Доступність посилання

ТОП новини

Справа нігерійського студента у Луганську – меседж, що розв’язує руки скінхедам?


Акція до річниці арешту Олаолу Фемі. Фото зі сторінки у FB: Підтримаємо Олаолу Фемі | Lets support Olaolu Femi (http://www.facebook.com/FreeOlaolu)
Акція до річниці арешту Олаолу Фемі. Фото зі сторінки у FB: Підтримаємо Олаолу Фемі | Lets support Olaolu Femi (http://www.facebook.com/FreeOlaolu)
Київ – Рік за ґратами провів студент Луганського національного університету з Нігерії Олаолу Сунканмі Фемі. Суд над ним відбувається під контролем омбудсмена та Генерального прокурора, однак рішення у справі досі немає. В Україні Олаолу загрожує довічне ув’язнення. На його захист виступили відомі правозахисники та письменник Сергій Жадан.

Суд над вихідцем із Нігерії Фемі Олаолу триває близько року. Хлопцеві загрожує від 15 років до довічного ув’язнення: його звинувачують у замаху на вбивство групи луганчан. Нібито нігерієць напав із розбитою пляшкою в руці на трьох місцевих юнаків і дівчину та хотів їх убити. Проте адвокати підсудного стверджують, що хлопець захищався від нападу расистів. Інцидент трапився у листопаді минулого року, і з того часу Олаолу перебуває в Луганському СІЗО.

Правозахисники наголошують на низці порушень під час суду і досудового слідства: півроку суд не міг знайти перекладача для обвинуваченого, не було перекладачів і під час медичного огляду Олаолу після сутички, через що лікарі не могли йому допомогти.

Ця справа виглядає як залякування іноземців, особливо арабського та африканського походження, вважає виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко.
Мало того, що їх не захищає держава, не захищає міліція. Так їм іще й зв’язують руки, щоб вони самі себе не могли захистити
Аркадій Бущенко

«Мало того, що їх не захищає держава, не захищає міліція. Так їм іще й зв’язують руки, щоб вони самі себе не могли захистити. Це – такий меседж, який розв’язує руки расистам, скінхедам чи іншим угрупуванням. Або просто дурням, які от не люблять іноземців», – зауважує правозахисник.

Все вирішить суд – представник МВС

У серпні уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська та Генпрокурор Віктор Пшонка заявили про те, що візьмуть справу під особистий контроль. За словами керівника управління з питань дотримання процесуального законодавства в апараті омбудсмена Олени Островської, на запит до прокуратури Луганської області їм відповіли таке: «Повідомлялось про те, що надавалась медична допомога, про те, що під час перебування у Луганському СІЗО передали 64 передачі».

Луганська обласна прокуратура наразі жодних порушень під час слідства не виявила.

Поставити крапку у справі повинен суд, і якщо він не вкаже на порушення у діях прокуратури, якихось додаткових перевірок проводити не будуть, зауважує Володимир Старченко, начальник управління з розслідування злочинів, скоєних проти життя особи, Міністерства внутрішніх справ.

Якщо у Луганську нігерійського студента визнають винним, то справу треба буде довести до Європейського суду з прав людини. У цьому переконаний адвокат Гельсінської спілки Олег Левицький. Він зауважує: у 2008 році в Києві була схожа судова справа щодо вихідця з Африки, який із жертви нападу у суді «перетворився» на нападника. Тоді справу закрили, однак Левицький готовий реанімувати справу, подавши позов щодо тогочасного позивача, який вдарив африканця ножем у груди. Таким чином, обидві справи можуть потрапити до Євросуду одночасно.

Тим часом у соціальних мережах триває фотоакція на підтримку нігерійського студента. Охочим пропонують підписати лист до Президента з вимогою забезпечити право Фемі Олаолу на справедливий суд, а також сфотографуватися із плакатом на його підтримку.

До акції долучились українські правозахисники та громадські активісти. Серед них – і письменник Сергій Жадан.
Сергій Жадан. Акція до річниці арешту Олаолу Фемі. Фото зі сторінки у FB: Підтримаємо Олаолу Фемі | Lets support Olaolu Femi (http://www.facebook.com/FreeOlaolu)
Сергій Жадан. Акція до річниці арешту Олаолу Фемі. Фото зі сторінки у FB: Підтримаємо Олаолу Фемі | Lets support Olaolu Femi (http://www.facebook.com/FreeOlaolu)
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG