Доступність посилання

ТОП новини

Спецтехнікою уночі по пам’яті героїв УПА (ВІДЕО, ФОТО)


Харків – У Харкові невідомі вночі знесли спецтехнікою пам’ятний знак героям Української повстанської армії. Це вже другий напад вандалів на цей пам’ятний знак. Вперше знесли пам’ятну брилу члени Євразійської спілки молоді 2006 року. Тоді вони збили камінь у спеціально вириту яму. Але майже відразу пам’ятник відбудували. 2008 року тодішній міський голова Харкова, а нині голова обласної адміністрації Михайло Добкін пропонував «обміняти» харківський камінь на честь воїнів УПА на постамент пам’ятника Леніну в Івано-Франківську. Зрештою, наприкінці 2009 року міський очільник вирішив залишити пам’ятник на первісному місці заради, як він сказав, «збереження політичного спокою в регіоні».

На землі видно свіжі сліди великих коліс трактора, а самого пам’ятного знаку героям УПА з інформаційною табличкою немає. Таку картину вранці побачив у Молодіжному парку Володимир Пасічник, ініціатор меморіального комплексу, куди входить ще й хрест в пам’ять жертв Голодомору. За словами Пасічника, демонтаж пам’ятного знаку не міг обійтися без серйозної підтримки, наприклад для того, щоб забезпечити роботу спецтехніки вночі.
У Харкові знесли пам’ятний знак воїнам ОУН-УПА
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Трактор, кран мусив бути. З яких причин? Це закляті вороги незалежної України
Володимир Пасічник
«Трактор, кран мусив бути. Потрібно ж було завантажити камінь на машину, мабуть тут був задіяний бульдозер. З яких причин? Це закляті вороги незалежної України», – переконаний почесний голова громадської організації «Харківський крайовий народний рух України» Володимир Пасічник.

Найближчий Київський районний відділок міліції Харкова розташовується на відстані у 200 метрів, але нічного вандалізму там не помітили.

За повідомленням обласного управління міліції, зникнення пам’ятного знаку правоохоронці зафіксували о восьмій ранку. «Працівники міліції вилучили речові докази», – повідомив виконувач обов’язків заступника начальника Київського районного відділення міліції Ігор Макаренко.
Ігор Макаренко, в.о. заступника начальника Київського райвідділу міліції у Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ліві радіють, але кажуть, що цього не робили

Радіо Свобода зв’язалося з лідерами лівих харківських громадських організацій «Трудова Харківщина» та «Оплот», які раніше виступали з ідеєю знесення цього пам’ятного знаку. Павло Тищенко і Євген Жилін заперечили свою причетність до нічного інциденту в Молодіжному парку. При цьому лідер «Трудової Харківщини» Павло Тищенко вигукнув: «Я довго цього домагався!»

Напевно влада вирішила виконати рішення обласної ради, це моє припущення!
Павло Тищенко
«2007 року я, як депутат обласної ради, вніс проект рішення, який був ухвалений стосовно статусу ОУН-УПА на території Харківщини. У цьому рішенні ми зобов’язали місцеві органи влади демонтувати пам’ятні знаки, встановлені на честь УПА чи її вояків. Напевно влада вирішила виконати рішення обласної ради, це моє припущення!», – розповів Павло Тищенко.

Думку, щодо причетності харківської влади до демонтажу пам’ятного знаку поділяє і народний депутат від ВО «Свобода» Ігор Швайка.

Яка мета цього заходу, така сама як і у Партії регіонів, що скандує про фашизм
Ігор Швайка
«Міліція сидить у 150 метрах. Давайте будемо відвертими, все, що відбувається навколо міліції – так чи інакше є під пильним оком. Тому що, по цьому парку постійно чергує патруль. Яка мета цього заходу, така сама як і у Партії регіонів, що скандує про фашизм. Мета – відвернути увагу від провальних економічних, не реформ, а знаєте, знущань або експериментів над людьми», – зауважив народний депутат.
Ігор Швайка, голова Харківської обласної організації ВО «Свобода»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00

Давніші заяви Кернеса і пропозиція Добкіна польським парламентарям

Радіо Свобода зверталося і до офісу харківського міського голови, регіонала Геннадія Кернеса. Але його прес-секретар відмовила в інтерв’ю з мером.

Цього тижня Геннадій Кернес надіслав п’ять тисяч гривень на відновлення пам’ятника Леніну в Охтирці на Сумщині, який знесли націоналісти, а в лютому обіцяв повідбивати руки «свободівцям», якщо ті спробують пошкодити харківський монумент Іллічу.

З подібними заявами не відстає і голова обласної адміністрації, регіонал Михайло Добкін. На початку тижня він звернувся до польських парламентарів із пропозицією заборонити в’їзд до країн Європейського союзу представникам партії «Свободи» через, як він каже, «фашистську ідеологію» партійців.

Тим часом власник пам’ятника на честь УПА Володимир Пасічник обіцяє знову його відновити і звертає увагу на те, що досі не покарані активісти Євразійської спілки молоді, які нищили знак у 2006 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG