Доступність посилання

ТОП новини

У США лист Кузьміна Обамі назвали недипломатичним


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах першого заступника Генерального прокурора України Рената Кузьміна оглядачі назвали «порушником прав людини» і підтримали рішення американського посольства у Києві скасувати йому візу. Зміст листа Кузьміна президентові США Бараку Обамі схожий швидше на скаргу пересічного громадянина країни, а не посадовця високого рангу, стверджують американські юристи та політологи.

Якби Ренат Кузьмін був звичайним українцем, слабку англійську та брак дипломатії в його листі можна було б зрозуміти. Однак якщо до Білого Дому скаржиться перший заступник Генерального прокурора України і публічно просить допомогти в розслідуванні вбивства 16-річної давнини, то у США такому крокові дивуються. Це стверджував в інтерв’ю Радіо Свобода юрист із кримінального та імміграційного права, адвокат Мирослав Смородський.

«Член уряду пише до Президента США, перескакуючи усі процедури, через Державний департамент, через Міністерство юстиції в Америці… Це не є протизаконно, але я сподіваюсь, що Президент Обама візьме того листа і передасть до Держдепу чи Міністерства юстиції, хай вони тим турбуються», – сказав Мирослав Смородський.

Ганьбою українською дипломатії називає лист Рената Кузьміна Тарас Кузьо, професор, старший науковий співробітник кафедри міжнародних відносин в Університеті Джонза Гопкінза. На його думку, подібні листи щодо кримінальних розслідувань мають перекладатись без помилок та надсилатися внутрішньою таємною поштою.

Публічність прокурорського листа Кузьо пов’язує зі справою української екс-прем’єра Юлії Тимошенко. «Пан Кузьмін шукає інформацію, щоб більше засудити Тимошенко», – стверджував професор.

Візи скасовуватимуть, інших санкцій не прогнозують

Він наголошує, що в Україні відсутнє верховенство права, і не виключає, що Америка вже має список людей, кого не впускатимуть в країну. Проте щодо економічних санкцій щодо України Тарас Кузьо оптимістичний.

«Я не думаю, що Захід запроваджуватиме санкції проти України. Але те, що чорний список високопосадовців з України, які не можуть вже приїхати або в Західну Європу, або в Сполучені Штати, або в Канаду, це вже зроблено», – розповів в коментарі Радіо Свобода Тарас Кузьо.

Офіційний Вашингтон заперечує, що такий список існує.

Самореклама прокурора Кузьміна?

Причина відмови у візі Ренатові Кузьміну є постійні порушення ним прав людини, вважає старший науковий співробітник Інституту економіки імені Пітерсона, експерт з питань України у Вашингтоні Андерс Ослунд. У коментарі Радіо Свобода він прямо пов’язав лист прокурора Кузьміна зі справою Тимошенко.

Так само вважає політолог з українських питань у США Андрій Добрянський. Справжня причина намагань Рената Кузьміна потрапити в поле зору американських урядовців – спроба отримати негласне «добро» Заходу на звинувачення Юлії Тимошенко у причетності до вбивства Євгеня Щербаня, вважає він.

Крім того, на думку Андрія Добрянського, Ренат Кузьмін надіслав листа президентові США, щоб ще раз прорекламувати себе в західних медіа. Однак, впевнений політолог, західних журналістів важко обдурити.
Ренат Кузьмін надіслав листа президентові США, щоб ще раз прорекламувати себе в західних медіа
Андрій Добрянський

«Він виглядає як особа, яка хоче, щоб публіка його знала, дуже пхається до Заходу, щоб преса його чула, і неправду каже. Він говорить про таку реальність, що більшість Заходу не розуміє, звідки це надходить», – сказав Андрій Добрянський.

Радіо Свобода звернулось за коментарем до усіх осіб, про кого згадує Ренат Кузьмін у своєму листі як нібито лобістів інтересів Тимошенко у США. Це колишній конгресмен від штату Канзас Джим Слаттері, який нині працює у фірмі Wiley Rein, його колеги Джо Вільямсон та Ральф Касья, а також юрист Стів Банел. Жодної відповіді поки що не надійшло.

Перший заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін у листі президентові США Бараку Обамі заявив, що 19 жовтня 2012 року американський посол в Україні Джон Теффт повідомив йому про анулювання його багаторазової п’ятирічної візи до США без пояснення причин.

«На мою думку, ці дії порушують норми міжнародного співробітництва між нашими державами й підривають авторитет США. Чиновники з Департаменту юстиції та Державного департаменту США, незважаючи на міжнародно-правові норми, фактично незаконно використовують своє службове становище. Вони вводять в оману президента США, Конгрес і американський народ щодо вбивства Євгена Щербаня та фактичної ролі Юлії Тимошенко у різних злочинах», – мовиться у листі Кузьміна, датованому 3 грудня 2012 року і опублікованому в понеділок на сайті Генпрокуратури України.

Народного депутата Євгена Щербаня розстріляли в донецькому аеропорті у 1996 році.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG