Доступність посилання

ТОП новини

Художники розмальовують «інформаційні портали» для майданівців


Київ – Понад сотню будівельних шоломів розмалювали за два місяці художники Євромайдану. Серед них справжні шедеври. На одних петриківських розпис чи малюнки Марії Приймаченко, на інших – українські пейзажі з елементами вишивки чи писанкових візерунків. Невід’ємними елементами є національні символи та написи «Україна – це Європа», «Революція Гідності», «Цвіт нації» чи «Моя нація – моя революція». Деякі шоломи художники розмальовують на замовлення індивідуально для окремого активіста, проте наголошують – це символ мирного будівництва України, такої ж квітучої і барвистої, як на їхніх роботах.

Близько десяти художників та людей, які вміють малювати, схилились за столом із тьмяним світлом біля імпровізованої сцени в Українському домі. Всі вони старанно виводять пензликами візерунки на оранжевих пластикових і зелених металевих шоломах активістів Євромайдану.

В Українському домі художники розмальовують шоломи самооборони
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Член Спілки художників України та Франції Вікторія Зирянська вже розмалювала шоломи для двох місцевих знаменитостей – отця Валерія з Полтави, який підтримує дух активістів на Грушевського молитвою і який уже декілька разів потрапляв під кулі, та члена 14-ї сотні Самооборони Майдану Ярослава з Коломиї, який весь час перебуває на передовій на Грушевського. На шоломі отця Валерія спереду хрест, а ззаду святий Миколай, у Ярослава ж – святий Архангел Михаїл, Георгій Побідоносець і калинова Україна.


«Це позитивні символи, що приносять перш за все мир. Це не для того, щоб допомагати в бійках чи проявляти агресію. Це захист, це оберіг, щоб вони були в мирі, здорові. Це згадка, а не для того, щоб використовувати у воєнних діях», – пояснює Вікторія Зирянська.

Натомість художниця з Дніпропетровська Аня Львова в цей час розмальовує шоломи в КМДА. Найчастіше вона використовує петриківський розпис і зображує українські пейзажі.



Зараз Аня теж працює над шоломом на замовлення. Розповідає, що бабуся 11-річного хлопчика з Чорткова на Тернопільщині попросила її розмалювати шолом для її внука, адже напередодні вона привезла йому простий оранжевий шолом з Майдану, а він зробив вдома бізнес – дозволяв у ньому фотографуватись і просив за це 10 гривень. Коли ж хлопчик назбирав певну суму – передав її у фонд Майдану. Аня малює йому український прапор та прапор УПА з написом «Революція Гідності» і жартує, що це для того, щоб тепер він заробляв більше. Проте не у всіх шоломах Ані закладені щасливі сюжети. Є серед них і такий, що нагадує про загиблих хлопців.

«Я чомусь запам’ятала цей день, 22 січня, коли загинули люди. Я прокинулась, почала читати новини, і побачила, що загинув перший хлопець, потім другий. У мене сталася істерика, я дуже розплакалась. Тому тут намальовані свічки, як символ пам’яті, адже ми не повинні їх забути. Це були безглузді смерті. Президент, як гарант Конституції, не повинен був цього допустити. Це на його руках», – ділиться відчуттями художниця.



Ідея розмальовувати шоломи з’явилася у свободівця Анатолія Кравця, коли він порадив одному чоловіку з Тернополя, який загубив своїх друзів, написати на шоломі «Тернопіль». Той до напису додав ще кілька квіточок і одразу опинився в центрі уваги майданівців, з усмішкою пригадує він. Згодом Анатолій Кравець переповів цю історію деяким митцям і вже наступного дня художники почали розмальовувати перші шоломи. Зараз в одному з приміщень КМДА понад 50 готових шедеврів, пишається він.


«Я зрозумів, що це є певний інформаційний портал, бо це на рівні зору. Народилася ідея, що цей інформаційний портал можна використовувати як плакатне мистецтво, тобто закладати якісь меседжі. Можна малювати щось таке, що б стверджувало твій дух. Тут дуже багато стилів, які гармонійно поєднуються. Це традиційні розписи, це вишиванка, це писанка. Є картини-шедерви, як то пейзажі якоїсь місцевості. Все це різнобарв’я показує, наскільки духовно багатою є Україна», – розповідає він.

Анатолій Кравець акцентує, що шоломи будівельні і символізують вони перш за все те, що українці мирно будують майбутнє України. Такої квітучої, різнобарвної, сильної і єдиної, як її і зображують люди, яких він об’єднав. А згодом, обіцяє, на майдані Незалежності відбудеться грандіозний флеш-моб, коли усі ці барвисті шоломи одночасно одягнуть люди.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG