Доступність посилання

ТОП новини

Що буде з «Маршем рівності», який планувала у Києві ЛГБТ-спільнота?


Київ – «Марш рівності», який планувала на суботу, 25 травня у Києві ЛГБТ-спільнота, спробують провести. Про це заявили Радіо Свобода в Оргкомітеті КиївПрайду-2013 (КиївПрайд – це різні правозахисні заходи, завершенням яких мав бути «Марш рівності» у столиці України). Таку заяву в Оргкомітеті зробили, коментуючи рішення Окружного адмінсуду столиці, що заборонив проведення всіх не пов'язаних з відзначенням Дня Києва акцій, в тому числі «Маршу рівності».

«Ми передбачували, що нам щось зроблять, щоб завадити вийти на вулицю 25 травня у Києві», – заявила Радіо Свобода Олена Семенова, координатор із роботи з пресою Оргкомітету КиївПрайду-2013, в рамках якого збиралися провести наступної суботи у столиці «Марш рівності». Вона навела цей коментар після рішення Окружного адміністративного суду столиці, що заборонив проведення всіх не пов'язаних з відзначенням Дня Києва 25 травня акцій, зокрема, «Маршу рівності».

З таким позовом до суду звернувся департамент суспільних комунікацій міської державної адміністрації. Спочатку у позовних вимогах йшлося про заборону всіх акцій, не пов'язаних зі святкуванням дня міста, в центрі столиці. Але при цьому вулиця Червоноармійська, на яку була подана заявка від одного із заявників «Маршу рівності», не входить до переліку центральних вулиць, визначеного міською владою. У КМДА уточнили позовні вимоги, щоб заборона стосувалася також вулиць Червоноармійської, Богдана Хмельницького та Льва Толстого. До позову додали листи від різних релігійних та інших організацій з проханням не допустити проведення подібних акцій.

«Ми вийдемо і будемо протестувати. Саме цього дня, 25 травня»

Як зазначила Олена Семенова після рішення суду, про зміну дати проведення «Маршу рівності» у Києві не йдеться.

«Ми передбачували перешкоджання. У нас є план «b», план «с». Тобто, у нас є інші стратегії – як ми зможемо провести «Марш рівності». І якась із них вийде 25 травня. Таким чином чи іншим чином, але ми вийдемо і будемо протестувати. Саме цього дня, 25 травня. Про зміну дати «Маршу рівності» ми не говоримо», – повідомила Олена Семенова.

У ситуації навколо «Маршу рівності», який намагається провести ЛГБТ-спільнота, прес-секретар предстоятеля Української православної церкви (Московського патріархату) Георгій Коваленко запитує: чому в Україні є активні протести проти акцій цієї спільноти і немає таких протестів проти пияцтва, розпусти, розлучень, грабіжництва, лихослів'я?..

«Я думаю, що боротися з гріхом треба в собі спочатку. І, якщо ми поборемо гріх у собі, ми зможемо допомогти нашому ближньому. Але, наголошую, церква однозначно просить державу поважати релігійні цінності нашого народу», – зазначив Георгій Коваленко.

Міжнародна правозахисна організація «Міжнародна Амністія» (Amnesty International) заявила раніше про готовність підтримати перший Марш рівності за права ЛГБТ в Києві. Рік тому невідомі жорстоко побили двох співорганізаторів гей-параду, що був запланований, але не відбувся.

Наприкінці минулого року Рада з прав людини ООН надала Україні 145 рекомендацій щодо покращення стану прав людини в державі, й майже кожна десята рекомендація стосувалася свободи кожного обирати сексуальну орієнтацію. За словами правозахисників, такий резонанс викликало ухвалення в Україні в першому читанні законопроекту, який передбачає заборону «пропаганди гомосексуальності».
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG