Доступність посилання

ТОП новини

У Криму викрадають людей


Сімферополь – Минулі вихідні в Криму знову були тривожними і багатими на події. Російські військові продовжили блокування і штурми українських частин та гарнізонів. Водночас у суботу і неділю півостровом прокотилася хвиля антивоєнних акцій. Зокрема, людний мітинг на честь 200-ліття Тараса Шевченка і проти російського вторгнення пройшов у Сімферополі навіть попри викрадення зранку того дня двох його організаторів, лідерів української меншини Криму Андрія Щекуна та Анатолія Ковальського. В неділю ж в Криму продовжували викрадати журналістів і навіть військових.

Доля викрадених в неділю зранку невідомими голову Всекримської Української Ради Андрія Щекуна і голову Піклувальної ради Української школи-гімназії Сімферополя Анатолія Ковальського досі не відома. В Прокуратурі Криму повідомили, що за цим фактом розпочато кримінальне провадження і ведеться розслідування.

За інформацією, зібраною Радіо Свобода з різних джерел, на Андрія Щекуна та Анатолія Ковальського напали невідомі на залізничному вокзалі, коли ті отримували передачу з Києва. Кілька осіб з пов'язками «Дружинник АРК» на руках витягнули з вахона, грубо обшукали і потягнули до лінійного відділення транспортної міліції на вокзалі. Правоохорноці відмовилися оформляти протокол, тоді нападники зателефонували своєму керівництву. Згодом за затриманими приїхали невідомі і забрали Щекуна і Ковальського із собою.

За даними інтернет-видання «Центр журналістських досліджень», викрадення українських активістів було санкціоноване самопроголошеним головою Ради міністрів Криму Сергієм Аксьоновим. А факт перебування Андрія Щекуна в структурах «Російської єдності» підтвердив заступник голови Верховної Ради АРК Григорій Іоффе. Пізніше він повідомив, що в офісі партії, Щекуна не знайшли і тепер «його шукає вся партія».

За інформацією того ж видання, викрадених активістів побили і вивезли за межі Сімферополя, ймовірно, до Ялти. За останніми даними сина Анатолія Ковальського, Сергія, після розголосу, викрадених, начебто, повернули до Сімферополя і тримають разом.

Андрій Щекун та Анатолій Ковальській були одними з організаторів мітингу на честь 200-річчя Тараса Шевченка і проти російської агресії в Криму, що пройшов у неділю в Сімферополі і зібрав, за різними даними, від півтисячі до двох тисяч містян.

Пропадають журналісти і військові

Також у неділю на в'їзді до Криму затримали, три журналістки. Олену Максименко, журналістку «Українського тижня», Катерину Бутко, прес-секретаря Автомайдану і Шуру Рязанцеву, блогера з Ялти перепинили на контрольно-пропускному пункті «Крим», неподалік Армянська. За повідомленням «Євромайдан SOS» у Facebook, їх затримав бійці севастопольського «Беркуту» і переправили до Севастополя. Телефони дівчат не відповідають. З'явилася поки непідтверджена інформація про зникнення ще кількох журналістів, яких теж затримали на в'їзді до Криму.

Того ж дня у Бахчисараї «дружинники АРК» викрали командира української військової частини, підполковника Володимира Садовика. Про це Радіо Свобода повідомили військові джерела у Криму. За їхніми даними, близько 17:00 група проросійських активістів у Бахчисараї силою посадила Садовика в автомобіль, коли той повертався у частину, і вивезли у невідомому напрямку.

Джерела Радіо Свобода повідомляють, що востаннє офіцера бачили у неділю у бахчисарайському офісі партії «Російська єдність». Коли ж військові прибули туди з вимогою повернути командира, там заявили, що його немає.

У понеділок військові джерела повідомили, що викрадений офіцер зателефонував дружині, сказав, що з ним все добре, його не б'ють, але де його утримують – не знає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG