Доступність посилання

ТОП новини

Міліція в своїх звітах умисно занижує число учасників масових зібрань?


Дніпропетровськ – У Дніпропетровську євромайданівці й міліція не можуть порозумітись щодо кількості учасників акцій протесту в місті. Міліція звинувачує протестувальників у «нечесній грі»: на думку правоохоронців, ті навмисно в рази завищують кількість учасників у заявках на проведення акцій. Тим часом активісти дніпропетровського Євромайдану переконані, що міліція занижує цифри учасників протестів, аби применшити їхню значущість.

Дніпропетровські євромайданівці подають заявки на проведення протестних заходів, навмисно завищуючи кількість учасників, заявляє заступник начальника міського управління міліції Дніпропетровська Володимир Седлецький. За його підрахунками, заявлені цифри відрізняються від реальних у кілька разів або навіть у кілька десятків разів. Так, в заявці на проведення смолоскипової ходи в день народження Степана Бандери місцеві свободівці заявили до тисячі учасників, насправді ж зібралось лише півсотні людей, у вічі минулої неділі анонсували участь 8 тисяч людей, прийшло, за словами міліціонера, не більше вісімдесяти.

На 50 протестувальників – мінімум один міліціонер

Як зазначив Володимир Седлецький, з огляду на такі заявки міліція задіює для охорони порядку набагато більше співробітників, аніж треба. Він жалкує, що організаторів зібрань не можна притягнути до відповідальності за «нереальні заявки».

«Написано 8 тисяч, відповідно ми проводимо розрахунок на 8 тисяч осіб. У нас є свої відомчі вимоги: на 50 людей – мінімум один співробітник міліції. А, враховуючи політичну ситуацію, ми беремо більше. Замість того, щоб співробітники міліції 1-го числа і 5-го розкривали злочини на вулицях міста або відпочивали, на жаль, не так вже багато у міліції вихідних і свят… Ми не проти проведення мітингів, якихось заходів, але давайте реально дивитись на речі», – зазначив заступник начальника міського управління міліції.

Кількість учасників неможливо спрогнозувати?

Активісти дніпропетровського Євромайдану звинувачення відкидають. Кажуть, навпаки, часто міліція в своїх звітах умисно занижує число учасників масових зібрань приблизно удвічі, аби применшити їхню значущість. Євромайданівці заявляють: це тільки число учасників проплачених «антимайданів» можна точно спрогнозувати. Кількість же учасників добровільних акцій непередбачувана, сказав у коментарі Радіо Свобода один з координаторів Євромайдану Анатолій Сокоринський.

«Пан полковник забуває про те, що це не полк міліції, який можна за командою зібрати. Це люди за бажанням приходять. Ми мали захід, де до 10 тисяч прийшло, тому ми й подаємо таку кількість, яку ми вважаємо, що може прийти. А скільки приходить, це вже залежить не від нас, організаторів. Він каже, що на 50 осіб має бути один міліціонер. Але 25 листопада на Євромайдані нас було десь 25 чоловік і міліції приблизно стільки ж. Та коли нас треба було побити, міліції не стало, вона десь «розчинилась». Міліція применшує кількість учасників, їм важко повірити, що Дніпро піднімається», – зазначив євромайданівець.

У Великій Британії нещодавно розробили камеру, здатну порахувати точну кількість присутніх на велелюдних зібраннях. В Україні таких технологій поки немає. Українські журналісти часто визначають кількість учасників зібрань, вираховуючи середнє арифметичне між даними організаторів і даними міліції.

Тим часом дніпропетровські євромайданівці подали заявку на чергову масову акцію, що відбудеться цієї неділі. Запланована кількість учасників – 8 тисяч.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG