Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Тимошенко відкинув заяву Кузьміна про намагання дискредитувати Януковича


Олександр Тимошенко, архівне фото
Олександр Тимошенко, архівне фото
Чоловік колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко Олександр Тимошенко, який, як і кілька інших опозиціонерів до нинішньої влади, отримав притулок у Чехії, назвав у вівторок у розмові з Радіо Свобода «неадекватними і непритаманними здоровій людині» заяви першого заступника генерального прокурора Рената Кузьміна, що «в Чехії, яка надала політичний притулок деяким нашим громадянам, проводилися заходи з дискредитації української влади та особисто президента України».

За словами Олександра Тимошенка, «таких, як Ренат Кузьмін, наймають тільки для розправи над своїми політичними опонентами».

Усі заяви Кузьміна Тимошенко вважає «провокацією і продуманою акцією групи осіб, які намагаються зірвати процес євроінтеграції і підписання угоди про асоціацію восени 2013 року».

На думку Тимошенка, «всіма своїми шоу і заявами» Кузьмін «ганьбить не тільки правоохоронну систему і саму Україну, а й звання прокурора і ГПУ і навіть свого президента в очах міжнародної спільноти».

Колишнього майора Держохорони Миколу Мельниченка, про якого згадував Ренат Кузьмін, Олександр Тимошенко, за його словами, бачив один раз у житті, у Празі, коли той «після неодноразових невдалих спроб зустрітися» приїхав «пропонувати за винагороду свої послуги», кажучи, ніби на його записах є докази причетності президента Віктора Януковича «і компанії» до вбивства 1996 року народного депутата Євгена Щербаня.

«Я не дивуюся, що колись у цього пройдисвіта були дещо інші погляди на нинішню кримінальну владу і життя в Україні, але, може, це був такий же блеф», – сказав Тимошенко про Мельниченка.

Тимошенко також заявив Радіо Свобода, що готовий давати свідчення у кримінальній справі Щербаня, але ці свідчення, на його думку, не вписуються у сценарій ГПУ, а справа про вбивство, у причетності до якого звинувачують його дружину, «повністю розвалена».

Перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін сказав в оприлюдненому в вівторок інтерв’ю журналові «Форбз Україна», що в Чехії під виглядом політичного притулку людям надали простір для фальсифікації матеріалів слідства. «А, за заявою Мельниченка, такі фальсифікації планувалися. Обговорювалася можливість звинувачення президента Віктора Януковича в організації вбивства Євгена Щербаня», – заявив заступник генпрокурора.

При цьому, за версією Кузьміна, Мельниченкові «пропонували стати учасником фальсифікацій плівок записів, що підтверджують цю версію», і «за це йому пропонували гроші», з приводу чого Мельниченко зробив офіційну заяву.

Микола Мельниченко заявляв минулого року, що Олександр Тимошенко запропонував йому «надати завідомо неправдиві показання проти президента України Януковича» і «свідчити про те, що нібито саме він (Янукович) є замовником вбивства Щербаня», при цьому «самі записи необхідно було сфальсифікувати».

У партії «Батьківщина», яку очолює Юлія Тимошенко, тоді заявили натомість, що, навпаки, Микола Мельниченко звертався до родини колишнього прем’єр-міністра з пропозицією свідчити на її користь у суді в обмін на певні умови – фінансову підтримку і включення у виборчий список Об’єднаної опозиції «Батьківщина».
XS
SM
MD
LG