Доступність посилання

ТОП новини

Новий голова СБУ – колишній офіцер російської армії, який не любить ЗМІ


Новопризначений голова СБУ Олександр Якименко, Київ, 10 січня 2013 року
Новопризначений голова СБУ Олександр Якименко, Київ, 10 січня 2013 року
Київ – Президент України у четвер представив керівному складові СБУ нового голову Служби безпеки. Ним став колишній перший заступник керівника СБУ, колишній офіцер Збройних сил Росії Олександр Якименко. Що це за людина і наскільки вона віддана українській справі?

48-річний генерал-майор Олександр Якименко закінчив у Росії Єйське вище військове училище, служив у Монголії та в Криму. 1997 року закінчив у Росії Військово-повітряну академію імені Гагаріна, а за рік звільнився з армії. За словами Якименка, він став Росії не потрібен. Про це він писав на форумі випускників Єйського училища, повідомили українські ЗМІ.

Наразі невідомо, коли Якименко отримав громадянство України, також відсутня інформація про 10 років його життя після звільнення з армії. Журналісти телеканалу «ТВі» виявили, що Якименко не любить журналістів: у дописі на форумі він запропонував гнати працівників ЗМІ «поганою мітлою» від армійських справ.

Український етап Якименка

Ім’я Якименка з’явилося в українських ЗМІ лише у березні 2010 року у зв’язку з призначенням на посаду начальника Управління СБУ у Севастополі. Від серпня 2011-го до липня 2012 року Якименко очолює Управління Служби безпеки у Донецькій області, а потім він – перший заступник голови СБУ. На цій посаді Якименко перебував до 9 січня 2013 року, тобто, до призначення головою СБУ.

Нині Президент Віктор Янукович, представивши Олександра Якименка керівникам СБУ, наголосив, що він працюватиме над реформуванням Служби безпеки. «Будемо завжди рахуватися з точкою зору професіоналів», – пообіцяв Янукович, торкаючись питання реформ і кадрів спецслужби.

Експерти: чиї інтереси захищатиме російський офіцер?

У розмові з Радіо Свобода колишній заступник голови СБУ Олександр Скипальський зазначив, що призначення професійного військового на посаду голови СБУ – факт позитивний. Але чи здатна людина, яка служила в армії іншої держави, захищати інтереси України, – це питання Скипальський залишив відкритим.
Сподіваюся, ті люди, які висували Якименка на посаду керівника СБУ, керувалися критеріями відданості українській справі
Олександр Скипальський

«Сподіваюся, ті люди, які висували Якименка на посаду керівника СБУ, керувалися саме цими критеріями – відданості українській справі», – каже Скипальський. Він також відзначив, що знайомий з Олександром Якименком.

Політолог Ігор Лосєв пам’ятає Олександра Якименка керівником Служби безпеки Севастополя. Його призначення на посаду керівника СБУ експерт вважає захистом інтересів родини Януковичів і проявом впливу старшого сина Президента.
Головним кадровиком України нині є Олександр Янукович
Ігор Лосєв

«Головним кадровиком України нині є Олександр Янукович. Ми на різних посадах бачимо його друзів, приятелів і соратників, а всі інші обставини не мають жодного значення, – стверджує Лосєв. – У принципі, те, що шефом СБУ призначено Якименка, це ще добре – добре, що на цю посаду не призначено, скажімо, лікаря-гінеколога чи ще когось».

Рух від євроінтеграції до Митного союзу
У владі України чимало політиків та чиновників, які пов’язані з Росією
Ігор Лосєв

Ігор Лосєв вважає, що кадрові призначення Президента Януковича свідчать про відхід від євроінтеграції й поступове підпорядкування України Росії. «У владі України чимало політиків та чиновників, які пов’язані з Росією або родинними, або діловими чи професійними контактами», – зазначає Лосєв.

Експерт з питань міжнародної безпеки Григорій Перепелиця вважає, що призначення людини, яка набула життєвого і професійного досвіду в Радянському Союзі, а потім у Росії – ще один крок України до Митного союзу, до перетворення суверенної України на частину новітньої російської імперії.
Вельми складно повірити у те, що така еліта буде будувати українську державу
Григорій Перепелиця

«В Україні у владу заводять таку управлінську еліту, яка дуже тісно пов’язана з митрополією, з Росією – і родинними зв’язками, і етнічними зв'язками, і, безумовно, професійними зв’язками. Вельми складно повірити у те, що така еліта буде будувати українську державу», – каже Перепелиця.

Тим часом, за версією екс-спікера парламенту Володимира Литвина, який нині очолює парламентський комітет з питань національної безпеки, попередник Олександра Якименка на посаді голови СБУ, Ігор Калінін, поплатився кріслом саме за скандал довкола відносин з Росією. Литвин пов’язує звільнення Калініна зі зникненням з України восени минулого року російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва. Як виглядає, його вивезли російські спецслужби. Розслідувати цей інцидент Україну закликала низка міжнародних організацій, включно з ООН і ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG