Доступність посилання

ТОП новини

Єврореволюція: боротьба за майбутнє України розгортається


Богдан Нагайло

«Точка зору»

Боротьба за європейське майбутнє України розгортається. Масові протести – Євромайдани – дуже важливі, необхідні. Але без масової підтримки робітників на Сході й Заході, підприємців, а також і міліції, «сили безпеки» влади й зимова погода можуть перемогти.

Лідери опозиції мають не чухатись, як до тепер, а діяти рішуче й виправдати сподівання і довіру свого народу. Вони повинні відкласти свої особисті та партійні амбіції й не повторювати помилок, допущених після Помаранчевої революції. Вони повинні звернутися до робітників України й підприємців, щоб ті розпочали страйк на підтримку демократичного, проєвропейського руху, щоб масивна загальнонаціональна Єврореволюція могла розвернутися.

Тільки дія, подібна до масштабів колишньої польської «Солідарності», гарантуватиме успіх. Всі мирні засоби повинні бути використані заради того, щоб демократична Україна залишилася при Європі, а не «московській Євразії». Звільнення усіх політичних в’язнів повинно бути однією з вимог від самого початку.

Після жорстокого розгону Майдану в Києві, не можна довіряти режиму Януковича-Азарова. Опозиціонери мають бути реалістами й готуватися до найгіршого, організувавши підпiльнi, паралельні структури, так щоб арешти й репресії не паралізували Єврореволюцію.

Крім того, якщо ми хочемо продемонструвати нашу відданість європейським цінностям, ми повинні бути обережні, щоб не дозволити радикальному націоналізмові зашкодити нашим зусиллям і репутації.

Інтелігенція, студенти, журналісти, робітники, селяни, підприємці, міліція, військові – всі громадяни України й українці діаспори, що прагнуть достойного місця України в європейській «сім’ї вольній, новій», a не підданства Москві, в «хохляцькій провінції Євразії» – повинні йти разом до перемоги! Нам пора!

Богдан Нагайло – політолог, журналіст, колишній директор Української редакції Радіо Свобода, колишній старший радник УВКБ ООН

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG