Доступність посилання

ТОП новини

«Майдан» вирішив виконувати «закон про амністію» тільки після звільнення «заручників»


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)
Рада Всеукраїнського об’єднання «Майдан» вирішила сьогодні, що вимоги так званого «закону про амністію» можуть бути виконані лише після звільнення владою затриманих, яких майданівці називають «заручниками».

Як заявив на брифінгу у Штабі національного спротиву член Ради «Майдану» Ігор Жданов, «жодна будівля, жодна вулиця не варта долі людей, які зараз перебувають у в’язниці».

Вікторія Сюмар, яка також представляє Раду «Майдану», заявила, що «було дуже гаряче обговорення».

«Ми хочемо подати сигнал владі, яка говорить на всіх рівнях про свою готовність до діалогу і водночас продовжує тримати заручників. Все, що ми чекаємо від влади, – це виконання норм «закону про амністію» в частині звільнення цих людей», – наголосила вона.

Учора в Міністерстві внутрішніх справ і у прокуратурі Київської області попереджали майданівців, що за чинним законом про звільнення учасників масових акцій від кримінальної відповідальності він може почати діяти тільки в тому разі, якщо до 17 лютого вони звільнять усі захоплені ними адміністративні будівлі і розблокують вулиці; 17 лютого в разі невиконанні умов закон втратить чинність, і тоді слідчі будуть розслідувати кримінальні провадження у звичайному порядку, а за наявності достатніх підстав – направляти до суду з обвинувальними актами, попередили силовики.

Опозиція різко критикує новий «закон про амністію», який без обговорення і без розгляду ухвалила більшість у Верховній Раді 29 січня й який набув чинності 2 лютого, і домагається його скасування й ухвалення іншого закону, що передбачав би звільнення учасників масових протестів від кримінальної відповідальності без ніяких попередніх умов. Чимало з учасників протестів уже заявляло, що не має наміру виконувати умову закону й наперед звільняти утримувані ними будівлі чи розбирати барикади, поки їхні соратники залишаються, за їхніми словами, «заручниками» і проти них лишаються чинними тяжкі звинувачення, такі, як участь у масових заворушеннях чи заклики до скинення влади.
XS
SM
MD
LG