому – підтримають сепаратистів, зазначають оглядачі.

Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що на Донбасі «Сім’я» Януковича розставляла на керівні посади відданих собі людей.

«Син Януковича, Олександр, призначав особисто всіх начальників обласних управлінь та їх заступників, а в східних областях, зокрема, в Луганській і Донецькій – призначав аж до начальників і заступників начальників райвідділів. Фактично, ця міліція досі обслуговує інтереси «Сім’ї». Більше того, по моїй інформації, останнім часом доплата грошей у конверті не скасована, а збільшена в рази. Саме це пояснює ту легкість, з якою керівництво місцевої міліції відчиняє двері райвідділів перед російськими диверсантами та місцевими сепаратистами», – каже він.

Щоправда, головний редактор донецького інтернет-видання «Остров» Сергій Гармаш зазначає, що зараз серед донецької міліції наростає невдоволення брутальними діями сепаратистів. Однак розраховувати на дієву підтримку з їхнього боку в разі проведення антитерористичної операції не варто.

«Антитерористичну операцію мають проводити не луганські і донецькі міліціонери, а треба завозити людей з інших областей. Щоб не ставити місцевих міліціонерів перед моральним вибором – застосовувати силу проти земляків і можливо навіть знайомих», – сказав Радіо Свобода Сергій Гармаш.
Сепаратисти штурмують райвідділок міліції у Горлівці
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Здорову частину східної міліції підперти спецпідрозділами МВС

Для того, аби виправити ситуацію, на Донбасі необхідно провести масштабну ротацію міліцейських кадрів. А для проведення антитерористичної операції – перекинути додаткові підрозділи з інших регіонів. На думку Юрія Луценка, керівництво МВС володіє для цього достатніми резервами.
Спецпідрозділ «Титан» має не ювелірні магазини охороняти. Те саме стосується спецпідрозділу «Сокіл», який навчений на затримання озброєних груп
Юрій Луценко

«Спецпідрозділ «Титан» має не ювелірні магазини охороняти, а повним складом бути відправлений на охорону державних установ у східних областях. Те саме стосується спецпідрозділу «Сокіл», який навчений на затримання озброєних груп. Зараз потрібні негайні нестандартні рішення, які б допомогли здоровій частині східної міліції, а вона є, відчути, що за ними стоїть ціла держава», – вважає він.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив про створення з патріотично налаштованих цивільних громадян стабілізаційних підрозділів у складі МВС. Проте навряд чи за допомогою таких підрозділів можна змінити ситуацію в регіоні, адже їхня дієздатність не може бути високою. За словами Юрія Луценка, «вони могли б замінити кадрових фахових міліціонерів у Центральній і Західній Україні, бо цивільні не можуть замінити спецпризначенців».

Зі Слов’янського конфузу зробили кадровий висновок?

Зараз Ситуація на Донбасі несприятлива для проведення антитерористичної операції. Показово, що 13 квітня антитерористичну операцію у Слов’янську Донецької області згорнули майже одразу після її початку.

«Не зрозуміло, навіщо три дні поспіль кричати про початок антитерористичної операції, але її не починати? З іншого боку, якщо виявляється, що підрозділи, на які ви розраховуєте, виявилися нелояльними, треба було з’ясувати перед проведенням операції», – коментує ситуацію координатор групи «Інформаційний спротив», військовий експерт Дмитро Тимчук.

За його словами, успіх антитерористичної операції залежить не так від кількості залучених до її проведення бійців, як від розробки дієвого плану. З огляду на це, він позитивно оцінив призначення нового керівника антитерористичного центру СБУ генерала Василя Крутова.

Усі опитані Радіо Свобода експерти схиляються до думки, що українській владі варто утриматися від ультимативних заяв, якщо в разі ігнорування сепаратистами вона не може підкріпити їх рішучими діями. За словами Сергія Гармаша, це не лише додає упевненості сепаратистам, але й деморалізує українських патріотів Донбасу.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG