Доступність посилання

ТОП новини

Мер Черкас Одарич у протистоянні зі владою здобуває політичні бали – експерт


Сергій Одарич під час голосування, Черкаси, 24 квітня 2013 року
Сергій Одарич під час голосування, Черкаси, 24 квітня 2013 року
У четвер зранку в Черкасах Сергій Одарич, за відставку якого з посади міського голови днем раніше висловилися 40 депутатів, не зміг потрапити у свій робочий кабінет. Заборонив пускати Одарича виконувач обов’язків міського голови, секретар міської ради Віктор Горкун. Сам Сергій Одарич заявив, що не буде захоплювати кабінет міського голови силою, а чекатиме рішення суду. Натомість експерти кажуть, що такі дії опонентів лише додають Одаричу політичних балів.

Саме за дорученням Віктора Горкуна департамент управління справами Черкаського міськвиконкому найняв охоронців із приватної фірми, які й заблокували Одаричу доступ у мерію. За словами самого Сергія Одарича, це підтвердження того, що рішення про його відставку було незаконним.

«Приміщення міськвиконкому багато років і сьогодні теж охороняє підрозділ органів внутрішніх справ. І в межах цього договору цілком спокійно цей підрозділ міг виконувати розпорядження Горкуна про недопуск мене до робочого кабінету. Очевидно, міліція розуміє, що вчорашнє рішення незаконне, тому відмовилася виконувати це, і довелося Горкуну наймати приватну охоронну фірму», – каже Одарич.

У коментарі Радіо Свобода він запевнив, що не продовжуватиме черкаську традицію захоплювати кабінет міського голови силою й натомість чекатиме рішення суду. За його словами, уже призначений суддя, однак дата судового засідання поки що не відома.

У Партії регіонів заявляють, що усунення Одарича було легітимним, і звинувачують міську владу у гріхах, які треба буде пояснювати прокуратурі.

«У випадку з Черкасами можемо говорити про корупцію, непрофесіоналізм і безвідповідальність», – зазначив регіонал Михайло Чечетов.

У четвер на мітингу опозиції «Вставай, Україно!» у Черкасах Арсеній Яценюк заявив, що голосування опозиційних депутатів у міській раді в середу за відставку Сергія Одарича – це політична позиція фракції.

«Фракція два роки виступала проти міського голови. І те, що вчора відбулося голосування, це політична позиція фракції. Якщо голосування законне, то це означає, що таким чином у найкоротші терміни, а саме протягом 60 днів, у Черкасах повинні відбутися вибори мера. І щоб влада не затягувала проведення виборів, як було у Києві, у Чернівцях і в інших містах, де фактично влада узурпувала місцеве самоврядування», – зазначив Яценюк.
Виступ Яценюка і Геращенко з приводу відставки мера Черкас Одарича
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Натомість заступник голови Черкаської обласної організації Комітету виборців України Юрій Сас вважає, що опоненти Сергія Одарича нині більше шкодять самі собі.
Те, що відбулося, хоча і забирає адміністративні важелі в Одарича, але додає йому політичних балів. Він чітко називає замовників – «губернатора» Тулуба й інших
Юрій Сас
«Те, що відбулося, хоча і забирає адміністративні важелі в Одарича на ситуацію, але додає йому політичних балів. Він зараз виступає чітко в ролі політика, якого влада, а він чітко називає замовників – «губернатора» Тулуба й інших, відсторонила, не допускає. Усе це виглядає дуже брутально. Це все має непереконливий вигляд очима громадськості», – зазначив Сас.

У середу на позачерговому засіданні Черкаської міської ради депутати намагалися ухвалити рішення про дострокове припинення повноважень міського голови Сергія Одарича. Після кількох годин обговорювань «за» проголосувало 40 депутатів, проти – один, ще один бюлетень із двома позначками визнали зіпсованим. Всього у міськраді Черкас 60 депутатів.

Голова лічильної комісії Артур Савін одразу заявив, що рішення ухвалене. Однак депутати від «Партії вільних демократів» і сам Сергій Одарич наполягають, що 40 голосів – це не дві третини від 60 голосів депутатів. Попри це, 39 депутатів затвердили протокол лічильної комісії із результатами голосування про дострокове припинення повноважень міського голови Черкас Сергія Одарича.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG