Доступність посилання

ТОП новини

Лікарі не виходили до тяжкопораненого, бо «реєстратор розгубилася»?


Фотографія з місця події, Київ, 23 квітня 2013 року
Фотографія з місця події, Київ, 23 квітня 2013 року
Київ – Смерть чоловіка від ран через дорогу від приватної клініки Healthy & Happy на вулиці Саксаганського, де йому вчора, за словами свідків, тривалий час відмовлялись надавати допомогу, почала розслідувати міліція. У клініці ж говорять, що їхній лікар-травматолог намагався допомогти, коли звільнився від іншого пацієнта, але було запізно.

Чоловік помер від ножових ран у центрі Києва просто на вулиці, неподалік від лікарні Healthy & Happy. На прохання допомогти на рецепції відповіли, що клініка приватна – тож без попереднього запису лікарі нічого робити не будуть, розповіла Радіо Свобода свідок інциденту Ліза Татаринова. Вимоги міліціонерів, які прибули згодом, привести лікаря у клініці також проігнорували, каже вона. Персонал відреагував тільки після того, як жінка показала журналістське посвідчення.

«Відразу знайшовся вільний лікар, хоча до того казали, що вільних лікарів немає. Але поки це все тривало, чоловікові допомога уже, на жаль, не знадобилася», – зауважила вона.

Повідомлення Лізи Татаринової у соціальних мережах за добу поширили у мережі Facebook понад 20 тисяч українців, вимагаючи правосуддя.

Після великого розголосу у клініці влаштували у середу прес-конференцію. Допомогу пораненому надали, хоча й не одразу, зауважив журналістам головний лікар Борис Коган. За його словами, почали шукати лікаря-травматолога, а у того якраз тривала операція. Коли лікар звільнився, було пізно.

«Це було поранення в серце, тому ознак життя лікар не виявив. Він продовжував робити постраждалому непрямий масаж серця до прибуття швидкої, яка констатувала смерть пораненого», – пояснив лікар.

Реєстратор на рецепції також має медичну освіту, але «спочатку вона розгубилася», визнає Коган. Крім того, за його словами, першу допомогу могли надати і міліціонери.


Клініку перевірить і міліція, і МОЗ

Нині справа перебуває на етапі досудового слідства, міліція перевіряє всі факти, серед яких і ненадання медпрацівником допомоги постраждалому. Про це зазначає речниця Голосіївського районного управління МВС Юлія Мусташ. За ненадання допомоги хворому медпрацівником, що спричинило загибель постраждалого, Кримінальний кодекс передбачає від двох до п’яти років позбавлення волі.

«Ми будемо проводити перевірку, будемо всіх лікарів викликати, будуть з ними працювати наші правоохоронці, щоб з’ясувати, чи справді вони не надали медичну допомогу, будемо спілкуватися зі свідками», – зазначає Юлія Мусташ.

Умови для своєчасного надання екстреної медичної допомоги за законодавством повинні бути створені у кожній лікарні – незалежно від форми власності, зауважує колишній міністр охорони здоров’я Василь Князевич. Хоча й визнає: випадок на вулиці Саксаганського не унікальний.

«Але людський фактор є людський фактор. У нас немає системи, у нас все побудовано на людському факторі», – говорить він.

У Міністерстві охорони здоров’я тим часом заявили про створення спеціальної робочої групи з вивчення обставин, за яких працівники клініки спершу відмовлялись допомогти тяжко пораненому. Її очолив заступник міністра Олександр Толстанов.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG