Доступність посилання

ТОП новини

Кого і як люструвати в Україні?


Київ ­– Без люстрації жертви протистояння на Майдані виявляться марними. На цьому наполягають і самі майданівці, і деякі експерти. Якщо скомпрометовані чиновники залишаться біля державної годівниці, система української влади залишиться незмінною. І беззаконня та корупція можуть привести нагору нового «януковича», стверджують натхненники люстрації. Водночас вони визнають, що втілити цей намір у сучасній Україні, з її бізнесовою та політичною «елітою», дуже складно.

Про необхідність люстрації в Україні говорять понад 22 роки її незалежності, нагадують експерти. Щоправда, все залишилося на рівні пропозицій і балачок. Відразу після розпаду «совка», відчувши, куди дме вітер, компартійна «еліта» швидко перефарбувалась у «самостійників» і закріпилась у керівних кріслах. На всі закиди стосовно свого комуністичного минулого, завжди лунала відповідь: досвідчені кадри міняти ніким, фаховість не залежить від партійного квитка.

Таку ж аргументацію наводили і в подальшій «розбудові» незалежної України – державний апарат не може залишитися без професіоналів. Дещо активізувалося питання необхідності люстрації 2004 року, після перемоги першого Майдану. Леонід Кучма у відставку пішов, але чимало кадрів залишилися. Зрештою більшість відомих діячів Помаранчевої революції самі були «кучмістами», в тому сенсі, що обіймали при тому президентові впливові посади: наприклад, Віктор Ющенко попрацював прем’єром, а Юлія Тимошенко – віце-прем’єром.

«Опозиційні політики теж не відповідають новим цінностям»

І лише зараз – під час Майдану-2, який переміг ціною десятків загиблих і тисяч поранених, про люстрацію заговорили всерйоз. Як наголосив Радіо Свобода один із активних майданівців, заступник голови політичної партії Демократичний Альянс Віктор Андрусів, після вимоги номер один – відставки Януковича, люстрація є другою за значенням. При цьому Віктор Андрусів вважає, що люструвати варто не лише чиновників від Партії регіонів, а й нинішніх опозиціонерів, які тепер стали владою.
Нам треба люструвати політиків! Ці політики, навіть опозиційні, не є новими
Віктор Андрусів
«Нам треба люструвати політиків! Ці політики, навіть опозиційні, не є новими. Вони не відповідають новим цінностям. І не відповідають інтересам Майдану», – вважає Віктор Андрусів.

Водночас він прописав процедуру, за якою, на його думку, мають зараз здійснювати люстрацію в Україні. Спершу слід ухвалити відповідні закони із визначенням чітких критеріїв люстрації. Після цього треба окремо провести пошук всіх чиновників і схем, задіяних у відмиванні коштів. Також мають провести конкурси потенційних керівників на певні державні посади. А ті, хто обіймав ці посади раніше і хоче на них залишитися, мусять отримати довідку із суду про те, що вони не мають стосунку до корупційних зв’язків.
Суд установлює факт, що немає стосовно конкретної людини інформації про її корупційну діяльність,чи діяльність проти прав людини
Віктор Андрусів
«Суд установлює факт, що немає стосовно конкретної людини інформації про її корупційну діяльність чи діяльність проти прав людини. Ось так виглядає механізм люстрації», – підсумовує Віктор Андрусів.

Хто протискатиме люстрацію?

Саме ті громадські діячі, які здобули авторитет на Майдані, і мають ініціювати зараз люстрацію в Україні й тиснути на нову вже владу. На цьому наголосив у розмові з Радіо Свобода історик, політолог Олександр Палій. І таку процедуру треба здійснювати якомога швидше – до позачергових президентських виборів, призначених Верховною Радою на 25 травня.
Цей час треба використовувати максимально ефективно. Зараз парламент підтримує більшістю у 300 голосів все що завгодно
Олександр Палій
«Україна не може бути немудрою, не може бути дурною у такий час. Тому цей час треба використовувати максимально ефективно. Зараз парламент України підтримує більшістю у 300 голосів все що завгодно», – констатує Олександр Палій.

Тим часом пересічні майданівці переконують, що не збираються довго чекати, поки депутати таки візьмуться за запровадження люстрації. У цьому запевнив Радіо Свобода сотник Самооборони Майдану Володимир Парасюк, який минулого тижня оголосив ультиматум і за кілька годин після того Віктор Янукович втік із Межигір’я.
У Верховній Раді зараз відбувається дерибан, кулуарні домовленості. Ми зайдемо і скажемо їм: ви працюєте трохи не в тому руслі
Володимир Парасюк
«У Верховній Раді зараз відбувається у прямому сенсі дерибан, кулуарні домовленості. Ми зайдемо і скажемо їм: ви працюєте трохи не в тому руслі. Ми не будемо блокувати, не будемо штурмувати. Ми просто зайдемо і скажемо їм», – зазначив Володимир Парасюк.

Зі свого боку, народні депутати від уже колишньої опозиції заявляють, що закон про люстрацію вже давно внесли на розгляд. Але коли саме його голосуватимуть і чи робитимуть це народні обранці взагалі, на сьогодні не відомо.
Українці вимагають покарати винних у вбивствах активістів Майдану
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG