Доступність посилання

ТОП новини

«Національний екзит-пол-2012» заручився підтримкою міжнародних донорів


Київ – Національний екзит-пол коштуватиме Україні близько 170 тисяч доларів. Про це говорять представники Консорціуму «Національний екзит-пол 2012», які здійснюватимуть дослідження. Кажуть, таке опитування важливе, адже дозволить отримати майже об’єктивні результати виборів. Експерти ж зазначають, що сумніватися у національному екзит-полі не варто, втім застерігають українців від замовних опитувань на користь мажоритарників.

Уже 12-й раз поспіль результати українських виборів передбачатимуть за допомогою національного екзит-полу. Майже 16 з половиною тисяч виборців із 300 виборчих дільниць, за прогнозами соціологів, стануть його учасниками 28 жовтня. Результати ж опитування представлять як в загальнонаціональному масштабі, так і в розрізі чотирьох регіонів.

Цього року «Національний екзит-пол-2012» заручився підтримкою міжнародних донорів. Тож фінансових проблем, як під час президентських виборів 2010-го, соціологи не очікують. Навпаки, лише у день виборів планують витратити близько 170 тисяч доларів.

«Це дуже великий розгалужений проект. Опитування в день виборів на 400 виборчих дільницях коштує приблизно 130 тисяч доларів. Але є ще передвиборчі опитування, післявиборче опитування, опитування на двох мажоритарних дільницях. Це приблизно по 20 тисяч доларів на кожний округ», – говорить Ірина Бекешкіна, директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Разом із Київським міжнародним інститутом соціології та Українським центром економічних досліджень імені Разумкова цей Фонд увійшов до Консорціуму «Національний екзит-пол–2012», який і буде проводити опитування.

Старий-новий досвід

Саме ж дослідження відбуватиметься за схемою президентських виборів 2010-го, із застосуванням методики «єдиного кроку». Адже тоді похибка становила менше одного відсотку, кажуть соціологи.

«Ми відбираємо 300 дільниць. Центр Разумкова і наш центр будуть мати окремі вибірки. Це додатковий спосіб контролю. Якщо явка буде нижчою, то ми, відповідно, опитаємо менше людей, і відповідні пропорції збережуться», – зазначає генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто. При цьому він наголошує: результати голосування на закордонних та спеціалізованих дільницях (у військових частинах, лікарнях, тюрмах) під час національного екзит-полу не будуть враховувати, а це значно вплине на похибку дослідження.

Допоможуть проводити екзит-пол і міжнародні спостерігачі: з Великої Британії, Польщі та Росії. Консорціум буде співпрацювати з ними через спеціальну наглядову раду з 12 експертів. Про це розповів член цієї ради, політолог Володимир Фесенко.

«Головна функція наглядової ради – здійснення незалежного громадського контролю за організацією, проведенням та фінансуванням національного екзит-полу. Будемо допомагати організаторам екзит-полу в популяризації цієї важливої ініціативи, від якої значною мірою буде залежати якість результатів виборчого процесу», – каже він.

Вірити можна, але треба бути пильним

Підстав недовіряти національному екзит-полу немає, запевняє політтехнолог Михайло Погребінський. Дослідження, за словами експерта, проводять «професійні компанії», які уже давали «досить точні результати виборів». Утім, експерт застерігає українців від замовних опитувань.
Довіряти якимось невідомим структурам, які вчора з’явилися, або тим, які не проводили ці самі екзит-поли, – неможливо
Михайло Погребінський

«Майже у всіх округах балотуються небідні люди, які будуть зацікавлені в контролі. Особливо ті, які мають шанс на перемогу, але не мають підтримки влади. Природньо було б, якби вони в своєму окрузі замовили екзит-пол. Звісно, довіряти якимось невідомим структурам, які вчора з’явилися, або тим, які не проводили ці самі екзит-поли, – неможливо», – зазначає Погребінський.

Перші результати національного екзит-полу обіцяють оприлюднити 28 жовтня одразу після закриття виборчих дільниць на основі даних, зібраних за дві години до цього.

Вперше національний екзит-пол в Україні був проведений у 1998 році Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.
XS
SM
MD
LG